Op de werkvloer vind je drie soorten persoonlijkheden: type A, type B en type IT. De laatstgenoemde soort is vaak een vreemde eend in de bijt.
We weten nog steeds niet wat mensen aantrekt of afstoot als het om technologie gaat. Misschien zijn het die elektroden die miljarden kilometers in miljoenen circuits afleggen. Maar het kan natuurlijk ook liggen aan het gebrek aan zonlicht en menselijk contact.
Hoe het ook zij, waarschijnlijk lopen elk van de genoemde types op jouw afdeling rond. Beschouw dit artikel als een handleiding voor je medemens op de werkplek.
Type 1: Het Lege Pak
Functie(s): Afdelingsmanager, business analist
Profiel: Ingehuurd om een brug te vormen tussen het topmanagement en de techneuten. Met de laatstgenoemde groep wil het hoger management (of überhaupt iemand aan de businesskant) niet direct omgaan. Gedraagt zich als een bemiddelaar in besprekingen om de nerds op veilige afstand te houden. Hij kent de meeste belangrijke acroniemen en beheerst het tijdig kunnen knikken in vergaderingen. Na afloop wordt Wikipedia geraadpleegd om uit te vinden waar iedereen het nou eigenlijk over had. Kan in bezit zijn van een MBA van een dubieuze online universiteit.
“Hij is waarschijnlijk niet de beste denker, maar wel een populaire jongen in een team. Bovendien is hij meegaand”, zegt Tim Jewell, CTO bij Data Deposit Box, een online back-up dienst voor het midden- en klein bedrijf. “Als je een lolletje wilt trappen, stel hem dan een complexe technische vraag en zie ‘m dan wit wegtrekken. Toch is hij de enige die met klanten kan communiceren omdat hij verbale kwaliteiten heeft. Ook geeft hij daadwerkelijk om de mening van de eindgebruiker.”
Hij is weliswaar vaak het mikpunt van nerdhumor, toch bewonderen de geeks hem omdat hij de enige persoon op de afdeling is die een kleine kans heeft op het scoren van vrouwen, aldus Jewell.
Hobbies: Vrouwen scoren
Grootste mijlpaal: Verliezen met golf tegen managers op C-niveau
Herkenbaar aan: Loopt in een afgeprijsd pak
Rolmodel: Michael Dell
Lijkt het meest op: David Brent (Ricky Gervais) in ‘The Office’
Type 2: De Snode Beheerder
Functie(s): netwerkbeheerder, databaseadmin
Profiel: Het bedrijf kan niet zonder hem, en dat weet ‘ie. Gelukkig besteedt hij meer tijd aan machines dan aan mensen. Vrienden? Hij heeft geen vrienden nodig. God heeft daarvoor immers computers uitgevonden.
“Dit is de persoon die in een weekend 48 uur bezig is met een server-upgrade. Hij zorgt ervoor dat het maandag om 6 uur ’s ochtends weer werkt, in ruil voor twee grote pizza’s en een sixpack Red Bull”, weet Jewell. “Hij is erg hulpvaardig op de werkvloer omdat mensen hem aandacht geven. Dit in tegenstelling tot zijn real life doll thuis.”
Je moet geen ruzie met hem krijgen, waarschuwt Jewell. Voordat je het weet kun je niet meer bij je accounts. Ook je bankrekening is niet veilig wanneer je met een sysadmin loopt te dollen.
Hobbies: Certificaten verkrijgen, netwerkroutines vertalen naar binaire code en in het geniep SQL-queries naar de HR-database versturen.
Grootste mijlpaal: Het netwerk gegijzeld houden door Het Lege Pak niet van een wachtwoord te voorzien
Herkenbaar aan: Handboeien en een oranje overall
Rolmodel: Terry Childs
Lijkt het meest op: Terry Childs
Type 3: Het Menselijk Schild
Functie(s): software developer, enterprise architect, systeembeheerder
Profiel: Het maakt niet uit om welke taak of project het gaat, het antwoord van deze persoon is altijd hetzelfde: het kan niet. Daarna komen de redenen waarom het project teveel kost, te weinig oplevert en het niet in de planning kan worden ingepast. Oh ja, het was vanaf het begin af aan al een dom idee natuurlijk.
