Hoewel het voor 100 procent vast staat dat Microsoft bezig is met de opvolger van Windows 7, staat de naam ervan nog niet bekend. Net zoals dat Windows 95 geen Windows 4 ging heten, zo kan het ook zomaar zijn dat Windows 8 in de nabije toekomst een andere naam krijgt toegemeten.
Wat we in ieder geval zeker weten van de nieuwe versie, is dat Microsoft in Windows 8 system-on-chip ARM architecturen zal ondersteunen. Waar je normaal veelal x86-architectuur in laptops en desktops tegenkomt, zijn ARM-chips klein en energiezuinig en uitermate geschikt voor toepassing in smartphones en tabletcomputers.
In zijn speech tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas zei CEO Steve Ballmer hierover dat de aankondiging Microsoft nieuwe partners zal opleveren en dat het ARM-platform Windows 8 op andere (nieuw te ontwikkelen) hardware mogelijk maakt. In andere woorden, Windows blijft niet langer voorbehouden aan laptops en desktops.
De feiten
Microsoft’s ARM-aankondiging is het enige officiële rondom Windows 8. Daarnaast weten we dat het bedrijf fabrikanten als Nvdia, Qualcomm en Texas Instruments als hardwarepartners in de arm heeft genomen. Hierdoor is het logisch dat Windows ook op mobiele platforms van deze hardwarebouwers zal gaan draaien. Daarnaast liet Microsoft vorig jaar in Londen doorschemeren dat een nieuwe Windows deels virtueel gaat draaien, waardoor een gedeelte van het besturingssysteem – denk aan instellingen, bepaalde applicaties en bibliotheken – via de cloud benaderd wordt.
Geruchten
We mogen het niet als feit bestempelen, maar de gelekte presentatiedia’s van de blueprint van Windows 8 leken ons erg betrouwbaar. Niet alleen wordt in de dia’s gesproken over de functionaliteit van Windows 8, ook wordt de strategie van Microsoft voor de komende jaren duidelijk. Verschillende andere officiële documenten bevestigen die mededelingen over de koers van het bedrijf.
Een van de dia’s spreekt over een besturingssysteem dat de gebruiker overal volgt. In plaats van dat de gebruiker gebonden is aan een vaste computer, kan een gebruiker tussen desktops, laptops en tablets wisselen en steeds van hetzelfde systeem gebruik blijven maken.
Een andere dia gaat in op een resetknop waarmee virussen en andere vervuiling van het besturingssysteem gewist kunnen worden, terwijl applicaties en instellingen behouden blijven. Analisten suggerren dat deze functionaliteit mogelijk wordt gemaakt dankzij het opslaan van applicaties en instellingen in de cloud.
Blogger Manan Kakkar ontdekte een patent van Microsoft waarmee het besturingssysteem via virtualisatie tussen meerdere systemen kan worden opgesplitst. Zo kun je hetzelfde systeem tegelijkertijd bijvoorbeeld op een desktop en een tablet gebruiken. Dankzij deze technologie kan Windows veel sneller opgestart worden, meent Kakkar.
Hoe maakt Microsoft lichtgewicht versies van ARM-Windows mogelijk? Volgens journalist Paul Thurrot biedt Windows 8 een nieuwe tile-interface genaamd ‘Mosh’ waardoor op tablets en andere touchscreen apparaten een geheel nieuwe gebruiksinterface ontstaat, vergelijkbaar met die van Windows Phone 7.
We hebben ook verhalen gehoord over een nieuw applicatie-raamwerk met de naam ‘Jupiter’, waarmee ontwikkelaars dynamische, grafische hoogstaande applicaties kunnen bouwen voor de nieuwe Windows applicatiewinkel. Op dit raamwerk zouden applicaties geprogrammeerd kunnen worden, die zowel op x86 als ARM-chips kunnen draaien zonder dat ze daarvoor opnieuw geprogrammeerd of gecompileerd hoeven worden.
Speculatie
Denk niet dat Windows 8 weinig zal verschillen van zijn voorgangers. In twee jaar geleden verschenen blog van een Microsoft ontwikkelaar viel te lezen: “Het minimale dat mensen kunnen verwachten is dat de nieuwe versie iets compleet anders zal zijn dan dat wat mensen normaal gesproken van Windows verwachten. We maken iets dat werkelijk overeenkomt met wat mensen al jaren willen en zal de manier veranderen van hoe we over pc’s denken en ze gebruiken. Het wordt de toekomst van de pc.”
Microsoft wist de blog snel te wissen, maar kon niet voorkomen dat deze uitspraken een eigen leven gingen leiden. Duidelijk is wel dat Microsoft ambitieuze plannen heeft met de opvolger van Windows 7.
Het brede plaatje
Microsoft wil duidelijk een besturingssysteem in de markt gaan zetten dat een brug vormt tussen verschillende apparaten. Straks zal er bijna geen computer of internettoestel bestaan waar Windows niet op zal kunnen draaien. ARM biedt daar de mogelijkheden voor, maar ook de cloud is een belangrijke bouwsteen. De uitdaging voor Microsoft zal zijn om de gebruikservaring en compatibiliteit tussen al deze verschillende verschijningsvormen hetzelfde te laten zijn. Als we de verhalen mogen geloven, brengt Microsoft Windows 8 in 2012 uit. Zal het ze voor die tijd lukken?
Reageer
Preview