
Help! Ik krijg een nieuwe baas
Als je onder een nieuwe baas komt te werken, is het maar afwachten wat je te wachten staat. Een goede voorbereiding kan je op weg helpen.
Als je plotseling onder een nieuwe baas komt te werken, is het altijd maar weer afwachten wat voor gevolgen dat gaat hebben. Een goede voorbereiding kan jezelf (en je carrière) aardig op weg helpen.

Help! Ik krijg een nieuwe baas
Als je plotseling onder een nieuwe baas komt te werken, is het altijd maar weer afwachten wat voor gevolgen dat gaat hebben. Een goede voorbereiding kan jezelf (en je carrière) aardig op weg helpen.
De komst van een nieuwe baas veroorzaakt per definitie een heleboel onrust op de werkvloer. Daarbij doel ik niet op de situatie waarin je verhuist naar een andere afdeling of een nieuw bedrijf, en dat je daar meteen een nieuwe leidinggevende bij krijgt – dat is vaak nog wel leuk ook, omdat je over het algemeen zin hebt om met je nieuwe baan te beginnen. Waar ik het over heb zijn die situaties waarin je baas wordt vervangen. Dat is ook avontuurlijk, maar dan vaak op een stuk minder positieve manier.
De meeste mensen worden erg onzeker van grote veranderingen boven hun hoofd. Ze gaan zich vragen stellen als: “Die brengt vast zijn vriendjes mee uit zijn vorige baan – zal ik maar vast gaan soliciteren?”, “Ik had me net zo’n mooie vertrouwenspositie verworven – moet ik me nu weer helemaal opnieuw bewijzen?” of “Waarom heb ik die baan niet gekregen? Lig ik dan zo slecht in de organisatie?”
Dat soort vraagstukken gaan gepaard met tamelijk krachtige emoties, en die maken het op hun beurt weer vrij lastig die nieuwe baas onbevangen tegemoet te treden – en dat terwijl eerste indrukken zo bepalend kunnen zijn. Om jezelf een goede uitgangspositie te geven op een vruchtbare arbeidsrelatie, is het verstandig even wat huiswerk te doen. Laat je eigen angsten los en probeer je te verplaatsen in je nieuwe baas. Realiseer je dat jouw emoties waarschijnlijk niet bovenaan zijn of haar agenda zullen staan. Hij of zij kent je waarschijnlijk nog niet eens. Hij zal zich eerst door de overgangsperiode en de overdracht heen moeten worstelen, en heeft ook nog eigen emoties die waarschijnlijk voorrang zullen krijgen.
Gelukkig hebben we enkele tips om je voor te bereiden op die eerste belangrijke ontmoeting.
Begin met jezelf af te vragen met wat voor mandaat je nieuwe baas is binnengehaald. Dat is waarschijnlijk niet zo heel moeilijk te raden als je even kijkt naar de staat waarin de groep zich bevond voor zijn/haar komst, en de omstandigheden waaronder de oude baas is vertrokken. Was het een vrijwillig of gedwongen vertrek? Werd hij ontslagen, kreeg ze een promotie, is hij iets heel anders gaan doen of heeft ze zelf een baan gevonden bij een andere organisatie? Werd ze op handen gedragen of uitgekotst door haar team, haar collega’s, haar leidinggevenden? De uitdagingen waar je nieuwe baas voor komt te staan verschillen nogal als haar voorganger uitermate geliefd was en de boel in perfecte staat heeft achtergelaten, of als ze juist in een wespennest terecht komt waar de mensen elkaar nog net niet de hersens hebben ingeslagen. Probeer die situatie zo te analyseren dat je voor jezelf een lijstje kunt maken van de belangrijkste zaken die je nieuwe baas verondersteld wordt aan te pakken.
Die veronderstellingen kun je vervolgens gebruiken om een tweede lijstje te maken, maar eerst raad ik je aan een kleine oefening te doen om te zien of je je emoties in de hand hebt. Daarvoor maak je opnieuw twee lijstjes. Die zijn niet voor andermans ogen bestemd, dus leef je uit. De titel van het eerste lijstje is: “Dingen die de nieuwe baas zou kunnen doen om onze huidige problemen te verergeren.” Het tweede lijstje heet: “Dingen die de nieuwe baas zou kunnen doen om alles wat nu lekker werkt in het honderd te laten lopen.” Nadat je je op die twee lijstjes hebt afgereageerd, is het zaak ze nog eens goed door te nemen, en ditmaal te bedenken wat de onderliggende redenen zijn voor de zaken die je op die lijstjes hebt gezet.
Als je die twee lijstjes eenmaal goed hebt doorgenomen je de emoties van de feiten hebt kunnen scheiden, is het tijd de dingen op te schrijven die je nieuwe baas volgens jou zou moeten weten over de huidige organisatie, hoe zich dat verhoudt tot het door jou veronderstelde mandaat, jouw rol in dat geheel, de cultuur van de organisatie en de belangrijkste individuen die daar een rol in spelen. Neem die lijst zorgvuldig door en verzeker jezelf ervan dat je begrijpt welke punten echt belangrijk zijn en waarom.
Bij je eerste ontmoeting met je nieuwe baas is het niet de bedoeling dat je die hele lijst neerlegt. Beperk jezelf tot het noemen van de belangrijkste thema’s en categorieën die je hebt bedacht. Zo’n eerste gesprek is niet het moment om maar meteen in detail te treden.
Het doel van die eerste ontmoeting is een goede indruk te maken bij je nieuwe baas, door de kiem te leggen voor een waardevolle en respectvolle werkrelatie waarin je later de kans krijgt nader uit te wijden over wat volgens jou belangrijk is.
Reageer
Preview