“Deze individu voorziet in feedback door zijn idee dat hij de enige denkende persoon in de ruimte is”, zegt Travis Van, mede-oprichter van de tool IT-database. “Zijn punten zijn vaak gegrond, maar hij denkt niet na over wat wel mogelijk is. Liever kijkt hij naar onmogelijkheden.”
Hobbies: Klagen
Grootste mijlpaal: Sinds 1979 niets bijzonders
Herkenbaar aan: Een kraag boven een gebreide trui, kakibroeken en een lineaal
Rolmodel: Moppersmurf
Lijkt het meest op: Marvin de robot uit ‘Hitchhiker’s Guide tot the Galaxy’
Type 4: De Boze Ondersteuningsmedewerker
Functie(s): ondersteuningsmedewerker technische dienst
Profiel: Ingehuurd om van bureau naar bureau te lopen om domme mensen te helpen met computers. Wat je vraagt doet hij, maar hij zal nooit iets extra’s doen. Hij weet sowieso meer dan jou over computers, ongeacht jouw achtergrond en is absoluut niet geïnteresseerd in het uitwisselen van kennis. Zou als hij ergens anders zou werken in een fastfoodketen hamburgers staan bakken.
“De ondersteuningsmedewerker is volgens eigen zeggen uitgerust met magische gaven. Toch weet hij 90 procent van de mensen waarmee hij werkt teleur te stellen”, zegt Don Rainey, partner bij Grotech Ventures.
Ze installeren je printer, maar ze zullen niet testen of hij ook echt werkt. Waarom niet? Omdat je alleen gevraagd hebt om installatie. Wanneer je ze vraagt naar hun competenties of ethiek op de werkvloer worden ze kwaad.
“Deze lui zijn het Duracell-konijn wat betreft woede”, zegt Rainey. “Misschien ligt het aan de aard van het werk of misschien is er iets mis in de feedback van gebruikers. Maar De Boze Ondersteuningsmedewerker kan sowieso de oorzaak zijn van een zakelijke crisis.”
Hobbies: Geweld, geweld en geweld
Grootste mijlpaal: Een ‘triple kill’ in het spel Halo
Herkenbaar aan: Nikes uit het jaar 1982
Rolmodel: William "D-Fens" Foster (Michael Douglas) uit de film ‘Falling Down’
Lijkt het meest op: Milton Waddams (Stephen Root) uit de film ‘Office Space
Type 5: De Übergeek
Functie(s): software-engineer, hoofd ontwikkeling
Profiel: Angstaanjagend hoog intelligentieniveau, griezelig goed logisch denkend en meelijwekkend anti-sociaal. In andere woorden, wat de meeste mensen zeggen wanneer ze een techneut zullen beschrijven. Volgens Myers-Briggs is zo’n geek een INTJ: een introvert, intuïtief denkend, evenwichtig persoon. Als een übergeek met iemand moet communiceren, dan gaat dit het liefst per mail. Maar als elk persoonlijk contact vermeden kan worden, dan is dat ook helemaal niet erg.
“Ik noem dit type: de artiest”, zegt Don Rainey. “Hij bouwt software, soms de belangrijkste steunpilaar van het bedrijf, en kijkt verder dan richtlijnen en handleidingen. Hij leest ze dan ook niet. Hij bouwt en werkt volgens zijn eigen visie. Hij werkt volgens z’n eigen denkbeeldige specificatie in een denkbeeldige tijdlijn. Die overigens altijd op tijd loopt, dat moet gezegd.”
