Volgens de Amerikaanse handelsorganisatie TechServe Alliance worden, ondanks het lichte herstel in de VS, nauwelijks nieuwe banen gecreëerd. In november kwamen er slechts 600 extra banen bij, terwijl er in totaal 3,9 miljoen professionals binnen IT werkzaam zijn.
Ook in Europa hangen er donkere wolken boven de ICT-arbeidsmarkt. Consultancybureau The Hackett Group voospelt dat er in 2014 slechts twee miljoen banen in back-office IT zijn. Ter vergelijking: nu zijn er nog vier miljoen jobs.
Volgens The Hackett Group definieert een baan binnen back-office IT als een baan die direct helpt om datacenters en bedrijfssystemen draaiende te houden. Commerciële ontwikkelaars en consultants worden niet tot deze IT-subgroep gerekend.
'Zonder offshoring gaan bedrijven failliet'
Michael Janssen, hoofdonderzoeker bij The Hackett Group, noemt de voorspelde afname in IT-werkgelegenheid “de nieuwe realiteit”. Hij noemt het ongunstig voor IT’ers in de VS en Europa die op zoek zijn naar een baan, maar voor bedrijven is het uitbesteden van IT-banen naar verre landen noodzakelijk om te overleven. “Als je competitief wilt zijn in de wereldwijde markt, maar je kosten te hoog zijn doordat je de hoofdprijs betaalt voor je personeel, dan kun je niet overleven”
Offshoring houdt volgens Janssen in dat bedrijven gaan bezuiningen op de laagste posities binnen IT. Hoewel hierdoor vooral MBO-opgeleide IT’ers niet meer aan de bak dreigen te komen, brengt dit ook een nieuw probleem voor bedrijven met zich mee aangezien de vijver met toekomstige senior IT-mangagers steeds kleiner wordt.
De grootste klap in de IT-banenmarkt was vorig jaar te voelen, toen er in de VS en Europa 311.000 back-office banen wegvielen.
Vooral starters de dupe
Bedrijven brengen banen offshore onder om 30 tot 70 procent aan personeelskosten te besparen, zegt Janssen. Bedrijven besparen het meest op het offshoren van startersfuncties.
Volgens professor Jerry Luftman, verbonden aan het Stevens Institute of Technology, is er een trend in offshoring te bespeuren. Werd er enkele jaren terug nog 3 tot 4 procent van het IT-budget aan offshore outsourcing gespendeerd, tegenwoordig is dat ongeveer 5 procent. Komend jaar stijgt het aandeel offshoring binnen het IT-budget tot 7 procent, voorspelt Luftman.
'Genoeg interessante banen beschikbaar'
Ondanks de kille cijfers is Luftman optimistisch over de toekomst van studenten die nu informatica studeren. “Niet alleen zullen er ook in de nabije toekomst nog interessante banen op de arbeidsmarkt beschikbaar zijn, ook in de verdere toekomst zal dat aantal alleen maar toe gaan nemen. Alles zal veel afhankelijker van IT worden.”
Werknemers binnen IT zullen wel meer moeten brengen dan puur technische kennis en kunde, zegt de professor. “Als je een werkgever puur technische skills biedt, zal hij liever offshore gaan en het werk daar goedkoper laten doen.”
Balans in vaardigheden belangrijker
Volgens de onderzoeken van het Stevens Institute zijn werkgevers vooral op zoek naar een goede balans in de competenties van IT-professionals. Daartoe behoren niet alleen technische skills, maar ook algemene kennis van het bedrijfsleven, kennis van de industrie, vaardigheden op het gebied van onderhandelen en communiceren en een gevoel voor ethiek.
Reageer
Preview