Commissaris Sean Malinowski van de Los Angeles Police Department (LAPD) is een pionier op het gebied van de inzet van voorspellende analyse (predictive analytics) voor politiewerk. Dankzij zulke analyses weet de LAPD op basis van gegevens uit het verleden waar en wanneer de kans het grootst is dat criminelen toeslaan. Hierdoor kunnen inbrekers indien nodig preventief worden opgepakt.
"We doen komende drie maanden een experiment met voorspellende analyse waarbij we voor de eerste keer voor 100 procent op de computer vertrouwen om inbraken, het leeuwendeel van de criminaliteit in de stad, te voorspellen", zegt Malinowski. Het experiment begon op 6 november.
De computer bedenkt het plan
Malinowski zegt dat hij bereid is om wat controle af te staan als dat minder criminaliteit in zijn gebied oplevert. "Dit is onnatuurlijk, omdat ik als commissaris in controle wil zijn", zegt hij. "Maar ik laat het aan de computer om deze de geografische positie van onze missies te laten bepalen."
Door het land heen hebben politieafdelingen te kampen met personeelstekorten en krappe budgetten. In LA en Santa Cruz krijgt de politie juist de kans om nieuwe technieken als voorspellende analyse in te zetten om zowel tijd en geld te besparen, maar ook om effectiever misdaad te bestrijden door op een slimmere manier patrouillerende dienders in te zetten.
De LAPD en Santa Cruz Police Department werken met een door wetenschappers van de Universiteit van Los Angeles (UCLA) ontwikkelde tool die hen helpt met het opsporen van inbraken bij burgers, bedrijven en in auto's. De tool laat criminele hotspots zien die op basis van een wiskundige algoritmes berekend worden. Dit gebeurt op ongeveer dezelfde manier waarop aardbevingen en nabevingen berekend worden. Net als dat nabevingen bij aardbevingen zich op voorspelbare plekken in de buurt van het epicentrum plaatsvinden, zo blijven ook inbrekers hangen op plekken in de buurt van eerdere inbraken.
Patroonherkenning voor criminaliteit bestaat al langer
De technologie is voortgekomen uit een langdurig UCLA-project waarin de logica van misdaad centraal stond, zegt professor P. Jeffrey Brattingham van de universiteit. Afgelopen zes jaar zijn wetenschappers proberen na te gaan hoe en waarom misdaadpatronen gevormd worden. Nu dat er modellen zijn ontwikkeld, worden ze in de praktijk gebracht.
De theorie is dat voorspellende analyse werkt voor inbraken omdat het doelwit zich niet verplaatst en de redenen voor een inbraak niet onderhevig zijn aan heftige veranderingen, zegt Brattingham. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld berovingen, waarbij de slachtoffers mobiel zijn en het gedrag wel verandert.
Criminologen zeggen dat het inderdaad eenvoudiger is om typen misdaad als inbraak te voorspellen omdat er patronen in te ontdekken zijn in waar en wanneer ze plaats vinden. Zo vinden ze vaak geclusterd plaats als het gaat om tijd en locatie en zijn de individuen die zich aan deze misdaden bezondigen voorspelbaar in gedrag - ze begaan hun daden vaak in de buurt van hun woning of op voor hen bekende plekken. Inbraken zijn daarnaast geen misdaden waarbij criminelen eenvoudig hun werkterrein verplaatsen.
Santa Cruz is de eerste officiële testcase
Volgens misdaadanalist Zach Friend van de politie van Santa Cruz is zijn afdeling een 'operationele testcase' voor het systeem, in tegenstelling tot de LAPD die het programma heeft opgezet als gecontroleerd experiment. "Wij zijn bereid het onderzoek van wetenschappers aan de praktijk te toetsen", zegt hij.
Friend vertelt dat data van het politiecorps op dagelijkse basis naar computers met de tool daarop wordt geladen, waarna de data in Microsoft Excel wordt bekeken, geordend en locatiegegevens meekrijgt. Vervolgens wordt de data gecombineerd met de grote Excel-database waar alle misdaden van de afgelopen zeven jaar in staan en wordt deze database onderworpen aan het UCLA-algoritme.
"We ijken dus iedere dag opnieuw. Het algoritme produceert elke dag 10 Google Maps hotspots van 150 vierkante meter waar een (auto)inbraak plaats kan vinden op die dag", zegt Friend. Deze hotspots worden vertrekt aan agenten die in de tijd dat ze niet voor andere zaken worden opgroepen preventief op deze plekken patrouilleren. Omdat Santa Cruz geen grote stad is, wordt hiermee de omgeving waar gepatrouilleerd dient te worden aanmerkelijk kleiner.
Proactief politiewerk
"In het verleden was het politiewerk altijd reactief - als er ergens een misdaad werd begaan, moest je daarop af", zegt Friend. "Dit maakt alles anders. Je hoeft er misschien niet meer naar toe. Wellicht kun je beter naar de volgende plek gaan om daar criminaliteit te voorkomen."
Het punt van voorspellende analyse is dan ook niet om meer boeven te kunnen arresteren, maar om inbraken die toch zouden gebeuren te voorkomen. En dat lijkt in Santa Cruz te werken. "In de eerste maand zagen we een afname van 27 procent in de beoogde misdaadtypen. Dat komt omdat er een politieaanwezigheid was op plaatsen waar anders wellicht geen politie was geweest", zegt Friend.
Het politiecorps van Santa Cruz is net klaar met de analyse van het algoritme dat afgelopen drie maanden heeft gefunctioneerd en heeft daarvan de volgende zaken geleerd: Er is niet genoeg misdaad in Santa Cruz om iets te kunnen zeggen over causaliteit, maar er was wel een correlatie tussen de extra controles die agenten uitvoerden op hotspots en een afname in het typen misdaad waarop het politiecorps zich richtte.
LAPD-chef: Wij zijn eerder in staat om de werking aan te tonen
Malinowski is niet onder de indruk van de methodologie van zijn collega's in Santa Cruz. "Zij zullen het moeilijk hebben om wetenschappelijk te bewijzen dat de computervoorspellingen helpen om misdaad te reduceren omdat ze nog erg weinig ervaring hebben in misdaadanalyse", zegt hij. "Ze hebben het niet opgezet als experiment. Het zal voor hen meer tijd en moeite kosten om aan te tonen dat het werkt."
Malinowski wil na drie maanden met harde cijfers kunnen aantonen dat het aantal inbraken in zijn district is afgenomen. Mocht het werken, dan overweegt hij om een commercieel product voor dit doel te gebruiken. Maar voorlopig blijft hij samenwerken met de UCLA-onderzoekers. Het is een win-win situatie, legt hij uit. "Wij geven de wetenschappers hun data en wij fungeren voor hen als levensecht laboratorium."
Banenverlies
Het enige nadeel kan zijn dat er door gebruik van het systeem politieonderzoekers op straat komen te staan omdat hun werk overgenomen zal worden. "Het is voor sommigen moeilijk te begrijpen dat een computer kan bedenken waar en wanneer de meeste inbraken plaatsvinden. Daarnaast voelen zij dat er veel specialistische kennis over misdaadbestrijding zal verdwijnen."
Voor Malinowski blijft het belangrijkst dat criminelen de kans wordt ontnomen om misdaden te begaan. "Hij wordt niet gearresteerd en wij zijn niet langer tijd kwijt aan hem veroordeeld krijgen. Voor de burger is het prettig dat we voorkomen dat laptops uit zijn of haar auto gestolen worden."
Criminelen oppakken voordat ze misdaden begaan, net als in de Hollywood-film Minority Report met Tom Cruise.
Reageer
Preview