
Professionele profieltips voor LinkedIn
In de Amerikaanse recessie wordt LinkedIn, het sociale netwerk voor professionals, gebruikt als jachtterrein voor werkgevers en -zoekenden. Als je profielpagina niet volgens de regels der kunst is opgesteld, kun je je net zo goed meteen uitschrijven.

Professionele profieltips voor LinkedIn
In de Amerikaanse recessie wordt LinkedIn, het sociale netwerk voor professionals, gebruikt als jachtterrein voor werkgevers en -zoekenden. Als je profielpagina niet volgens de regels der kunst is opgesteld, kun je je net zo goed meteen uitschrijven.
Naarmate de recessie onze stranden nadert, is het goed te zien hoe inmiddels in Amerika LinkedIn, het sociale netwerk voor professionals, gebruikt wordt als jachtterrein voor werkgevers en –zoekenden. Inmiddels is het optimaliseren van je LinkIn-pagina een kunst op zich geworden: als je profielpagina niet volgens de regels der kunst is opgesteld, of niet zorgvuldig is opgezet als ‘vliegenvanger’ voor potentiële werkgevers en headhunters, dan kun je je net zo goed meteen uitschrijven.
Er is een aantal simpele stappen (allemaal gratis) die je kunt nemen om te zorgen dat je al het mogelijke hebt gedaan om jouw LinkedIn-profiel te onderscheiden van dat van anderen. We hebben daar een aantal carrière-experts voor ondervraagd. Met behulp van deze tips wordt het waarschijnlijker dat recruiters en andere LinkedIn-gebruikers bij hun tocht over de site toevalligerwijs tegen je profiel aan lopen – en blijven hangen.
De tips zijn (grofweg) gerangschikt naar de volgorde waarin ze op een LinkedIn profielpagina verschijnen. Om je profiel aan te passen, log je in op
Het is niet per se nodig een professioneel fotograaf in te huren, maar het is wel belangrijk dàt je een foto toevoegt aan je LinkedIn-profiel, zegt Jason Alba, auteur van het boek I’m On LinkedIn – Now What?
“Het hoeft geen briljante foto te zijn, maar met een foto komt je profiel wel een stuk beter over,” zegt Alba. “Tegenwoordig met die digitale camera’s is het een kwestie van even een pak aantrekken en een vriend vragen een paar plaatjes te schieten.” Even op maat snijden en uploaden en klaar ben je.
Veel mensen voeren hier simpelweg hun huidige functie in, maar dat kan beter. De Telegraaf noemde zich ooit ‘De krant van wakker Nederland’; op dezelfde manier moet deze regel voor LinkedIn-bezoekers kort maar krachtig weergeven wie je bent en wat je kunt.
Omdat deze regel op een prominente plaats komt te staan, recht onder je naam, is het des te belangrijker dat je hier iets goeds van maakt, zegt Kirsten Dixson, een career management consultant met een specialisatie in webapplicaties. “Dit is hoe je jezelf projecteert in de geest van de lezer,” zegt Dixson. “Het moet een samenvatting zijn van jou als merk.”
Volgens Alba is het, als je (nog) een baan hebt, onnodig hier je huidige positie te vermelden, vooral omdat die ook al verderop in je profiel verschijnt. Als je op zoek bent naar een baan, “denk dan aan die regel als jouw verkooppraatje van tien seconden,” zegt hij. “Het is niet eenvoudig zoiets in zo’n kleine ruimte te persen, maar zorg dat je daar een heldere boodschap hebt staan over waar je professioneel gezien voor staat.”
Dit is zoiets als de LinkedIn-versie van Twitter, die microblogservice waarmee gebruikers elkaar voortdurend op de hoogte houden van wat ze op dat moment doen. In tegenstelling tot Twitter is het hier belangrijk dat al je berichten zakelijk van toon zijn en aantrekkelijk voor je doelgroep.
Je kunt in deze berichtjes bijvoorbeeld een intelligente vraag stellen aan je contactpersonen (je ‘connections’) op LinkedIn. Of je kunt bijvoorbeeld een specifiek project noemen waar je aan werkt, dat goed weergeeft wat het precies is wat je doet, of waar je graag in verder zou gaan (pas wel op dat je nooit iets post dat riekt naar bedrijfsgevoelige informatie, want dat werkt zeker tegen je).
Volgens Dixson is zo’n status update meteen een handige manier om je pagina fris te houden: als je het regelmatig bijwerkt, laat je zien dat je actief bezig bent met je LinkedIn-pagina en de mensen die je pagina bezoeken.
Reageer
Preview