Microsoft heeft dit principe niet begrepen. Het heeft het businessmodel voor Office Live Small Business onlangs veranderd en vraagt klanten om hun websites, e-mail, kalenders en documenten voortaan in de cloud bij Office 365 te hosten.
Vijf jaar gelden zette ik een eenvoudige website op voor een non-profit organisatie via Microsofts Office Live Small Business. Het was geen perfecte match, aangezien ik geen gebruikmaak van de andere aangeboden OLSB-diensten. Maar het was voor mij ideaal omdat ik via een simpel point-and-click systeem een website op kon zetten tegen lage kosten - slechts 15 dollar per jaar inclusief kosten voor het registreren en gebruiken van een domeinnaam.
Gedwongen migratie
Ik was een van de eerste klanten die een 'uitzettingsbevel' ontving. Microsoft publiceerde de brief op de homepagina van mijn OLSB-account en stelt dat per 30 april de dienst wordt beëindigd en de geassocieerde gebruiksdata niet langer toegankelijk zal zijn. Natuurlijk is het netjes van Microsoft dat ze dit 90 dagen van te voren aangeven.
Microsoft wil dat klanten verhuizen naar Office 365 en biedt gebruikers van OLSB een gratis proefperiode aan van zes maanden. Aangezien beide diensten in de cloud zweven, zou je misschien verwachten dat de verhuizing naadloos kan verlopen. Dat blijkt niet zo te zijn.
Het eerste teken van onheil valt te lezen in de brief van Microsoft, waarin wordt gesteld dat gebruikers voor 31 maart "de nodige voorzorgsmaatregelen dienen te nemen". De vertaling hiervan luidt: Wij verplaatsen niets voor jou. Je bent zelf verantwoordelijk voor het omzetten van je gebruikersaccount en content van de oude cloudoplossing naar de nieuwe. Ook de configuratie nemen wij je niet uit handen.
Gebruikers worden geleid naar een verhuisgids: een 21 pagina's tellend document waarin Microsoft stap voor stap beschrijft hoe een website, een bestaand e-mailadres en een kalender-account kunnen worden gemigreerd.
Drie dagen downtime
Voor ZZP'ers en eigenaren van een klein bedrijf is kan dit bedreigend overkomen. Met name de waarschuwing dat de overstap van een eigen domeinnaam 72 uur kan duren (een periode waarin de website onbereikbaar is en e-mail niet werkt) kan een beangstigend signaal afgeven. En als bedrijven de standaard domeinnaam van Microsoft overnemen (sitenaam.web.officelive.com) kan een deels geautomatiseerde verhuizing überhaupt niet. Veel OLSB-gebruikers zijn drukbezette mensen. Ze hebben niet om deze toestanden gevraagd. Ik kan me voorstellen dat ze hiervan schrikken en dat een flink aantal van hen zich zal moeten beroepen op een partner van Microsoft om dit avontuur aan te gaan.
Aangezien mijn organisatie alleen OLSB voor de website gebruikt en ik voor de nieuwe dienstverlening 60 dollar per jaar zou moeten gaan betalen, heb ik besloten om naar iets anders uit te kijken.
In eerste instantie dacht ik dat het verstandig zou zijn mijn website over te laten gaan op Office 365, al was het maar om mezelf wat tijd te gunnen. Wie weet bevalt het wel? Maar bij nader inzien is het mee veel te veel werk.
De oplossing van Microsoft om een website op OLSB over te zetten is twee browservensters open te zetten en de content ervan van de oude site naar de nieuwe te kopiëren. Dit werkt inderdaad prima voor tekst, maar elementen als tabellen en frames moet je zelf opnieuw aanmaken.
Hetzelfde geldt voor foto's. Je moet je eigen foto's downloaden, deze naar Office 365 uploaden en opnieuw in de HTML-code van je website plaatsen. Voor de modules in OLSB (zoals de contactpagina, blogs, slideshows, etc.) geldt dat deze in de nieuwe omgeving niet ondersteund worden. Je moet zelf het equivalent - Microsoft noemt deze modules nu "gadgets"- binnen Office 365 opzoeken en inrichten.
Helaas is er voor een aantal modules geen alternatief, waaronder blogs, de evenementenkalender, sitestatistieken en nog een paar anderen.
Hoe lang blijft Office 365 houdbaar?
Als een overstap mij zoveel moeite kost, kan ik net zo goed voor een dienst kiezen die enkel gespecialiseerd is in webhosting. Maar zelfs al zou mijn organisatie gebruikmaken van alle OLSB-diensten, dan nog zou ik twee keer nadenken over een migratie naar de vernieuwde dienst van Microsoft. Wie garandeert me dat Microsoft over een paar jaar niet een nieuw Office 365 lanceert en het circus opnieuw begint?
De grote angst voor het gebruik van clouddiensten is dat ze op een dag zullen verdwijnen. Waar ik me nog meer zorgen over maak, zijn dit soort 'vernieuwende' producten.
Reageer
Preview