Er zijn verschillende manieren om dat te bereiken, bijvoorbeeld met statistieken, business intelligence, analytics en AI-methoden zoals machine learning. Maar bij dit soort taken is er één ding zeker: de kwaliteit van de antwoorden - of suggesties - kan nooit beter zijn dan de kwaliteit van de gebruikte data. Alleen, hoe weet je dat de kwaliteit van de gegevens voldoende is, of zelfs dat je de juiste soort gegevens gebruikt?
Luuc Dekkers van KPN
Luuc Dekkers heeft hier veel over nagedacht. Hij werkt als hoofd tooling en automatisering bij KPN operations. Zijn antwoord is eenvoudig te begrijpen maar soms lastig te realiseren: "Breng alle betrokkenen bij elkaar, zoals mensen uit de business, dashboardontwerpers, IT-personeel en vooral data-eigenaren. Laat hen vertellen hoe het werkt."
Het samenbrengen van mensen met verschillende rollen heeft nog extra voordelen. Het bevordert de samenwerking tussen afdelingen, met betere oplossingen als resultaat. Samenwerking tussen afdelingen is natuurlijk altijd iets om naar te streven, maar kan lastig te bereiken zijn. Het wordt makkelijker als je begint met een concrete vraagstuk waar iedereen het belang van inziet, zoals het verbeteren van datakwaliteit achter een dashboard waar de business gebruik van maakt.
Verschillende bronnen combineren
Een andere belangrijke factor bij datagestuurd worden is het samenbrengen van gegevens uit verschillende bronnen. KPN doet daarvoor een beroep op technische oplossingen van Splunk. Het is daarbij de ambitie om zoveel mogelijk waarde uit de data te halen door Splunk voor zowel voor analyse, monitoring en dashboarding in te zetten.
KPN richt zich binnen afgebakende domeinen zoveel mogelijk op één leverancier. Binnen operations tracht KPN Splunk dus breed in te zetten en uit te nutten. Maar dat is niet altijd mogelijk, vertelt Dekkers. "Er wordt gebruik gemaakt van bestaande tools en wanneer wij hosting aanbieden, hebben de klanten vaak andere tools die ze willen blijven gebruiken. Soms wordt daarom besloten om voor de interactie of dashboarding laag andere analyse-instrumenten te implementeren, waarbii Splunk aan de onderkant wel als standaard bouwblok fungeert."
Naast datakwaliteit is technische integratie dus een belangrijke voorwaarde voor succes.
Een continu proces
Een derde voorwaarde voor succes is het inzicht dat datagestuurd worden een continu proces is dat gaandeweg verandert. Een voorbeeld daarvan heeft betrekking op het soort oplossingen dat wordt gecreëerd. Gaat het vooral om het creëren van effectievere oplossingen voor bestaande taken, of om het creëren van geheel nieuwe oplossingen voor nieuwe bedrijfsonderdelen?
"Op dit moment gaat het vooral om het stroomlijnen van bestaande oplossingen", vertelt Dekkers. Een voordeel van het stroomlijnen van bestaande oplossingen is dat het inzicht in de data die nodig zijn waarschijnlijk beter is dan bij geheel nieuwe oplossingen. Het werken met bestaande oplossingen levert daardoor een beter algemeen begrip op van het werken met data. Dat zal het werk weer vergemakkelijken om nieuwe oplossingen, met nieuwe data, verder te ontwikkelen.
Luuc Dekkers en KPN zitten nu op verschillende fronten midden in de data-actie. Aan de ene kant bedenken ze oplossingen voor de de operations tak van KPN. Aan de andere kant hebben ze te maken met een divers pakket van eisen van verschillende klanten die worden bediend in de zakelijke markt.
"Er komen steeds nieuwe oplossingen waarbij data een belangrijke rol speelt, zoals bijvoorbeeld IoT, zo sluit Dekkers af. "Er komen natuurlijk ook steeds meer machines die data produceren. Daarbij is het van fundamenteel belang dat we ons focussen op de kwaliteit en validiteit van die data, wanneer we er ook echt waarde uit willen halen."
Kijk hoe vooruitdenkende organisaties data gebruiken bij alles wat ze doen. Het Blueprints for Success e-boek geeft je de verhalen van meer dan 30 organisatorische visionairs, variërend van de financiële dienstverlening, gezondheidszorg en technologie tot retail, non-profit en de publieke sector. Download het e-book hier.
Reageer
Preview