
Dansen op het graf van ERP
Steeds meer bedrijven nemen afscheid van hun oude dure ERP-systemen. Tijd voor een nieuw elan!
Dezelfde reden waarom ERP voor leveranciers altijd bijzonder aantrekkelijk is geweest, is tevens de reden dat veel IT-managers het er inmiddels wel mee hebben gehad.

Dansen op het graf van ERP
Dezelfde reden waarom ERP voor leveranciers altijd bijzonder aantrekkelijk is geweest, is tevens de reden dat veel IT-managers het er inmiddels wel mee hebben gehad.
De kosten van onderhoud en ondersteuning lopen op tot 20% op jaarbasis, en daarmee betaal je de hoofdprijs voor een verouderend en gecompliceerd systeem dat ook nog eens helemaal op maat is gemaakt.
Volgens onderzoeksbureau Forrester heeft de internationale recessie ervoor gezorgd dat de omzet uit nieuwe ERP-licenties in het afgelopen jaar met 24% is teruggevallen. Dat heeft geleid tot heel wat spanning aan de onderhandelingstafels. En dat mag ook wel: zo’n 90% van die schandalig hoge onderhoudskosten is pure winst voor de leveranciers.
Het ERP-systeem van vandaag de dag, dat essentiële fundament van je financiën, HR, supply chain en manufacturing, levert geen enkel concurrentievoordeel meer en genereert ook geen nieuwe omzet. “ERP is de Jack Nicholson van de software,” zegt collega Kim Nash op CIO.com. “Het repertoire is uitgemolken, de oude en dure hond heeft meer en meer moeite met nieuwe kunstjes.”
En degenen die wél nieuwe kunsten leren, zijn de klanten die er genoeg van hebben. Mensen als Steve Hanna, CIO bij Kennametal. Deze middelgrote onderneming heeft inmiddels meer dan 6.400 aanpassingen laten uitvoeren aan hun oude ERP-systeem, en in de afgelopen 13 jaar is er 10 miljoen dollar uitgegeven aan onderhoud. Hanna doet geen pogingen meer zijn oude hond nog nieuw leven in te blazen; in plaats daarvan vervangt hij het door een kant-en-klare standaard uitvoering van SAP, waar hij Kennametals bedrijfsprocessen op aanpast. Wat hem betreft is dat de toekomst van ERP: zorg voor helder inzicht in je projecten en pas de software alleen aan als laatste redmiddel.
De onderliggende boodschap in dit verhaal is dat de waarde van ERP in de toekomst alleen gegarandeerd kan worden als het vandaag anders (lees: goedkoper) gemanaged wordt. Als de door de crisis opgekropte vraag naar nieuwe technologie dit jaar alsnog uitbarst, zal de bedrijfsleiding bij het IT-management aankloppen om bedrijfsprocessen te herzien en nieuwe processen op te starten, maar ook om harder te onderhandelen over onderhoudskosten en om de weg vrij te maken voor nieuwe opkomende technologieën (mobility; cloud).
De cloud is in potentie een van de “interessantere verstoringen” in de IT op dit moment, zegt Clayton Christensen, professor aan Harvard en expert in disruptieve innovatie. Hij vergelijkt de klassieke ERP-leveranciers met de automobiel- en staalindustrie, die onderuit gingen onder het geweld van goedkope concurrentie. Nieuwe spelers in cloud services en SaaS nemen nu al hun HR-deel van de ERP-hoop, net zoals Salesforce.com dat heeft gedaan in de CRM-markt. Disruptie déjà vu. Het werd tijd.
Reageer
Preview