IT wordt steeds meer onmisbaar bij het realiseren van businessdoelstellingen. Maar hoe hou je de kosten onder controle, haal je de nodige performance en SLA's, beperk of vermijd je alle risico's, in cloud of in het datacenter? Daarop moet een oplossing zoals Veritas APTARE IT Analytics antwoord geven.
Systemen die uitvallen, prestatie- en beschikbaarheidsproblemen en incidenten die de voorpagina's halen; het zijn slechts enkele zaken waar je als IT-professional tegenaan loopt en vaak ook op afgerekend wordt. Waren dit soort zaken vroeger al een probleem, tegenwoordig is dat alleen maar meer het geval. De groei van data zet onverminderd door en blijft versnellen, terwijl de data ook steeds gevarieerder wordt. Hier bovenop komt nog de toegenomen complexiteit dankzij onder andere software-defined en cloud, die ervoor zorgen dat IT-omgevingen steeds verder gefragmenteerd worden.
Om deze explosie en ook fragmentatie van data het hoofd te bieden, zal er moeten worden geanalyseerd wat er zoal in de IT-infrastructuur aanwezig is. Als je dat niet weet, dan kun je ook nergens beginnen met het wegnemen van de kopzorgen voor IT. Kortom, er moet inzicht komen in de gehele omgeving. Dat is waar APTARE IT Analytics voor kan zorgen.
Inzicht is meer dan datacollectie
Data verzamelen rondom het wel en wee van de IT-infrastructuur is iets wat veel IT-afdelingen van organisaties al lang doen. De vraag is wat er met die data gebeurt. Is het vooral een soort schijnveiligheid, of kun je er ook echt iets mee als IT-afdeling?
Met alleen data ben je er uiteindelijk namelijk nog niet, ook al kan het soms de illusie wekken dat dit wel het geval is. Sterker nog, zonder inzicht in wat er nu eigenlijk verborgen ligt in al die data, heb je onder de streep eigenlijk nog helemaal niets. Vandaar dat je als IT-afdeling veel baat hebt bij APTARE IT Analytics, want dat kan precies aangeven welke (en ook hoeveel) data waar staat en maakt predictive maintenance mogelijk op de hardware in de infrastructuur. Verder kun je er dynamisch kosten mee besparen en kun je zaken zoals governance en compliance regelen en garanderen.
In een eerder verhaal hebben we al eens uit de doeken gedaan wat de gebruiksdoelen zijn van APTARE IT Analytics. Klik hier om dat te lezen. In de rest van dit artikel kijken we wat beter naar wat de oplossing kan doen voor IT operations.
Inzet IT-personeel optimaliseren
Een van de voordelen van APTARE IT Analytics is dat het een agnostische oplossing is. Het maakt niet uit wat je zoal in je IT-omgeving hebt staan, APTARE kan ermee overweg. Ook als je nu bij wijze van spreken helemaal niets van Veritas gebruikt, kun je het gewoon met alle functionaliteit gebruiken. Of het nu software is of hardware, gevirtualiseerd of niet, on-premises of in de cloud, het maakt voor APTARE allemaal niets uit.
Een voordeel van de agnostische benadering van APTARE is dat je veel minder domeinexpertise nodig hebt op je IT-afdeling. Waar je voorheen met allerlei point solutions alle afzonderlijke onderdelen moest analyseren, kan dat nu vanuit een enkele console. Dankzij de agentless architectuur van APTARE, kun je ook echt alles vanuit de console afhandelen. Je hoeft niets op de afzonderlijke onderdelen van de infrastructuur te installeren.
Bij het instellen moet je APTARE nog wel toegang verschaffen tot de verschillende componenten in je omgeving. Dit gaat middels de standaard interfaces van de platformen, niet via achterdeurtjes. Dat wil zeggen, benader je een bepaalde firewall altijd via de CLI, dan doe je dat ook via APTARE. Gaat het altijd via een embedded server, dan neemt APTARE die route.
Andere rol IT
Als je het inzicht hebt dat je met APTARE krijgt in je infrastructuur, dan kun je als IT ook een wezenlijk andere rol krijgen binnen de organisatie. Je kunt bijvoorbeeld chargebacks faciliteren voor specifieke business units. Je hebt immers inzage in hoe zwaar iedere business unit de infrastructuur belast. Daarnaast kun je de business nu ook pro-actief helpen. Met andere woorden, het break-fix imago van de admin kan worden aangepakt. Let wel, Aptare voorspelt geen defecten in hardware, dus het is niet de definitieve oplossing voor break-fix, maar het helpt er wel bij binnen het domein waarvoor het verantwoordelijk is.
Een andere interessante feature van APTARE is de mogelijkheid om meerdere personas aan te maken. Hiermee kun je iedereen de inzage geven die nodig is voor de positie waarin hij of zij zit binnen het bedrijf. Ben je iemand die in IT operations werkzaam is, dan kan het zijn dat je alles tot in detail moet kunnen zien en achterhalen. Een manager daarboven, of zelfs iemand in de business die snel even wil kijken of er nog voldoende storage beschikbaar is voor een bepaald project, heeft andere wensen. Die kan volstaan met een veel algemener beeld. De CIO is doorgaans op zoek naar een nog specifieker plaatje.
Uiteindelijk zal APTARE er dus voor zorgen dat IT nog meer een facilitator van de business is binnen organisaties. De inzichten die ermee opgedaan worden, zijn namelijk voor steeds meer mensen binnen organisaties van belang. De traditionele hoofdpijn van uitvallen en dergelijke kan in ieder geval worden bestreden met APTARE IT Analytics. Dat zal velen die werkzaam zijn op de IT-afdeling van een organisatie als muziek in de oren klinken.
Reageer
Preview