Hobbies: Geen
Grootste mijlpaal: Systeemcode compleet debuggen en herschrijven zonder dat iemand het merkt
Herkenbaar aan: typt soms in de lucht en verwart het normale leven met Second Life
Rolmodel: Mr Spock uit Star Trek
Lijkt het meest op: Erik en Arjan uit de tv-serie Beauty & The Nerd
Type 6: De Besturingssysteem Fanaticus
Functie(s): helpdeskmedewerker, technische ondersteuningsdienst, programmeur
Profiel: Er is maar één besturingssysteem in het leven voor deze persoon. Alle ongelovigen moeten verketterd worden. Sommigen zijn verknocht aan Apple, anderen aan Windows, maar de veruit de meesten aan Linux. Hoe schimmiger de distributie, hoe beter. Elke discussie met deze personen eindigt met de opmerking waarom hij denkt dat zijn besturingssysteem beter is, ondanks dat het bedrijf hier geen gebruik van maakt.
Als er iets misgaat is het jouw fout omdat jij niet weet hoe het officieel gezien werkt. Het is nooit zijn fout, want hij weet precies hoe zijn systeem werkt. En daar gaat nooit iets mee verkeerd. Het liefst had hij voor het bedrijf achter het besturingssysteem naar keuze gewerkt, maar door een verkeerd gekozen carrièrepad is hij op de helpdesk beland.
Hobbies: Puntsgewijs lijstjes onder artikelen plaatsen waarom zijn OS beter is
Grootste mijlpaal: Het jailbreaken van een iPhone, na oktober 2009 nog Vista blijven gebruiken of redacteur spelen in de Ubuntu-wiki
Herkenbaar aan: witte oordopjes, een serieus bedoeld Microsoft Bob-shirt, een pinguïn op het bureau
Rolmodel: Steve Wozniak, Bill Gates of Linus Torvalds
Lijkt het meest op: Steve Ballmer
Type 7: De Man van Beloften
Functie(s): outbound sales, business development
Profiel: Je kunt deze persoon alles laten zeggen zolang er maar een deal gesloten wordt? Je wilt onbestaande features in het product? Komt eraan. Je wil het binnen zes maanden hebben? Komt eraan. De Man van Beloften doet er slechts drie maanden over. Uiteraard komt hij nooit zijn beloften na, maar dat ligt aan de programmeurs. Vertragingen, kostenoverschrijdingen en onmogelijke features ergeren de rest van het bedrijf.
“Dit type houdt niet van excuses waarom het niet zou kunnen”, zegt Jewell. “Hij is een meesterstrateeg, een geboren leider en houdt niet van autoriteit. Hij vertelt jou wat jij moet doen. Hij is degene die code beloofd in twee maanden terwijl hij weet dat er zes maanden voor staan.”
Hobbies: Golf
Grootste mijlpaal: Door het versturen van een gratis demoversie een softwarepakket dat miljoenen kost verkopen
Herkenbaar aan: Een blauw overhemd, de glimlach van een tweedehands autoverkoper
Rolmodel: Dirk Scheringa
Lijkt het meest op: Nederlandse ADSL-providers die al jaren 20Mbit beloven
Type 8: De Schaduw
Functie(s): onbekend
Profiel: Het is niet mijn probleem, het is niet mijn taak, mijn schuld is het niet – dat is het mantra van De Schaduw. Niemand weet wat hij doet. Misschien komt dat doordat hij na jaren training een expert is in niets doen. Wanneer een Schaduw promotie maakt, verandert hij op magische wijze in een Menselijk Schild.
“De Schaduw weet precies wat er binnen het bedrijf gebeurt, maar negeert het en is hier content mee”, zegt hoofdprogrammeur Deborah Graham van een ziekenhuisorganisatie in de Amerikaanse staat Massachusetts. “Deze persoon rapporteert niks omdat hij bang is voor de rompslomp die erop volgt of omdat hij het dan zelf moet gaan oplossen. Hij zal nooit verantwoordelijkheid nemen.” Als het misgaat, wijst De Schaduw altijd naar een ander, zegt Graham.
Hobbies: in zijn ‘pauze’ oude bedrijfshardware op eBay en Marktplaats verkopen
Grootste mijlpaal: Een maand met vakantie zonder dat de baas het gemerkt heeft
Herkenbaar aan: niets
Rolmodel: de figurant
Lijkt het meest op: De 3e keeper van RKC Waalwijk (wie??)
Reageer
Preview