
De slag tussen publieke en interne clouds
Wie trekken straks aan het langste eind: de cloud providers, of de cloud makers?

De slag tussen publieke en interne clouds
Wie trekken straks aan het langste eind: de cloud providers, of de cloud makers?
De laatste tijd zie ik op het web een hoop debat over publieke versus interne cloud-infrastructuren. Dit zou wel eens de eerste ontwikkeling in cloud computing kunnen zijn waar de cloud-leveranciers negatieve gevolgen van gaan ondervinden. Het is net alsof we het hele internet-vs-intranet-debat nog eens dunnetjes over doen. Maar waar dat verhaal uiteindelijk goed is afgelopen, kan deze situatie nog alle kanten op.
Op dit moment is cloud computing helemaal in de mode, en de focus ligt op zaken die je uit de infrastructuur kunt pikken en naar een hemelse plaats in de ‘publieke cloud’ kunt transporteren. ‘Interne clouds’, aan de andere kant, stoppen al dat moois juist terug in het eigen datacentrum. Dus de echte vraag wordt: wie wint en wie verliest, als het gaat om zakelijke klanten. Het is natuurlijk pure speculatie, maar dit is wat ik denk dat er gaat gebeuren.
Ik denk dat bedrijven als Amazon steeds minder kansen gaan zien in de zakelijke ruimte, terwijl hardware-leveranciers als Cisco en hun ‘unified computing’ aanbod juist steeds meer kansen zien om clouds te bouwen in plaats van ze te managen. Ik denk dat de grote storage-bedrijven uiteindelijk aan het langste eind trekken. De grootste uitdagingen voor cloud computing op enterprise-niveau zijn de verschillende regels, wetten en de goede oude zakelijke bureaucratie rond de vraag waar gegevens verblijven. Veel ondernemingen die interesse hebben in de voordelen van de cloud aarzelen om de overstap te wagen vanwege de juridische implicaties. Met dat in het achterhoofd, zie ik de grote opslag-leveranciers als EMC en NetApp een voor de hand liggende rol spelen, maar ik zie ook een rol voor kleinere start-ups als Fusion-io en Storspeed.
Ik weet het – het is nog veel te vroeg om er wat van te zeggen. Maar wat denk je dat er zal gebeuren als de strijd tussen cloud providers en cloud makers losbarst? Persoonlijk denk ik dat CIO’s met enterprise budgetten en controle over enterprise infrastructuren hun eigen clouds zullen gaan bouwen en het grote voordeel van data in hun eigen interne datacenters willen behouden, zodat al die gevoelige (klant)gegevens lekker veilig blijven zitten in de warme schoot van de moederonderneming.
Uw mening is als altijd zeer welkom.
William Hurley is chief architect of open strategy bij BMC Software, en vaste columnist over cloud computing op Infoworld.com.
REACTIE
25 juni 2009
Uit het woord 'versus' lijkt er een tegenstelling te bestaan tussen deze vormen van Clouds. Wat in de meeste gevallen niet zo is, ze liggen in elkaars verlengde.
Toepassing van deze beide vormen geven organisaties een opportunitie om, als het nodig is, heel erg hard te groeien, goedkoper te werken, van resources gebruik te maken die in het bedrijf niet voorhanden zijn. Ik zie de volgende categorien bedrijven, in hun groei-pad.
1. Niet-cloud-using organisaties
Zij denken niks met de cloud te maken te hebben. Zij zien het als een hype, een marketingtruc van aanbieders, en weigeren 'erin te trappen'.
Veelal gebruiken ze al meer van de Cloud dan ze zich bewust zijn.
2a. Starters: Interne Cloud
Technieken worden gebruikt om binnen de organisatie ervaring op te doen, en een betere benaderbaarheid van toepassingen en flexibiliteit te verkrijgen.
2b. Starters: Externe Cloud
Sommige niet strategische toepassingen worden 'buiten' gestald omdat het goedkoper is of omdat het de enige manier is om die specifieke dienst af te nemen.
(komt heel veel voor, cloud-users die het niet eens weten of beseffen dat ze dat zijn)
2c. Starters: combinatie van 2a en 2b
Is er al zeer veel.
3. Cloud-using organisaties die kansen zoeken en grijpen.
Vaak vanuit 2a en 2b, via 2c, zijn er organisaties die weten wat ze doen, kansen afwegen, veel sneller kunnen reageren en/of tegen minder kosten werken.
Bij elke nieuwe toepassing of toepassing die vernieuwd word, word een serieus onderzoek gedaan welke manier het meest flexibel of goedkoop is.
De groei van de ICT van de organisatie vindt 'buiten' plaats. De organisatie groeit enorm maar de ICT afdeling blijft even groot.
Deze groep is het snelst groeiend.
4. Cloud-focusing organisaties.
Alle nieuwe toepassingen worden in principe in de externe cloud ontwikkeld.
Per legacy-toepassing wordt beoordeeld of die mogelijk naar de cloud kan.
De groei wordt uitsluitend 'buiten' gerealiseerd, de interne datacenters krimpen zelfs in.
In vele data centers zullen weer fietsenhokken of magazijnen komen vermoed ik:)
5. Cloud-only organisaties.
Die zijn er nog niet heel veel, maar relatief gezien het meest onder snelgroeiende startende ondernemingen. Zij hebben geen legacy 'binnen' en realiseren alle groei in de externe Cloud. Er zijn wel beheerders en ICT mensen, heel zeker wel, maar het 'íjzer' is niet binnen in de onderneming aanwezig.
Zo zie ik het hele speelveld van de Cloud. De komende jaren zullen er steeds organisaties meer van 1, via 2 naar 3 en 4 bewegen, het groter worden van 5 is een autonome groei denk ik van startende organisaties.
JJ Koole
Reageer
Preview