Onlangs kwam ik langs een onderzoek dat probeerde te duiden waarom werknemers niet meer initiatief ontplooien op de werkvloer. Het onderzoek onder 675 professionals in Noord-Amerika definieerde de term 'initiatief' als acties "die het bedrijf beter maken, waaronder het aandragen van nieuwe ideeën, het suggereren van beter manieren om zaken te doen en een stapje extra doen wanneer de dienstverlening van de organisatie verbeterd kan worden."
Het van Dr. John Izzo en uitgever Berrett-Koehler afkomstige onderzoek geeft zeven redenen waarom werknemers zich op werk gedeisd houden. Respondenten werd gevraagd de twee redenen aan te geven die het best beschrijven waarom ze niet meer initiatief tonen.
Eerste op de ranglijst (genoemd door de 65 procent van de geënquêteerde professionals) was het probleem dat bestuurders en managers niet vragen om input wanneer ze een beslissing maken. Werknemers voelen zich hierdoor niet geroepen om zelf ideeën aan te dragen.
De tweede reden, genoemd door 40 procent van de werknemers: Personeel komt niet met suggesties om de bedrijfsvoering te verbeteren omdat hun bazen niet naar hun ideeën luisteren.
Een op de vier respondenten (26 procent) merkt op dat ze niet meer initiatief nemen omdat ze daar niet voor beloond worden of erkenning zal uitblijven.
Ik heb zelf een aantal theorieën waarom werknemers niet meer initiatief op werk nemen: Wanneer ze dat wel doen, gaan alle credits naar hun bazen. Daarnaast hebben ze simpelweg de tijd niet. Ze zijn te druk met hun baan, mede door het vertrek van die één of twee collega's die door de recessie moesten opstappen en nooit vervangen zijn.
Overwerkte medewerkers zijn een groot probleem voor bedrijven en leiden ertoe dat er geen tijd meer is om goede ideeën te bedenken en delen om het de concurrentie lastiger te maken. Wanneer de werkdruk te hoog wordt, gaan medewerkers fouten maken. Kwaliteit en dienstverlening lijden, wat ten koste gaat van omzet. De vele werkgevers die ervoor kiezen om vanuit het oogpunt van kostenbesparing voor geen nieuwe werknemers binnen te halen omdat ze verwachten dat de bestaande werknemers productief genoeg zijn, zullen binnenkort begrijpen waar ik het over heb.
Het gevolg is dat werknemers weinig motivatie hebben. Wanneer ze moeten gaan goochelen met de middelen die ze hebben omdat hun werkgever weigert iemand extra aan te nemen om het werk over te nemen, groeit hun ontevredenheid, terwijl de bereidheid te investeren in het succes van het bedrijf slinkt.
De lessen voor bestuurders en managers die meer uit hun medewerkers willen halen lijken mij duidelijk:
1. Vraag werknemers om feedback bij het maken van beslissingen.
2. Negeer hun ideeën niet.
3. Beloon hen voor het delen van grensverleggende ideeën en het aannemen van meer werk.
Het belangrijkste is dat werkgevers meer uit hun medewerkers kunnen halen door ze minder te laten doen. Huur extra mensen, of het nu om freelancers gaat of fulltime medewerkers, om je meest waardevolle medewerkers te onlasten van dat extra werk dat ze door de recessie zijn gaan doen. Gun hen de tijd om nieuwe ideeën te bedenken, delen en te implementeren.
Reageer
Preview