
IT-professional vaak kind van de rekening
Recent onderzoek wijst uit dat steeds minder IT'ers gelukkig zijn met hun werk.
Recent onderzoek wijst uit dat steeds minder IT'ers gelukkig zijn met hun werk.

IT-professional vaak kind van de rekening
Recent onderzoek wijst uit dat steeds minder IT'ers gelukkig zijn met hun werk.
Het dramatische verhaal van de steward van JetBlue zegt misschien genoeg. Steven Slater kon de druk op zijn werk niet meer aan en verliet met een biertje al glijdend het vliegtuig.
Een paar dagen voordat Slater zijn baan vaarwel zei, hield IBM in het Amerikaanse Boston een discussie over werk, met als thema de 40-urige werkweek. Het was geen klaagsessie, maar juist een interessant gesprek waarin naar voren kwam dat de werktijden van techpersoneel langer worden, lonen op hetzelfde niveau blijven hangen en carrièregroei een fabeltje is geworden.
(Degenen die in discussies meededen wilden niet dat hun namen in dit artikel werden gebruikt uit angst voor represailles.)
'40+ uur is de nieuwe standaard'
“Je weet vaak niet hoeveel uur je zult werken – het gaat vooral om de klus klaren”, vertelt een IT-professional. “Er zijn enorm veel mensen in IT waarvan verwacht wordt dat ze meer dan 40 uur per week werken”, zei iemand anders. Werkweken van zestig uur zijn intussen normaal geworden.
Een andere werknemer verhaalde over directeuren die verwachten dat hun personeel tot laat in de nacht doorwerkte om problemen op te lossen en dan de volgende dag ook ’s morgens vroeg weer op werk verschijnt. Zelfs de vakantie is niet langer heilig: iemand zei dat hij verwacht “meer dan vijf keer” gebeld te worden tijdens zijn vrije dagen.
Ondanks dat veel werknemers minder uren declareren aan hun bedrijf gezien de huidige economie, gaat dit bij de meeste ondernemingen absoluut niet van harte. Dat blijkt uit een onderzoek van de Corporate Executive Board (CEB) onder het gedrag en de houding van personeel werkzaam bij Fortune 500-bedrijven.
Weinig personeel bereid een paar stappen extra te doen
De bereidheid van werknemers om een “hoge mate van naar eigen oordeel zware inspanning uit te oefenen” – of gewoon een extra tandje bij te zetten, blijft op een laag niveau hangen, meldt de CEB op basis van onderzoek gedurende het tweede kwartaal dit jaar.
De bereidheid van personeel om zich extra in te spannen daalde van 12 procent van de ondervraagde werknemers in 2007, naar 4 procent vorig jaar. Onder IT-personeel is het percentage momenteel 4,6 procent.
Werknemers die het liefst ‘zware inspanningen’ doen voor het bedrijf, zijn meestal degenen die voor het bedrijf het belangrijkst zijn. “IT-medewerkers raken gemotiveerd door andere factoren dan de gemiddelde werknemer”, zegt HR-directeur Conrad Schmidt van CEB. “Het maakt ze niet zoveel uit voor wie ze werken. Het gaat ze meer om de technologieën waarmee ze werken en het werk zelf dat ze uitvoeren.”
'IT'ers vragen om een bedrijf waarin IT een prominente rol vervult'
De recessie maakt voor deze werknemers weinig tot niets uit, zegt Schmidt. Reoganisaties bieden nieuwe kansen voor gemotiveerde werknemers, maar weinig organisaties maken dit ook duidelijk aan hun personeel. Het resultaat hiervan is dat IT-professionals vaak kiezen voor andere organisaties die ogenschijnlijk een groter belang aan IT hechten. Als er geen visie is die IT verbindt met de toekomst van het bedrijf, dan is de kans groot dat IT-personeel wegloopt, waarschuwt Schmidt.
Reageer
Preview