De tijd van statische rapportages en BI-systemen die door IT werden ingericht en onderhouden lijkt voorbij. Vernieuwende producten als QlikView winnen rap aan terrein in de markt ten koste van traditionele oplossingen als SAP Business Objects en IBM Cognos. Onderzoeksbureau Gartner constateerde dit jaar voor het eerst dat het criterium 'gebruiksgemak' voor afnemers van BI-producten zwaarder is gaan wegen dan 'functionaliteit'. Daarnaast is de invloed van gebruikers uit de business groter geworden dan voorheen het geval was.
Lees ook:
3 Grote kansen voor Business Intelligence
IBM zet volledig in op mobiele BI
BI betekent spreadsheets in bedwang houden
Het ambitieuze QlikView jaagt deze trend aan door een (additioneel) product neer te zetten wat business gebruikers in staat stelt direct analytische gegevens te laten gebruiken, zonder dat daarvoor ingewikkelde queries of scripts nodig zijn. Trajecten om BI-oplossingen te integreren hoeven geen maanden te duren, maar kunnen in weken of zelfs dagen gedaan worden. Het aantal klanten van het Zweedse bedrijf groeide in 2010 met 40 procent, de beursgang naar de NASDAQ verliep succesvol en het einde van de zegetocht lijkt nog niet in zicht.
De Google van BI?
Volgens QlikView ligt het succes van de formule besloten in eenvoud. Chief Operating Officer Leslie Bonney is er van overtuigd dat succesvolle IT-producten populair bij business gebruikers worden wanneer ze niet alleen doen wat ze beloven, maar daarnaast eenvoudiger zijn te gebruiken dan concurrerende producten. Bonney spiegelt zijn bedrijf daarom graag aan de producten van Apple, Google en SalesForce.com en schermt een gebruikersgedreven BI-aanpak waarbij de nadruk ligt op mobiliteit, apps, flexibiliteit en collaboration. “Het hiërarchische controlesysteem is verleden tijd. Het draait om je mensen, zij zijn je belangrijkste activa."
De traditionele BI-methode, waar rapportages centraal staan en informatie naar de gebruiker gepusht wordt vanuit IT-systemen remt succes, stelt Bonney. “Voor statische rapportages werken de huidige systemen prima, maar uiteindelijk wil je naar een dynamisch model waarin informatie wordt opgevraagd door gebruikers." IT weet niet op welke informatie de business zit te wachten, constateert Bonney. Daarnaast volgt op iedere vraag om informatie een vervolgvraag, die bij traditionele systemen om een nieuwe actie van IT vraagt. “Besluiten worden niet gemaakt, maar bouwen zich zich op. Het is een iteratief proces."
Enthousiasme
Zitten kopers op een product te wachten dat voor een geheel andere benadering van BI kiest? Het antwoord lijkt bij navraag duidelijk 'ja' te luiden, afgaande op de reacties op het congres DisQover 2011. Robert Boerrigter, medewerker Quality Assurance bij Yorizon, zegt dat er vanuit klanten behoefte aan een continu rapportagessyteem waarbij eenvoudig verschillende analyses vanuit eenzelfde dashboard gedaan kunnen worden. “De mogelijkheden die hier getoond woorden zijn mooi en zijn op meerdere niveaus toe te passen."
Consultant Olaf Penne ziet ook het voordeel. “Ik heb jarenlang voor verzekeraar Mondial Assistence met Microsoft BI-gewerkt in lange projecten waarbij ieder rapport tot een nieuwe vraag leidde. Je was daarbij erg afhankelijk van ICT en moest lang wachten bij een nieuw verzoek. Daarbij kon lang niet iedereen met het pakket omgaan, daarvoor moest je echt informatieanalist zijn. In een sterk competitieve markt waar het draait om grote contracten werkt zo'n oplossing niet. Bij Qlikview begint BI met de gebruiker, bij Microsoft bij ICT."
“Klanten hebben behoefte aan zakelijke en niet aan technische oplossingen", valt Igor Matic van het Kroatische Infosistem hem bij. Matic werkt als directeur Services voor de financiële wereld en mag een groot aantal banken in Zuidoost-Europa tot zijn klantenkring rekenen. “Zij vragen om iets snels, gemakkelijks en simpels. Ik werk al twintig jaar met BI voor financiële instellingen en het blijft een blijvend probleem dat BI alleen voor een aantal kundige gebruikers behouden blijft. Eindelijk is de eindgebruiker aan zet."
'Het wordt leuk om BI te gebruiken'
Eddy van Hamersveld en Egbert Jan Vierkant van Yakult waren naar Den Haag gekomen om te zien wat QlikView eigenlijk inhield. Ze waren verbaasd vanwege de gelijkenis met het product dat zij al jaren voor BI gebruiken: Spotfire. “De tool lijkt als twee druppels water op QlikView. Voorheen gebruikten we binnen de organisatie alleen Excel en SPSS, maar nu kunnen we daar een veel interactievere, visuelere omgeving omheen bouwen", zegt marktanalist Vierkant. “Iedereen die zoiets ziet, wordt direct enthousiast en wil het gaan gebruiken. Dat is wel het mooiste van zulke sofware, dat het leuk wordt om met cijfers te gaan werken en direct gaat leven in het hele bedrijf. Het is eigenlijk geen tool meer maar een speeltje."
Reageer
Preview