Alsof alles nog niet up-to-date genoeg was in Kansas City, zal dat binnenkort dankzij Google ontegenzeggelijk wel het geval zijn. Na een jaar van bidden en smeken heeft de internetgigant besloten om een supersnel gigabit breedband netwerk in het Midwesten van de Verenigde Staten aan te leggen.
Waar ik benieuwd naar ben, is hoe pisnijdig Topeka op dit moment zal zijn. Om Google ertoe te verleiden wat dikke verbindingen in het stadje aan te leggen, werd de naam tijdelijk officieel veranderd in “Google, Kansas”. Google vond dat blijkbaar wel grappig, want op 1 april hernoemde Google zichzelf Topeka. Toch bleek Topeka niet te kunnen rekenen op de gunst van Google, want het breedbandnetwerk werd honderd kilometer ten oosten van het stadje gelegd. Dat moet ergens hartstikke veel pijn doen.
Topeka was niet de enige stad die bereid was zichzelf te vernederen ten faveure van een gratis 21e eeuws glazvezelnetwerk. Meer dan 1100 steden schreven zich in voor de ‘competitie’ en gingen ook behoorlijk ver:
- De stad Rancho Cucamonga dreigde zichzelf te hernoemen in Rancho Googlemonga – waarschijnlijk omdat je met een belachelijke naam op zich al weinig te verliezen hebt.
- In Sarasota (Florida) werd een drijvend park ‘Google Island’ gedoopt. Alleen een park? Menen jullie dat? Geen wonder dat jullie niet tot de kanshebbers behoorden.
- In Duluth (Minnesota) sprong burgemeester Don Ness in het ijskoude water van Lake Superior om te laten zien dat Google dit water als koeling voor zijn servers kon gebruiken. Of hij is gewoon gek natuurlijk.
- Meer dan tweeduizend burgers in Greenville (South Carolina) spelden samen het woord Google door LED-lampjes omhoog te houden. Ik vraag me af of dat met het zelfde aantal man gelukt zou zijn voor het woord ‘Losers’…
Ze zullen op alle 1100 plekken ongetwijfeld tranen met tuiten huilen. Het lijkt erop dat verschillende bestuurders de moeite hebben om bij Google te gaan klagen, omdat het bericht waarin Google’s vp Milo Medin Kansas City als ‘winnaar’ aankondigt deze update bevat:
We hebben vanuit bepaalde gemeenschappen vernomen dat er teleurstelling is ontstaan over het feit dat men niet geselecteerd is voor deze campagne. Om nog even te herhalen wat ik eerder in interviews heb gezegd: we zijn enorm geraakt door de interesse die we hebben opgewekt – vandaag is de start en niet het eind van het project. Komende maanden zullen we ook met andere geïnteresseerde steden over de komst van een ultrasnel breedbandnetwerk gaan praten.
Waarom rolt Google een gigabit netwerk uit? Gewoon omdat het kan. Het netwerk dient als proefkonijn van Google, zodat het bedrijf kan leren hoe het een netwerk bouwt en hoe dit kan worden gebruikt.
Het is goed om te weten dat de inwoners van Kansas City het snelle internet niet voor nop krijgen. Google heeft aangekondigd ‘competitieve prijzen’ voor toegang tot het netwerk te vragen en de opbrengsten ervan in andere steden te gaan investeren – dat betekent dat Google hard op weg is om voor telco’s en kabelbedrijven een serieuze concurrent te worden.
Een aantal jaar terug zouden veel mensen de het initiatief van Google hebben toegejuicht om zo eindelijk een einde te maken aan het veel voorkomende duopolie waar veel Amerikaanse steden mee kampen (denk in Nederland aan Ziggo/UPC). Maar na het jaar dat Google net achter de rug heeft – het jaar waarin de Nexus One faalde, China het bedrijf het schaamrood op de kaken bezorgde, het WiFi-spioneerschandaal naar buiten kwam en het bedrijf bij de toezichthouder FTC op het matje moest komen vanwege het gebrek aan privacy in Buzz – verwachtte ik dat mensen iets voorzichtiger met hun enthousiasme zouden omspringen. En als zij dat niet zouden doen, hoopte ik dat de federale toezichthouders iets scherper naar de meest recente ontwikkelingen zouden kijken.
Het maakt allemaal niet uit, het is inmiddels duidelijk dat we in de United States of Google leven. Laten we onze geeky opperheren warm verwelkomen!
Reageer
Preview