Voor wellicht de allereerste keer in de geschiedenis van de IT zijn alle metatechneuten (de mensen die vooral praten over IT: de analisten, futurologen, experts, journalisten, academici) het eens over hoe de toekomst van de IT er op korte termijn zal uitzien.
Nagenoeg iedereen die zich bezighoudt met IT is het er over eens dat, aan de vooravond van 2012, de IT en haar leiders in het spannendste (interessante maar gevaarlijke) deel van de leercurve zitten van vier cruciale technologieën tegelijk: big data, sociale media, mobiliteit en de cloud. Iedereen is het er over eens dat de veranderingen enorm en heftig zullen zijn. Ik noem drie blinde vlekken drie grote gevolgen kunnen hebben voor iedereen die ze negeert.
De eerste blinde vlek is de onderlinge afhankelijkheid van die vier transformaties. De briljante Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges zei het al: "alles raakt aan alles". Elk van die vier veranderingen/kansen/leertrajecten heeft een eigen sub-branche gecreëerd, compleet met stamoudsten, verplichte kampvuurtjes (niet te missen sub-branche evenementen) en een uniek vocabulaire. Er zijn ervaren leiders die ervan overtuigd zijn dat het cloud-jargon elk menselijk begrip te boven gaat. Een dergelijke microspecialisatie is misschien niet zo'n goed idee.
Omdat zo'n beetje iedere eerlijke leider met een serieuze positie in de Fortune 500, de CAV 40 of de FTSE 100 al heeft toegegeven dat ze "onvoldoende op de hoogte zijn" van die vier disruptieve technologische ontwikkelingen, draaien de consultants overuren. Er zijn mobiliteits-experts, sociale media-experts, big data-experts en cloud-experts.
De meeste grote ondernemingen hebben inmiddels pilot-projecten lopen die de mogelijkheden van die vier ontwikkelingen moeten onderzoeken. Ik ken een grote verzekeraar waar op dit moment een 'mobility pilot', een 'social media project' en een 'cloud experiment/lab' draaien. Maar dergelijke initiatieven worden niet als een geheel aangevlogen. Ze worden ondergebracht bij aparte projectmanagers, begeleid door verschillende consultants, kennen verschillende tijdschema's en vallen uiteindelijk onder verschillende leidinggevenden. Zou het niet beter zijn als die initiatieven op elkaar worden afgestemd? Zou het niet verstandig zijn als we een "viervoudige veranderingsexpert" in het leven roepen; iemand die weet wat al die vier transformaties samen betekenen?
De tweede blinde vlek is de omvang van de verandering die bij deze overgang komt kijken. De geschiedenis heeft aangetoond dat de macht verschuift zodra de technologie verandert. Er zullen winnaars en verliezers zijn. Businessmodellen veranderen. De vereiste vaardigheden van IT-ers veranderen. De gevestigde orde van leveranciers verandert. En de rol van IT en de relatie met de business verandert ook. Heeft iemand in de organisatie al in kaart gebracht wat de gevolgen zijn van dit soort machtsverschuivingen voor de grote spelers en programma's in de onderneming?
De derde blinde vlek (de beruchte olifant in de kamer) is de vraag of de afdeling juridische zaken de veranderingen begeleidt of juist zijn best doet iedereen af te schieten die ermee wil experimenteren. Bij iedere workshop die ik heb gegeven om bedrijven op weg te helpen met deze vier veranderingen, komen vroeg of laat de juridische zaken op tafel, die direct alle innovatieve gedachten de hoek in jagen.
Het lijkt er sterk op dat de sleutel tot een succesvolle ontwikkeling van competentie op het gebied van big data, sociale media, mobiliteit en de cloud gelegen is in de mate waarin je juridische zaken weet mee te krijgen. Hoe krijgen we de advocaten op de kar der veranderingen? Een goede en productieve relatie met de bedrijfsraadsheren is van cruciaal belang voor IT-managers die waardevolle veranderingen willen doorvoeren.
Reageer
Preview