
Standaard cloud is nog ver weg
Het IEEE zet zich aan de taak standaarden te ontwerpen voor cloud computing. Cloud lock-in moet onmogelijk worden - in de pruimentijd.
Het IEEE zet zich aan de taak standaarden te ontwerpen voor cloud computing. Cloud lock-in moet daardoor onmogelijk worden - in de pruimentijd.

Standaard cloud is nog ver weg
Het IEEE zet zich aan de taak standaarden te ontwerpen voor cloud computing. Cloud lock-in moet daardoor onmogelijk worden - in de pruimentijd.
Het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE of ‘I-triple-E’) is een internationale organisatie die zich (onder meer) bezighoudt met standaarden in de wereld van de techniek. Vorige week maakte het IEEE bekend dat het zich gaat richten op standaarden voor de cloud, met hun nieuwe Cloud Computing Initiative. De bedoeling is dat het IEEE twee standaarden gaat formuleren waarin geregeld wordt hoe cloudtoepassingen en –diensten met elkaar samenwerken en hoe ze binnen verschillende cloudomgevingen te gebruiken zijn.
De twee standaarden waar het om gaat zijn IEEE P2301 (de ‘Draft Guide for Cloud Portability and Interoperability Profiles’) en IEEE P2302 (de ‘Draft Standard for Inter-cloud Interoperability and Federation’).
De bedoeling is dat IEEE P2301 een gids wordt die cloudleveranciers, serviceproviders en andere belangrijke spelers in de cloud kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van hun producten. Als IEEE P2301 doet wat het zou moeten doen en als standaard wordt geaccepteerd, moet het volgens het IEEE gebruikers helpen bij de aanschaf, ontwikkeling, bouw en het gebruik van gestandaardiseerde cloudproducten en –diensten. Dat moet er op zijn beurt toe leiden dat cloudapplicaties beter en eenvoudiger kunnen samenwerken en minder afhankelijk zijn van of gebonden zijn aan een bepaalde cloudomgeving.
Het doel van IEEE P2302 is definities vast te leggen voor topologie, protocollen, functionaliteiten en beheer, zodat clouds onderling beter met elkaar overweg kunnen.
Helaas hoeven we er niet op te rekenen dat er binnenkort al iets bruikbaars op tafel komt. Dit soort standaardisatieprocessen duren meestal jaren en jaren. Voor deze standaarden moet in feite zelfs de eerste stap nog worden gezet: de formatie van de bijbehorende werkgroepen. Maar het IEEE is gelukkig wel goed in het definiëren van de details achter dit soort normeringen, getuige het aantal inmiddels IEEE-standaarden dat inmiddels breed gedragen wordt. Dat steekt schril af tegen de meeste standaarden die voortkomen uit organisaties buiten de IEEE: dat zijn vaak niet veel meer dan opgeblazen whitepapers, met te weinig details om praktisch bruikbaar te zijn.
De cloud-branche is zelf, net als een aantal andere standaardgroepen, ook al weer een tijdje bezig met wat zo mooi ‘interoperabiliteit’ wordt genoemd, maar tot nu toe heeft geen van die initiatieven geleid tot opvallend enthousiasme in de wereld van de cloud. Het voordeel van het feit dat IEEE dit nu oppakt, is dat je daar in tegenstelling tot andere organisaties niet direct het gevoel bij krijgt dat het meer gaat om verdekte marketinginspanningen dan om pogingen tot onafhankelijke richtlijnen te komen die gericht zijn op het welbevinden van de gebruikers.
Maar de realiteit is weerbarstig, en ik vraag me af of het IEEE wel in staat is binnen een redelijk tijdsbestek met iets bruikbaars te komen. De andere standaardisatie-organisaties die zich bezighielden met cloud computing hebben al ontdekt dat veel cloud providers helemaal geen zin hebben om zich op dit moment bezig te houden met standaarden; ze zijn veel te druk bezig zich een plaats te veroveren in deze snelgroeiende markt, zodat ze zich kunnen laten opkopen voor grote winstcijfers.
Ik vermoed dat de meeste grote cloudproviders afgezanten naar de IEEE-werkgroepen zullen sturen. Maar zoals we al ontelbare keren eerder hebben zien gebeuren bij de conceptie van andere standaarden (denk aan de getroebleerde geschiedenis van HTML en 802.11), kan er bijzonder veel tijd zitten tussen de eerste vergaderingen en het moment dat leveranciers, dienstverleners en gebruikers zo’n standaard accepteren (en daarmee uiteindelijk ook bepalen wat de ‘echte’ standaards zijn).
Het is natuurlijk waar dat het gebruik van standaarden op allerlei manieren contraproductief is als je een serieus marktaandeel wilt veroveren. Waarom zou je tenslotte een standaard ondersteunen die het je gebruikers gemakkelijk maakt jouw cloudplatform te verlaten? Waarom zou je een standaard steunen die het je klanten mogelijk maakt te communiceren met de cloud van je concurrent? Dat soort standaarden zie ik voorlopig echt niet geaccepteerd worden.
Als dit soort standaarden die interoperabiliteit en overdraagbaarheid moeten regelen ooit van de grond moeten komen, dan komt dat doordat de cloudgebruikers op een zeker moment gaan eisen dat dergelijke richtlijnen worden gevolgd. Maar op dit moment lijkt het alsof gebruikers daar nauwelijks bij stilstaan. Ik ben bang dat het nog wel even kan duren voordat ze moeilijke vragen gaan stellen over zaken als interoperabiliteit en overdraagbaarheid.
Reageer
Preview