
Windows 8: tablets en heel veel cloud
Hoe ziet de strategie van Microsoft er voor de komende jaren uit? Wat zullen de gevolgen voor bedrijven zijn? Wij gingen op onderzoek uit.
Hoe ziet de strategie van Microsoft er voor de komende jaren uit? Wat zullen de gevolgen voor bedrijven zijn? Wij gingen op onderzoek uit.

Windows 8: tablets en heel veel cloud
Hoe ziet de strategie van Microsoft er voor de komende jaren uit? Wat zullen de gevolgen voor bedrijven zijn? Wij gingen op onderzoek uit.
90 procent van alle pc's in zakelijke omgevingen draaien op een besturingssysteem van Microsoft. Het bedrijf zegt intussen meer dan 700 miljoen licenties van Windows 7 en 100 miljoen licenties van Office 2010 verkocht te hebben. Ook al zijn voor beide producten intussen voldoende alternatieven voorhanden, toch weet Microsoft zijn positie als marktleider op dit moment te behouden. Welke kant Microsoft op gaat, blijft van groot belang voor vrijwel alle CIO's en IT-managers.
Lees ook:
Windows 8: meer mobiel en cloud
De kracht van Hyper-V en MinWin in Windows 8
Waar stuurt Microsoft naartoe? Het bedrijf zet volledig in op cloud computing, maar laat een klein beetje ruimte open voor andere ontwikkelingen. Waar die ruimte precies ligt, moet nog duidelijk worden. Maar als je puur afgaat op de commentaren van CEO Steve Ballmer tijdens het onlangs gehouden partnercongres, dan blijft het lievelingsonderwerp van het bedrijf resoluut cloud computing.
De cloud is volgens Microsoft de toekomst. Toch onderstrepen de verkoopcijfers van Microsoft-producten dat het bedrijf het vooral nog moet hebben van on-premise oplossingen om omzet te behalen. Ballmer liet in zijn presentatie merken uitermate content te zijn met deze cijfers. “Maar schijn bedriegt", zegt analist Axel Opermann van Experton Group. “De verkoopcijfers zijn voor een groot deel naar eerdere producten terug te leiden. Cijfers voor de jongste producten zijn nog niet rijp genoeg om hoge stuksverkopen en aansprekende omzetcijfers te kunnen laten zien."
XP-ondersteuning loopt ten einde
Veel bedrijven hebben Windows 7 intussen in het vizier gekregen, maar nog niet geïmplementeerd. Bij het merendeel van de onderzochte bedrijven door Experton Group staat nog altijd Windows XP geïnstalleerd, de voorloper van de voorloper van Windows 7. Tijd om over te stappen is er nog tot 8 april 2014, wanneer Microsoft de support voor de oude versie stopt. Je kunt eigenlijk stellen dat oplossingen als Windows XP, Office 2003 en Internet Explorer terminale patiënten binnen het bedrijfsleven zijn, zegt Oppermann. “Hun moment van overlijden is immers al vastgesteld."
Als Microsoft zijn strategie niet verandert, loopt het bedrijf enorme risico's, denkt de analist. Afwachtende strategieën zijn vaak funest voor het succes van een onderneming. “Het is belangrijk om in de roadmaps de technische infrastructuren met de ontwikkelingen in de markt te synchroniseren", zegt Opperman. “Op basis van een huidige situatie kun je de wenselijke situatie bepalen en daartussen een aantal mijlpalen definiëren."
Over de opvolger van Windows 7 gaf Microsoft op de conferentie eerder deze maand weinig details prijs. Volgens de Experton Group zal Windows 8 een brugfunctie innemen als het voor zowel pc's, tablets als smartphones geschikt zal zijn. “Hierdoor zal er identieke - maar niet gelijke - functionaliteit zijn en zal het besturingssysteem een uniforme gebruikersinterface kennen", denkt Oppermann. Windows 8 is geschikt voor zowel x86-processors als ARM SoC-ontwerpen, waarmee het besturingssysteem ook op tablets en smartphones zonder Intel of AMD-processor geïnstalleerd kan worden.
'Tablet-hype wordt overdreven'
Analist Al Gillen van IDC denkt dat het bedrijf teveel aandacht aan tablets besteedt. “Windows 8 draait volledig om de tablet. Ik denk dat het OS bij voorbaat kansloos zal zijn in de business. Microsoft loopt een groot risico voor zijn traditionele desktop business door legacy Windows naar de tablet te brengen."
