Bij crowdsourcing wordt een taak die eigenlijk door een werknemer of contractant zou moeten worden uitgevoerd, uitbesteed aan een willekeurig publiek voor consultancy, innovatie, beleidsvorming en onderzoek. Vaak gebeurt dit via internet.
Crowdsourcing is misschien het beste uit te leggen aan de hand van voorbeelden, aangezien het een echte praktijkexercitie is. Hier volgen er drie uit de IT-sector:
TechSmith
Softwareleverancier TechSmith, bekend van allerlei screen-capture software, besloot bij wijze van proef eind 2009 de nieuwe Snagit software voor Mac als publieke bèta uit te brengen. "Dat hadden we nog nooit eerder gedaan", zegt productmanager Tiffany Wood van TechSmith. "Natuurlijk hadden we al eerder bètasoftware, maar deze waren beschikbaar voor een selecte groep - niet voor een breed publiek. Feedback kwam via individuele e-mail, niet via openlijke conversaties."
Naast de publieke lancering van de bèta, tuigde TechSmit een site op via het platform Get Satisfaction om erachter te komen hoe gebruikers over de software dachten en hoe deze verder verbeterd kon worden. "Vanaf dag één waren we verbaasd over de bevlogen conversaties op Get Satisfaction zonder dat we daar zelf één poot naar hebben hoeven uitsteken", vertelt Wood. "Wij konden op die conversaties inhaken om er meer van te leren." Door het testen van het product uit te besteden en openlijk toegankelijk te maken voor het publiek, hoefde TechSmith minder te investeren in ondersteuning en onderzoeksrapportages, die voorheen door een dure, externe partij opgemaakt werden. Het sociale plaform van Get Satisfaction werd naar eigen zeggen in 10 minuten opgezet.
Microsoft Windows
Na het debacle van Windows Vista, besloot Microsoft dat de ontwikkeling van Windows 7 over een andere boeg gegooid moest worden. Hoewel de recensies vanuit de media best meevielen, was het oordeel van klanten over het besturingssysteem vernietigend. Om meer en betere input vanuit klanten in de ontwikkelingsfase te krijgen, besloot Microsoft een Engineering Windows 7 blog op te zetten. Op deze website schreven zowel bestuurders als ontwikkelaars uitgebreide bijdragen over de ontwikkeling van Windows 7 en nodigden ze gebruikers uit om hierop te reageren. Deze transparantie was nieuw voor het bedrijf en pakte verrassend goed uit, gezien de duizenden reacties die Microsoft op het blog binnenkreeg. Voor Windows 8 doet het bedrijf hetzelfde en hoopt het via de site Building Windows 8 tips een dialoog te starten tussen developers en het publiek over designkeuzes, gebruiksgemak en nieuwe kansen voor het besturingsysteem.
Google Earth
Google maakt sinds 2007 gebruik van crowdsourcing om 3D-gebouwen in Google Earth te laten tekenen. Dat begon met het uitnodigen van studenten om hun campus in 3D in te voeren en is sinds 2009 voor iedereen te gebruiken met de Google Building Maker. Dit project werkt, want intussen zijn er door hobbyisten complete steden in 3D nagebouwd. Buiten de ontwikkeling van de tool, kost dit Google vrijwel niets. (Voor aanpassingen in Google Maps heeft Google trouwens Map Maker beschikbaar gesteld.)
Kritiek
Hoewel je met crowdsourcing flink kunt besparen op kosten voor medewerkers of contractanten, levert dit bedrijven die gebruikmaken van het publiek ook op kritiek te staan. Zo kostte crowdsourcing bij IBM en Yahoo bijvoorbeeld aan duizenden medewerkers hun baan omdat werkzaamheden bij de bedrijven gratis of voor veel minder geld door particulieren gedaan worden.
Daarnaast is een bekende valkuil dat een crowdsourcing project compleet kan mislukken als er te weinig geld tegenover staat, te weinig mensen eraan meedoen, de opdracht niet uitdagend genoeg is of het bedrijf dat de actie organiseert het project niet goed weet te beheren. Ook is het lastig om zonder overeenkomst harde eisen te stellen aan deelnemers van een crowdsourcing project.
Reageer
Preview