
8 dingen die ik als programmeur eerder had moeten weten
Als je van het begin af aan beter met deze dingen bezig bent, verloopt je loopbaan als programmeur een stuk soepeler.
Als je van het begin af aan beter met deze dingen bezig bent, verloopt je loopbaan als programmeur een stuk soepeler.

8 dingen die ik als programmeur eerder had moeten weten
Als je van het begin af aan beter met deze dingen bezig bent, verloopt je loopbaan als programmeur een stuk soepeler.
Het is een cliché, maar: had ik toen ik jong was maar geweten wat ik nu weet. Toen ik jonger was, was ik simpelweg dol op programmeren en maakte ik me niet druk over mijn carrière of zaken als het goed kunnen samenwerken met anderen. Maar ik had mezelf een hoop ellende kunnen besparen als ik deze dingen in acht had genomen.
1. Onthoud namen
Aan het begin van mijn carrière was ik erg gericht op computers en zag ik mensen als afleidingen die ervoor zorgden dat ik minder gedaan kreeg van mijn geliefde machine. Oké, dat is een beetje overdreven. Maar ook al kwam ik belangrijke denkers tegen of vakgenoten die goede ideeën hadden, ik bewaarde nooit visitekaartjes. Ik vroeg nooit naar hun namen en nam geen contact met ze op. Ik ging wel naar gebruikersgroepen, maar alleen als ik werk zocht.
Het idee dat werk niet voor het oprapen ligt, komt misschien vreemd over voor jongere ontwikkelaars, maar er waren tijden dat het onvoldoende was om een ontwikkelaar te zijn die basale syntaxis en zoekvaardigheden (Google bestond nog niet) om een snel baan te vinden. Er was een tijd dat ontwikkelaars recruiters lastigvielen, in plaats van andersom. Let op, want dit gaat vroeger of later weer gebeuren.
Belangrijker nog: er zijn een heleboel programmeurs die meer vaardigheden hebben dan ik, maar minder interessante loopbanen hebben en minder succes hadden omdat ze er niet op uit gingen. Ze zijn niet de juiste mensen op de juiste momenten tegengekomen. Timing en geluk zijn handig, maar je moet ook zelf deze kansen creëren. De eerste negen keer dat je naar een grote bijeenkomst gaat en niemand je aanspreekt, voelt het misschien als een vervelend schoolfeest all over again, maar gesprekken die niet soepel verlopen zijn allemaal een oefening voor die tiende keer dat je iemand tegenkomt die wel interessant is.
Als je een jonge twintiger bent, is de kans groot dat je weinig invloed hebt en hetzelfde geldt voor je leeftijdgenoten. Over vijf á tien jaar is dat anders en de persoon die je nu negeert omdat hij of zij saai is of je niet kan helpen is dan de persoon die je nodig hebt om een belangrijke kans te grijpen.
2. Leer problemen op te lossen
Dit ging me na een tijdje als vanzelf af, maar in het begin kon het een worsteling zijn. De crux is om je niet blind te staren op een theorie om een probleem op te lossen. Kies drie theorieën en probeer te bewijzen dat ze niet werken op deze plek, in plaats van proberen je eigen gelijk te bewijzen. En houd rekening met alternatieve theorieën. Als iemand zegt dat er een poortconflict is en je kunt er geen vinden, misschien verbind je dan met het verkeerde netwerkapparaat of een niet toegewezen IP-adres en doet de fout zich niet voor.
3. Kies je taal/vaardigheden op basis van de markt en carrièredoelen
Je wilt natuurlijk doen wat je leuk vindt, maar is Scala [of voeg programmeertaal naar keuze in] nou echt zo'n grote liefde dat je je eigen succes of ondergang eraan wilt koppelen? Het zou een betere reden zijn om voor [taal naar keuze] te kiezen omdat er minder vaardige ontwikkelaars zijn en je daardoor meer kunt verdienen met deze kennis als de community die het gebruikt groot genoeg is en zich niet enkel in Finland bevindt. Dan ben je zekerder dat je hiermee vooruit kunt.
Hoe het ook zij, kies op basis van rationele argumenten in plaats van wat je bijvoorbeeld een logische syntaxis vindt. Hadoop is erg cool, maar die markt groeit volgens analisten de komende jaren nog een paar keer en het platform is populair bij ontwikkelaars en bedrijven. Bedrijven bouwen gigantische infrastructuren uit op een manier die ik niet meer heb gezien sinds de jaren 90. Ik vind PaaS geweldig, maar ik zie niet veel kansen voor ontwikkelaars op dit gebied. Laat in het openbaar passie en enthousiasme zien, maar maak voor jezelf een kille, harde, zakelijke beslissing. Je favoriete technologie haalt waarschijnlijk het einde van je carrière niet.
"Je baas gaat niet investeren om ervoor te zorgen dat jij opties hebt."
De grootste fout die werknemers (kunnen) maken, is denken dat ze voor een baas werken...
Ik ben in 1981 als programmeur begonnen, maar maakte rond 1987 een draai. Netwerkspecialist, technische consultancy, product manager... en op een zeker moment zag ik op mijn kaartje zelfs "technisch directeur" staan.
Al die tijd liep ik geregeld te klagen dat programmeren toch het leukste was... en in 2003 gaf ik mezelf een schop onder mijn kont, en zette ik mijn carrière in z'n achteruit. Kost een paar centen, maar ik ging wel ineens weer op maandagochtend fluitend naar mijn werk! :-)
Maar, maar, maarderdemaarmaar: ik ben er heilig van overtuigd dat alles wat ik tussen 1987 en 2003 gedaan heb, nu een positieve bijdrage levert aan wat ik ontwerp en bouw.
Reageer
Preview