21 april 2011 zal voor Michael Downing, CEO en CFO van social media startup Tout, een dag zijn om niet snel te vergeten. In de vroege ochtenduren leerde Downing een harde les, namelijk dat cloud computing lang niet altijd onfeilbaar is.
Tout was een van de klanten die getroffen werd door de grote EC2-storing in april. Niet alleen werd de belangrijkste database, waarin klantdata opslagen staat, getroffen, maar ondervond Downing dat zijn partner voor de applicatieserver, Heroku, ook klant bij Amazon was en daardoor net zo goed offline stond. Twee weken eerder had Tout een dienst gelanceerd waarmee gebruikers in realtime een live videostatus konden delen.
“De eerste negentig dagen zijn bepalend wanneer je een merk probeert neer te zetten en iets probeert op te bouwen. Je kunt het wel vergeten wanneer alle systemen stil komen te liggen”, zegt Downing, die al jaren diensten vanuit de cloud aan de man probeert te brengen. “Ik vertrouw en gebruik de cloud al jaren en deze technologie is in feite baanbrekend voor startups.”
Dagenlang offline
Het vertrouwen wat Downing eerder had is nu onherstelbaar beschadigd. Toen Heroku relatief snel weer online kwam, gold dat niet voor de database die nog 48 uur langer offline bleef. Op een bepaald moment besloot Downing met zijn team een drie dagen oude snapsnot van de database naar een andere locatie van Amazon’s cloud te uploaden – ver van het in problemen verkerende datacenter in Virginia. “Alhoewel we bepaalde data voorgoed kwijt waren, konden we tenminste weer online verder”, zegt hij.
In de week na de storing nam Amazon geen contact op met Downing om hem te informeren over de oorzaak van de storing. “Als je jezelf voor deze diensten aanmeldt, krijg je te horen dat er geen ‘single point of failure’ is en dat zelfs als de hele node down zou gaan, je systemen online blijven. Nu blijkt dat dit niet het geval is”, aldus de CEO/CFO. Amazon wil niet op de uitlatingen van Downing reageren.
Downing en zijn team hebben intussen stappen ondernomen om te voorkomen dat zoiets opnieuw voor kan komen. “We hebben intern vergaderd over de zwakke schakels in onze cloudstrategie”, vertelt hij. Uit dit overleg is gekomen dat Tout zijn voornaamste database zelf gaat hosten en als back-up een clouddienst gebruikt. Dit kost weliswaar wat meer geld, maar de ondernemer acht het noodzakelijk.
Downing raadt collega-bestuurders aan om hun eigen cloudstrategie goed onder de loep te nemen en maatregelen te treffen of op z’n minst de risico’s goed in kaart te brengen. Matt Johnson, CEO en tijdelijk CFO bij HealthBridge Inc., is op dit moment met zo’n evaluatie bezig.
Afhankelijk van meerdere cloudleveranciers
Hoewel zorginstelling HealthBridge geen last ondervond van de storing bij Amazon, vormde de cyberramp wel aanleiding om nog eens na te denken over de inzet van clouddiensten. Net als bij Tout wordt het merendeel van de applicaties van HealthBridge in de cloud gehost door diensten als Google, HubSpot en Salesforce.com.
Het bedrijf houdt een fysieke kopie van alle belangrijke patiëntinformatie achter de hand als referentie voor de zorgverleners. Alle actuele informatie voor en over de patiënt staat online. “We leunen zwaar op deze diensten om te communiceren en onze cliënten zorg te bieden. Een klein beetje downtime heeft effect op ons gehele zorgmodel”, zegt Johnson.
HealthBridge heeft geen IT-personeel in dienst, maar overweegt een CFO aan te nemen om de clouddiensten te beheren. “We zijn op zoek naar iemand die verder kijkt dan de controlemechanismen en van andere cloudapplicaties gebruik kan maken voor disaster recovery”, aldus de CEO.
De toekomstige CFO moet een goed beeld hebben van de data die opgeslagen ligt in de cloud en verstand hebben van de functionaliteit om snel herstel mogelijk te maken. Aanvankelijk was Johnson van plan de papieren kopieën patiëntinformatie weg te doen, maar voor alle zekerheid blijft hij voorlopig aan dit systeem vasthouden.
“Hoewel de cloud groei goedkoper maakt, wordt je kwetsbaarder op IT gebied en ben je sterk afhankelijk van je dienstverleners”, zegt Johnson.
'Geef cloud de tijd'
Volgens directeur Robert Band van financieel adviseur CFO & Co. hebben veel bedrijven onrealistische verwachtingen van clouddiensten. “Mijn gevoel is dat de cloudindustrie nog in de peuterfase zit. Dat betekent omvallen en blauwe plekken oplopen. Ze zullen leren van de storingen en vanzelf robuuster worden.”
Toch is Band positief gestemd over de ontwikkelingen in cloud. “De technologie is te aantrekkelijk en de voordelen te groot om cloud in de ban te doen. Vooral voor MKB-bedrijven die zich niet iedere paar jaar een nieuwe investering in een infrastructuur kunnen veroorloven”, aldus de directeur. “Je kunt het beste zorgvuldig een provider kiezen, zorgen dat je toegang hebt tot in-house IT of een consultant en alles in het werk stellen om redundantie in het systeem aan te brengen. Met andere woorden, bereid je op het ergste voor maar maak er het beste van.”
Reageer
Preview