Een belangrijke reden waarom zeker Nederlanders vaak moeite hebben hun netwerk in te schakelen bij de zoektocht naar een baan, is dat we het gevoel hebben dat we ons opdringen aan onze contacten (en de contacten van onze contacten).
Maar als je netwerken als opdringerig ervaart, is het hoog tijd dat beeld bij te stellen. Kennelijk denk je dat het eenrichtingsverkeer is; dat er maar één persoon baat heeft bij het contact; dat werkzoekenden niets te bieden hebben aan de mensen in hun netwerk; en dat de mensen met wie je contact legt geen redenen hebben om je te willen spreken of ontmoeten.
In werkelijkheid is het omgekeerde het geval, beweert Ford Myers, president van de Amerikaanse carrièrecoach Career Potential. De voordelen van netwerken strekken zich gewoonlijk uit tot alle betrokken partijen. Netwerkbijeenkomsten of zelfs simpele netwerktelefoontjes kunnen net zoveel voordelen hebben voor de contactpersoon als voor de werkzoekende, beweert Myers.
“Goed netwerken gaat niet om nemen maar om geven,” zegt hij.
Myers heeft er zelfs een boek over geschreven: Get the Job You Want, Even When No One's Hiring. Een van de dingen die hij doet in dit boek is de zorgen weerleggen en de misvattingen uit de wereld helpen van mensen die slechts met stevige tegenzin aan het netwerken zijn te krijgen. Hieronder staan zeven argumenten waarom mensen wel degelijk met jou zouden willen netwerken.
1. Je contacten leren graag van jouw manier van netwerken. Misschien zijn de mensen waar je mee zou willen netwerken zelf ook wel op zoek naar een andere baan, en misschien hebben ze net zoveel moeite met netwerken als jij. Door op je uitnodiging in te gaan, krijgen zij vanuit een veilige positie te zien hoe jij dat soort contacten legt en zo’n belangrijk gesprek aangaat.
2. Je contacten delen graag in je kennis. Als jij bezig bent met netwerken, spreek je allicht een heleboel mensen en kom je zo meer te weten over bepaalde bedrijven en branches. De kans is zomaar aanwezig dat jij op de hoogte bent van informatie waar ze zelf niet zo makkelijk bij kunnen. Juist omdat je waarschijnlijk met meerdere mensen spreekt, ben je zelf een interessante gesprekspartner die ze wellicht meer kan vertellen over de stand van zaken in hun bedrijfstak of bij hun concurrenten.
3. Je contacten willen je helpen. Raar, maar waar. Mensen vinden het vaak heel prettig om anderen te kunnen helpen. Sommigen doen het volstrekt onbaatzuchtig, anderen omdat ze hopen dat ze zelf ook zo benaderd zullen worden als ze ooit in die positie komen. Wat hun motief ook is: doe er je voordeel mee.
4. Je verzoek is goed voor het ego van je gesprekspartners. Als je iemand om een gesprek vraagt, zeg je in feite dat je waarde hecht aan zijn of haar advies en dat je zo iemand belangrijk acht. Door de mensen in je netwerk te benaderen, zorg je dat ze zich belangrijk voelen en dat ze beseffen dat ze iets te bieden hebben.
5. Je verzoek doorbreekt hun routine. Als je iemand belt of mailt met een verzoek voor een netwerkbijeenkomst, is de kans best aanwezig dat je iemand daarmee een uitweg uit de dagelijkse sleur biedt. Even de deur uit om met jou een kop koffie te doen is waarschijnlijk een welkome onderbreking van de dagelijkse routine.
6. Misschien help je iemand wel een wederdienst te bewijzen. Als je een gesprek aanvraagt met iemand die je is aangeraden door een van je directe contacten, dan is de kans groot dat zo iemand met plezier met je in gesprek gaat om zo jullie gezamenlijke kennis een (weder)dienst te bewijzen.
7. Je contacten weten hoe je je voelt. Mensen die zelf ook het hele netwerkcircus door zijn geweest op zoek naar een baan, zijn vaak extra bereid je te helpen omdat ze zich heel goed herinneren hoe dat voelde. Je geeft ze een prettige gelegenheid om de lessen te delen die ze uit die situatie hebben getrokken.
Reageer
Preview