
Ondernemer binnen de vier bedrijfsmuren
Ramon Theunissen (36) is ICT-manager bij PinkRoccade Healthcare. Hij wierp zichzelf twee jaar terug op om 'de ICT-kar te trekken'.
Computerworld.nl is op zoek naar de beste IT-manager van 2010. Deze week presenteren we de beste 10 kandidaten uit de in december gehouden selectieronde. Volgende week besluit de jury wie zich definitief mag kronen met deze felbegeerde titel!

Ondernemer binnen de vier bedrijfsmuren
Computerworld.nl is op zoek naar de beste IT-manager van 2010. Deze week presenteren we de beste 10 kandidaten uit de in december gehouden selectieronde. Volgende week besluit de jury wie zich definitief mag kronen met deze felbegeerde titel!
Ramon Theunissen (36) is ICT-manager bij PinkRoccade Healthcare. Hij wierp zichzelf twee jaar terug op om 'de ICT-kar te trekken'.
"Een goede IT-manager moet ondernemend zijn. Hij dient binnen de organisatie te weten waar mensen behoefte aan hebben, te weten welke vragen bij het personeel leven en ervoor te zorgen dat zij die vragen ook gaan stellen. Ik wil geen leverancier zijn, maar de business prikkelen en van hen horen wat zij nodig hebben om optimaal te kunnen presteren. Faciliterend ben je altijd, want je zorgt er altijd voor dat het draait, dat de business het beste van het beste krijgt en dat de kwaliteit van je IT goed is. Wat je uiteindelijk als manager wil zijn, is een ondernemer binnen de onderneming die je organisatie vooruitstrevend laat werken."
"In het afgelopen jaar zijn we hard bezig geweest met de certificering voor ISO 27001. Hierdoor moet bijvoorbeeld alle data geclassificeerd worden en krijgt iedereen een eigen pincode voor de printer. Maar wat ik opvallend vind, is dat het niet zozeer moeilijk is geweest de certificering te behalen, als wel om ‘m te handhaven. Je wilt namelijk wel een werkbare organisatie houden. Er ontstaat een spanningsveld op afdelingen en dat was voor mij wel een grote uitdaging."
Nieuw datacenter
"We zijn in het afgelopen jaar overgegaan van twee lossen rekencentra, naar twee hypermoderne cybercenters. Dat is voor ons een gigantische uitdaging geweest, want je moet natuurlijk wel 24x7 de infrastructuur van je klanten draaiende houden en de support moet blijven werken. Onze klanten moesten meeverhuizen naar een nieuw platform, een nieuw concept en een nieuw datacenter. Omdat het zo nieuw is, moesten we daarin nog veel ontdekken. We lopen nu met die technologie aan kop, maar nu wordt de uitdaging om daarmee aan kop te blijven. Het is niet zomaar een nieuw datacenter, het is een middel om als organisatie op een hoger niveau te gaan presteren. Die cybercenters moeten daaraan gaan bijdragen."
"Met de cybercenters kunnen we aan onze klanten eigen private clouds gaan aanbieden. Cloud computing moet super betrouwbaar zijn, super snel uit te rollen zijn en moet bij een vertrouwde partner staan. Je zet de data buiten de deur, wat voor veel organisaties een moeilijke beslissing blijft omdat je er dan minder grip op krijgt. Maar bied je cloud computing aan in een omgeving waarbij de klanten weten dat het state-of-the-art, veilig en betrouwbaar is, dan biedt het enkel voordelen."
"We merkten bij de introductie wel scepsis bij klanten, maar dit hebben we deels kunnen wegnemen door de diensten niet expliciet 'cloud' maar 'Zorg Computercentrum Services' te noemen. Zo’n naam valt bij klanten heel anders. In tijden waarin informatiebeveiliging steeds belangrijker wordt, en de eisen daarin steeds zwaarder worden, en bezuinigingen maken dat organisaties terugwillen naar de kern van wat men levert, zijn ze op zoek naar partners zodat zij zichzelf kunnen focussen op hetgeen voor hen belangrijk is. Cloud computing is daar een heel goed middel voor. Maar cloud computing wordt geen succes omdat het een verbeterde infrastructuur biedt, het wordt pas een succes als er een toegevoegde waarde wordt gecreëerd op het primaire proces dat wordt geleverd."
Interoperabiliteit binnen clouds
"Wij merken dat private clouds erg populair worden. De uitdaging voor de komende jaren wordt de kwestie ‘intercloud’. Hoe gaan we ervoor zorgen dat die clouds onderling goed gaan communiceren zonder dat de eindgebruiker daar hinder van gaat ondervinden. Je moet niet vergeten dat de behoefte aan lokale connectivity altijd zal blijven, dus je zult ook een on-premise infrastructuur nodig zult hebben. Je merkt bijvoorbeeld bij een iPad dat het voor de gebruiker moeilijk is om tegelijkertijd op meerdere private clouds in te loggen. Dat proces moet geruisloos gaan."
Reageer
Preview