Voor bedrijven is deze ontwikkeling desondanks uitermate interessant, denkt de analist. “Dit vergroot de mogelijkheden voor inzet van zulke apparaten binnen ondernemingen", zegt hij. IT-managers die snel op deze trend weten in te spelen, kunnen nog weleens snel daarmee voordeel gaan behalen. Computerworld-blogger Robert L. Mitchell is minder enthousiast. Hij denkt dat de keuze voor een touchgebaseerde interface bedrijven juist af zal schrikken, net zoals de interfaceveranderingen in Vista zakelijke gebruikers niet konden bekoren. “Het zal voor hen zijn alsof ze een ander huis betreden, met een compleet andere indeling en inrichting", schrijft hij. “IT zal zich moeten afvragen, buiten de extra kosten in training en hardware, wat Windows 8 de zakelijke gebruiker zal bieden. Op korte termijn lijkt het antwoord op die vraag 'niet veel'."
Op gebied van cloud computing biedt Microsoft als enige aanbieder een oplossing op basis van zowel on-premise als cloud, zegt Oppermann. Het zal voor ondernemingen aantrekkelijk blijken om Active Directory te gebruiken in een dergelijke opzet, denkt hij. Ook ziet hij veel perspectief voor het nieuwe System Center, waarmee bedrijven zelf private clouds kunnen bouwen en applicaties kunnen beheren en verplaatsen tussen zowel private als publieke cloudsystemen.
Facelifts voor ERP en CRM
In de komende maanden brengt Microsoft bovendien nieuwe versies van hun ERP- en CRM-oplossingen uit.. Het in september te verschijnen Dynamics AX 2012 wordt gepositioneerd als Agile-plaform voor middelgrote bedrijven en belooft veel krachtiger oplossingen voor productie, financieel management, logistiek en HR. “Deze functionaliteit maakt dat bedrijven die gebruikmaken van deze software tot een veel snellere ROI komen", zegt Oppermann. De versie biedt een omvangrijke bibliotheek met voorgebouwde applicaties en laat bedrijven bestaande applicaties gemakkelijk aanpassen door en Office-achtige interface. In de UI is Business Intelligence-functionaliteit in contextmenu's geïntegreerd. Een versie voor het MKB komt volgend jaar.
De nieuwe oplossingen van Microsoft kunnen vanuit de cloud gebruikt worden, waardoor ondernemingen hun IT-strategie snel kunnen aanpassen. Voor welke prijs Microsoft servicegebaseerd ERP gaat aanbieden is nog niet duidelijk. Oppermann verwacht dat Microsoft net als bij Office 365 verschillende prijsplannen op basis van verschillende behoeften zal aanbieden.
Op CRM-gebied zet Microsoft volledig in op een breed scala aan extra apps. Momenteel zijn er al zo'n 3000 binnen de Marketplace beschikbaar. Oppermann waarschuwt geïnteresseerden om het pakket Dynamics CRM 2011 Online niet blindelings te kopen. De aangeboden applicaties moeten namelijk vooraf eerst geëvalueerd worden voordat ze binnen de eigen onderneming gebruikt kunnen worden. Desondanks kan het pakket IT-afdelingen aanmerkelijk veel kosten voor ontwikkeling schelen.
Systeembeheer vanuit de cloud
Systeembeheer poogt Microsoft makkelijker te maken door naast System Center ook Windows Intune voor grotere bedrijven te positioneren: een op cloud gebaseerde oplossing voor pc-beheer met het doel om een tot een vereenvoudigde, slanke IT-organisatie te komen. Het uitgebreidere System Center biedt realtime inzicht in (mobiele) apparaatlandschappen en laat je alles doen op gebied van infrastructuur, organisatie en management.
“Voornamelijk bedrijven die medewerkers een vrije keus bieden qua mobiele toestel of een heterogeen device-landschap hebben opgebouwd kunnen van zulke oplossingen profijt kunnen trekken", oordeelt Oppermann. Sowieso blijven IT-managers er verstandig aan doen om nieuwe functies te evalueren en met andere aanbieders te vergelijken.
Reageer
Preview