
8 IT-voorspellingen van 2013 die de plank missloegen
Vlak voor de jaarwisselingen kijken we naar de voorspellingen van eind vorig jaar. 8 x 'plons' en 2 x 'boem'.
Vlak voor de jaarwisselingen halen we de voorspellingen van vorig jaar erbij om te zien wat ervan is uitgekomen. 8 x 'plons' en 2 x 'boem'.

8 IT-voorspellingen van 2013 die de plank missloegen
Vlak voor de jaarwisselingen halen we de voorspellingen van vorig jaar erbij om te zien wat ervan is uitgekomen. 8 x 'plons' en 2 x 'boem'.
Daar zijn we dan: 2013 is praktisch voorbij. En wat een jaar zeg. Apple is naar de achtergrond verdwenen, de Chromebook heeft de laptop én tabletmarkt veroverd en we zagen eindelijk de iTV. De pc-markt stabiliseerde en onderwijs is op z'n kop gezet door de komst van MOOC's. Oh wacht, niets van dat alles is gebeurd. Nee, dit waren een paar voorspellingen van vorig jaar om deze tijd van analisten die in de glazen bol keken om markttrends te duiden.
Nu we makkelijk terug kunnen kijken, zien we snel hoe vaak deskundolgen ernaast zitten met hun voorspellingen. Ondanks dat vind je zo rond deze tijd een hoop geschreeuw over hoe 2014 zich zal ontwikkelen met de ene trefzekere voorspelling na de andere. Dit geeft nou mooi aan dat een jaar in de IT heel turbulent kan zijn. Hier zijn 8 voorspellingen die de plank finaal hebben misgeslagen. En als bonus twee die wél zijn uitgkomen.
Over voorspellingen gesproken, zustersite CIO.nl zette 22 van de opvallendste uitspraken over 2014 op een rij. We zullen over een jaartje weer eens terugkijken wat ervan terecht is gekomen...
Misser 1: Apple komt met iTV
Apple-geruchten doen het altijd goed maar is er één vaker opgedoken dan het op handen zijnde verschijnen van de iTV? Waarschijnijk niet en toch branden analisten hier keer op keer hun vingers aan. Gene Munster van financieel instituut Piper Jafray voorspelt het al een paar jaar op een rij. Dit is een goede analist en hij verkeerde in goed gezelschap van deskundigen die allemaal een iTV in 2013 voorzagen.
Een van de redenen was de biografie 'Jobs' waarin Steve Jobs beschreef dat hij een televisie voorzag die naadloos geïntegreerd kon worden met andere apparaten. Maar Jobs stond er ook om bekend om een heleboel ideeën te proberen om te zien wat werkte. En waarom zou Apple een iTV brengen? Er zijn een heleboel smart-tv's op de markt en geen eentje neemt nu echt de leiding. En met een Roku kun je streamen wat je wilt.
Misser 2: Chromebooks gooien hoge ogen
Sommige mensen zullen het idee van de thin client nooit opgeven. En de thin client van nu is de Chromebook. Een heleboel analisten hadden het vermoeden dat deze nieuwste thin client een groot succes zou worden. Dat was het niet. De Chromebook zorgde er niet voor dat mensen de laptop links lieten liggen – net als de netbook dat eerder al niet voor elkaar kreeg.
Een van de redenen dat de Chromebook zoveel aandacht kreeg is omdat er een bijna onredelijke afkeer is voor producten van Microsoft, vooral als die met de letter W beginnen. Deskundologen voorspellen graag dat Microsoft zware klappen gaat krijgen. Vernederender dan het succes van een apparaat dat geen Windows en geen Office gebruikt bestaat bijna niet.
Maar de waarheid is dat Chromebooks het niet zo goed doen in de markt. IDC schreef in november dat fabrikanten er geen goede resultaten mee behalen, met uitzondering van Samsung. Volgens het onderzoeksbureau heeft de Chromebook de meeste impact in het onderwijs in de VS als vervanger voor sterk verouderde netbooks. Een vervanger voor netbooks. Dat is nou niet bepaald iets om over naar huis te schrijven.
Op de volgende pagina: Och, het komt wel goed met de pc-markt hoor.
Maar goed....!!
Analysten? Ze verdienen hun brood met een kristallenbol van de kermis. Het erge is dat er volgers zijn die de Analyst zien als een Messias. Ik hoop dat dit jaar gepaard gaat met Eigen verstand.
Ik wil hierbij op het einde van 2013 een alternatief op de wet van Godwin introduceren: Lodwin's Law zegt dat in elke IT-gerelateerde discussie, vroeg of laat iemand over Linux zal beginnen en deze:
1/ als superieur zal bestempelen
2/ op de rand van de doorbraak van de desktop zal verklaren...
Vergeet niet dat een Linux distributie inmiddels veruit het grootste besturingssysteem is ter wereld op de smartphone!
Ook bij ons in het bedrijf is de omslag van Windows naar Linux gemaakt. Naar alle tevredenheid en achteraf gezien hadden we dat veel eerder moeten doen. Ook hier Ubuntu (12.04) met een aangepaste interface (Cairo Dock) waardoor de verandering voor de gebruikers nauwelijks gevolgen had. Het werkt bijzonder plezierig en je hoeft ook geen nerd te zijn om er mee te werken.
Ook Libre Office is een verademing. Eindelijk een pakket dat ook goed met ODF documenten omgaat. In het begin voor sommigen wat aanpassen, maar dat is allemaal goed gegaan.
We hebben nog 1 XP machine te gaan. Over ruim twee weken is het hier (na jaren) exit voor Windows. Het waren mooie tijden met ups (W'98 en XP) en downs (W'ME, Vista).
De sociale netwerken hebben het bedrijfsleven inderdaad nog niet massaal veroverd - hoewel alle medewerkers van die bedrijven er continu mee werken. Sterker nog: collega's hebben massaal contact met elkaar via LinkedIn, Facebook, Twitter, Yammer. Op die manier dwingen ze, via een omweg, uiteindelijk toch de ondernemingen deze vormen van collaboratie te ondersteunen. Lees er hier meer over: [Link]
Onderschat de kracht van Linux op zowel desktop als laptop pc's niet. Zelf draai ik al een aantal jaren naar volle tevredenheid Ubuntu. Belangrijkste reden voor mij was het continue gevraag van Windows of ik zeker wist dat ik door wilde gaan met een bepaalde opdracht (Linux doet dat niet, tenzij je op systeemniveau gaat werken!).
Verder is Linux veiliger doordat de werkmappen gescheiden zijn van de systeemmappen, en heeft de desktop (ik gebruik Gnome Classic) een eenvoudig maar toegankelijk uiterlijk.
Vanaf Windows Vista ben ik afgehaakt. Teveel bugs en teveel code overload voor een eenvoudige desktop pc. Voor mij nooit geen Windows meer... :-)
Reageer
Preview