
Cloudcontracten schrikken af
Bedrijven houden niet van de 'take it or leave it' contracten die leveranciers aanbieden.
Bedrijven houden niet van de 'take it or leave it' contracten die leveranciers aanbieden.

Cloudcontracten schrikken af
Bedrijven houden niet van de 'take it or leave it' contracten die leveranciers aanbieden.
Cloud computing heeft te lijden onder een groeiend probleem: vee leveranciers weigeren met klanten over contracten te onderhandelen. In plaats daarvan bieden ze kant-en-klare overeenkomsten waarin beschreven staat dat de provider buiten schot blijft en al het risico, verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid bij de afnemer van de dienst komen te liggen. Kleine en middelgrote bedrijven gaan meestal akkoord met zulke contracten, simpelweg omdat ze niet de advocaten kunnen betalen die ze zouden moeten onderzoeken. Grote bedrijven hebben wel juridisch personeel in dienst en zullen niet snel op zo'n 'take it or leave it' aanbieding ingaan.
Deze harde realiteit kan de acceptatie van cloud vertragen. Het is aan de cloudleveranciers om verbetering te brengen. Zoals zustersite Computerworld.com onlangs liet weten, gebeurt het in de praktijk steeds vaker dat grote bedrijven cloudproviders om deze reden links laten liggen.
Cloudcontracten zijn te wollig en vaag opgesteld
Meestal bieden cloudproviders een contract aan dat meer lijkt om een overeenkomst over iTunes dan over IT. Ze zijn ontworpen als typische consumentenovereenkomsten waar ze zo snel mogelijk doorheen wilt klikken om op 'Accepteer' te drukken. Voor grote bedrijven gaat die vlieger niet op. Zij dienen zich aan strikte regels rondom aansprakelijkheid te houden en willen over deze contracten onderhandelen.
Het probleem is dat er niemand is waarmee onderhandeld kan worden. De contracten zijn standaard en maken deel uit van het intekenproces op de website van de leverancier. Er is geen verkoopteam dat je kunt bellen of waarmee je kunt afspreken. Als grote bedrijven zien dat in contact treden onmogelijk is, gaan ze ten rade bij de volgende provider of besluiten ze in het geheel van publieke cloudddiensten af te zien.
'Maak resources vrij voor fatsoenlijke sales'
Als publieke cloudproviders voet aan de grond willen krijgen, moet er worden ingezien dat bedrijven extra aandacht verdienen. Dit houdt bijvoorbeeld face-to-face of telefonische onderhandeling in. Ook moeten ze onderhandelingsruimte voor aansprakelijkheid en SLA-issues bieden.
Dit vormt een uitgelezen kans voor laatkomers in cloud computing, als HP, om aansluiting te vinden bij de topleveranciers in de publieke cloud, zoals Amazon Web Services. Leveranciers als HP weten namelijk wel dat bedrijven willen onderhandelen. Willen de huidige toppers leidend blijven, dan moeten ze hun salesprocessen gaan aanpassen.
De eenzijdige kant-en-klare overeenkomsten vormen ontegenzeggelijk een bedreiging voor de acceptatie van cloud. Het zou ongelooflijk jammer zijn als cloud computing door juridische inmenging en het vermijden van direct klantcontact wordt verwoest.
David Linthicum is CTO bij Blue Mountain Labs en staat in de IT-wereld bekend als cloud computing en SOA expert. Hij schrijft met regelmaat bijdragen voor onze Amerikaanse zustersite Infoworld.com
Reageer
Preview