Richard Elsinga (37) is sinds 2006 ICT-manager bij Smilde Foods, producent van een breed productassortiment levensmiddelen.
"Vorig jaar zijn FanoFineFood en Romi Smilfood samengevoegd en is het kantoorpersoneel uit Oosterwolde en Heerenveen samengevoegd, waardoor we naar één hoofdkantoor en drie productielocaties zijn gegaan. We zijn een levensmiddelenproducent en exporteren wereldwijd, maar doen alles vanuit Nederland.
In mijn rol ben ik verantwoordelijk voor alles wat met ICT te maken heeft, in de breedste zin van het woord. Dat betekent dat ik me bezighoud met de hard- en software die we binnen de organisatie draaien, maar ook dat ik verantwoordelijk ben voor de informatiearchitectuur. Wij ondersteunen de bedrijfsprocessen en vanuit die gedachte is onze organisatie ingericht. Twee systeembeheerders zijn verantwoordelijk voor het draaiende houden van de infrastructuur, terwijl een business process analist zich bezighoudt met het onderzoeken van de processen en daar advies in geeft.
Ik heb in verschillende functies binnen food en de metaal, maar ook als EDI specialist gewerkt. Van huis uit ben ik geen IT’er, maar levensmiddelentechnoloog. Dat geeft ook niet, want voor het echte hard- en software gebeuren heb je ook echte specialisten nodig. Een ICT-manager moet weten wat er binnen de organisatie speelt en ook binnen de organisatie staan, want daar wordt het geld verdient. Wij verdienen geen geld met het inrichten van werkplekken, maar door de verkoop van onze eindproducten! De business houdt zich bezig met het leveren van de beste kwaliteit, wij moeten de optimale ondersteuning leveren."
Vertrek is helaas soms onafwendbaar
"Collega’s probeer ik te stimuleren cursussen te volgen en certificaten te halen. Mijn medewerkers zoeken groei in de breedte en minder in de hoogte. Ze weten dat wij de mogelijkheden bieden om goed bij te blijven en dat vind ik erg belangrijk. Als een collega zich vijf jaar uit zijn sloffen heeft gewerkt en besluit ergens anders een nieuwe uitdaging aan te gaan, dan kan ik dat alleen maar toejuichen. Ik hoop dan dat ervaringen bij dit bedrijf ze verder helpen in een volgende baan.
We proberen altijd stagiaires bij ons te laten meedraaien. Zij zijn meestal op MBO-niveau geschoold en die adviseer ik vaak om eerst een HBO-diploma te halen voordat wij ze kunnen aannemen."
’2010 was een intensief jaar’
"De samenvoeging zorgde voor een complete update van onze infrastructuur. Vorig jaar hebben we een VMware en een SAN-implementatie gedaan en zijn we overgegaan naar Exchange 2010 en een volledig nieuw Windows 2008-domein. De ene businessunit liep op Lotus Notes, de andere op Exchange 2003. Toen de deadline dichterbij kwam, hebben we keihard gewerkt om het op tijd af te hebben. Dat heeft toen tot werkdagen van acht uur ’s ochtends tot twee uur ’s nachts geleid. Maar het was de moeite waard, want nadat vrijdag de laatste puntjes op de i werden gezet, draaide het maandag als een zonnetje."
’Voor ons op dit moment geen cloud’
"Als je mij vraagt wat ik van de cloud vind, zeg ik dat het eigenlijk oude wijn in nieuwe zakken is. In plaats van dat je data in fysieke servers staat, bevindt het zich nu in een ontastbare cloud. Dat heeft z’n voordelen, maar kent ook duidelijk nadelen. Hoewel je jezelf weinig druk hoeft te maken over beschikbaarheid en capaciteit, levert het je wel nieuwe zorgen op. Je weet niet waar de cloud is en wie bij je data kan. Aangezien wij hier over een prachtige serverruimte beschikken, was de keuze snel gemaakt om onze IT intern te houden. We moesten dermate kleine investeringen doen, dat ik niet geloof dat de cloud goedkoper zou zijn.
We zijn op ICT-gebied geen trendzetters maar trendvolgers. Als het zover komt dat de cloud echt gemeengoed wordt, dan zullen we niet achterblijven. Maar ik weet niet hoe de toekomst eruit ziet. Nu weet ik dat servervirtualisatie voor mijn organisatie voldoet, maar ik weet niet hoe dat over vijf jaar zal zijn. Een mooi voorbeeld hierbij is natuurlijk ERP. Tien jaar geleden was die markt heel anders. Ik heb laatst nog een boek van toen gelezen waarin stond dat Baan nog jaren zou blijven. Je weet dat Baan al jaren niet meer bestaat. Grote bedrijven als Google, Microsoft en Amazon overtuigen me niet. Je leest dat die bedrijven nog met overheden in discussie gaan over het toegang hebben tot de cloud.
Voor social media hebben we nog geen expliciete strategie. We zijn nuchter en pragmatisch dus kijken we er wel naar. Maar we zitten niet in een branche die ons dwingt daar op korte termijn iets te gaan doen. Veel collega’s hebben een LinkedIn-profiel en we bewaken ons bedrijfsprofiel. Wel hebben we MSN en YouTube dicht zitten."
Het nieuwe werken
"Aan mijn medewerkers communiceer ik vooral wat we wanneer willen bereiken. Hoe ze het doen mogen ze zelf bepalen. Of iemand liever ’s avonds of ’s ochtends werkt, maakt me niet uit, uiteindelijk gaat het ons allemaal om hetzelfde eindresultaat. Zelf neem ik af en toe ook de tijd om iets ’s avonds thuis uit te werken in plaats van op kantoor. Ik ben blij dat mijn afdeling zich daarvoor leent, in een productieomgeving zoals het onze, kan het in veel gevallen namelijk niet. Het spanningsveld bij ons is dat je daarin een eerlijke balans tussen kantoor- en productiepersoneel moet zien te vinden. Wij als ICT proberen dat zoveel mogelijk te faciliteren. Ik ben zelf een groot fan van op output sturen in plaats van de 9 tot 5-mentaliteit.
Mensen die thuiswerken krijgen een laptop van de zaak mee, zodat er geen conflicten met besturingssystemen of hardware ontstaan. Dat werkt hartstikke goed. Ook op smartphone-gebied proberen we zoveel mogelijk naar de Nokia-standaard te standaardiseren. Mijn collega’s zijn laaiend enthousiast over het Nokia toestel. Dat er hippere of betere smartphones zouden zijn, daar hoor ik collega’s niet over. Maar dat heeft denk ik ook met de nuchtere Friese volksaard te maken.”
Reageer
Preview