De IT is een industrie die nog volop zijn best doet volwassen te worden. Die strijd komt het best tot uitdrukking in de vele contradicties waar je als IT-manager mee te maken krijgt. Iedere IT-er weet waar dat over gaat: soms ben je de held van het bedrijf, soms de voetveeg van de business. Een veel gehoorde klacht is dat de business de credits krijgt als alles goed gaat, maar dat IT de schuld krijgt als het mislukt. De rol van IT in de organisatie vereist, met andere woorden en gevoel voor understatement, hier en daar nog wat finetuning.
Om een helder beeld te krijgen van waar de schoen wringt heeft Martha Heller, medeoprichter van de CIO Executive Council, de meest voorkomende contradicties op een rij gezet. Ze heeft ze samengesteld uit gesprekken met CIO’s, en opgedeeld in vier categorieën. Los van een twijfelachtig feest der herkenning, zou deze lijst een uitgangspunt kunnen zijn om in gesprekken met collega’s (ja, ook die van de business-zijde) en wat gewetensvolle zelf-analyse de situatie ten goede te keren.
Let op: lees deze lijst niet als klacht! Het is bedoeld als een vaststelling van hoe de IT ervaren wordt, en van feiten die zullen moeten veranderen, wil IT ooit een integraal, geaccepteerd en waardevol onderdeel van de business worden.
IT-management contradicties #1: Je eigen rol
- Je bent aangenomen voor een strategische bijdrage, maar in de praktijk ben je vooral bezig met lopende zaken.
- Het bedrijf kijkt naar jou voor risicomanagement en kostenbeheersing, maar men verwacht ook dat je voor innovatie zorgt.
- Aan de ene kant verwacht de business dat je precies levert wat ze willen hebben, maar tegelijkertijd verwachten ze dat jij ze vertelt wat ze nodig hebben.
- IT kan een onderneming maken en breken, maar er zit niemand van IT aan de bestuurstafel.
Een tekenende quote van Maurizio Laudisia, CIO bij LifeLabs: “CIO’s moeten pragmatisch omgaan met risico’s, en dat lijkt soms dodelijk voor creativiteit en innovatie. De prijs die je betaalt voor creativiteit is vaak complexiteit en missers; in onze functie kunnen we ons dat niet veroorloven.”
IT-management contradicties #2: Je positie
- Je functie is in hoge mate verantwoordelijk en het werk dat je afdeling verricht is uiterst bedrijfskritisch, en toch moet je voortdurend je waarde bewijzen.
- Je vele successen blijven onzichtbaar, maar je fouten worden uitvergroot.
- Je bent nauw betrokken bij vrijwel elk bedrijfsonderdeel, en toch ziet iedereen IT als een aparte afdeling die er niet echt bij hoort.
- Je wordt afgerekend op het succes van projecten, maar de business is eigenaar.
“Het is zo’n situatie waarin iets hebt waar je niets mee mag,” zegt David Hartley, CIO bij Arch Coal. “Hoe kun je jezelf onderdompelen in de business en aangeven wat ze nodig hebben als je nooit echt eigenaar kunt worden van een project? Als je het vanuit jezelf laat komen, vragen de mensen zich af wie jij bent, dat je ze dingen probeert op te leggen?”
IT-management contradicties #3: Je organisatie
- Je mensen zijn gek op technologie, maar moeten de business omarmen om verder te komen.
- Je teamleden zijn niet bijster sociaal ingesteld, maar moeten relaties opbouwen en hun invloed laten gelden om succesvol te kunnen zijn.
- Je werkt aan je opvolging, en toch kiest de CEO vrijwel altijd iemand van buiten als de volgende CIO.
- Je wordt verondersteld een groot deel van je werk goedkoop uit te besteden, maar men verwacht ook dat je er voor zorgt dat thuis een solide IT-fundament legt.
IT-management contradicties #4: Je branche
- Het kost vaak veel tijd technologie in te voeren, maar je tools veranderen voortdurend.
- Technologie is een lange-termijninvestering, maar het bedrijf denkt in kwartalen.
- Je tools zijn peperduur maar vertonen meer defecten dan welk ander product dan ook.
- Jij tekent de rekening van leveranciers, terwijl die hun uiterste best doen aan je business-collega’s te verkopen.
Het heeft geen zin in een hoekje te zitten huilen, of naar de business te wijzen als de schuldige. Het gaat om onze branche, ons beroep, onze eigen positie. Het is aan ons om de oplossing in gang te zetten.
Dat begint met onder ogen zien wat de feitelijke situatie is, en wat deze discrepanties veroorzaakt. Laat vooral in de reacties onder dit artikel weten wat je herkent, wat nog ontbreekt, en wat je wellicht al op je eigen wijze hebt weten op te lossen. Soms is het een kwestie van keuzes maken, soms van slimmer samenwerken, beter onderling begrip, en een andere taakverdeling. Maar als we dit zo laten voortbestaan, is het geen wonder dat de business IT blijft zien als een wat merkwaardige industrie – dat is het namelijk ook.
Reageer
Preview