De zoekfunctie van Google kan veel meer dan de meeste gebruikers zullen weten. Met een paar eenvoudige aanpassingen kan een stuk efficiënter gezocht worden. Dankzij deze tips worden zoekresultaten getoond die je normaal gesproken niet zou tegenkomen.
1. Gezichtsherkenning
Via Google.nl kan gezocht worden op afbeeldingen. Maar het invullen van een zoekterm levert een veelvoud aan afbeeldingen op. Mocht je naar een portret van een bepaald persoon zoeken, dan is het vaak een kwestie van bladeren door meerdere pagina’s aan resultaten. Het kan eenvoudiger. Klik bij ‘Geavanceerde opties’ op het inhoudstype ‘Gezichten’.
2. Artikelen en boeken vinden
Het internet biedt een schat aan informatie. Maar niet iedereen weet de juiste documenten, ingescande boeken en wetenschappelijke artikelen te vinden. De gezochte informatie uit de algemene zoekresultaten vinden, is sisyfusarbeid. De truc is om het type document te specificeren. Dat kan met de optie ‘Geavanceerd zoeken’.
Klik op de uitrolbalk van bestandsformaat om bijvoorbeeld .doc of .pdf bestanden te vinden (zie 1). Ook is het mogelijk om alleen binnen een bepaald domein te zoeken (zie 2).
Is deze omweg te moeizaam, dan kan ook direct filetype: pdf en site: www.boekenonline.nl getypt worden in de zoekbalk van Google. Voor het specifiek zoeken van of in boeken of wetenschappelijk werk, biedt Google aparte Apps. Klik bovenin Google op ‘Meer’ om te kiezen voor Boeken of Scholar.
3. Afzonderlijke elementen van sites doorzoeken
Websites bestaan uit een adres (url), titel en tekst. Google doorzoekt standaard alle drie deze elementen. Het is mogelijk om ze afzonderlijk te doorzoeken. Voor deze opdrachten voeg je allinurl: (bij adressen), allintitle: (voor titels) of allintext: (voor tekst) voor de zoekterm in. Bijvoorbeeld allintitle: pc mac levert resultaten op die verwijzen naar artikelen waarin de termen pc en mac beiden in de titel staan.
4. Nepsites snel kunnen doorzien
Ken je de situatie waarin je op een vreemde site verzeild raakt en je niet weet wie erachter zit? Verder Googlen naar namen van personen of adressen heeft niet altijd even veel zin en kan een tijdrovende klus worden. Het kan handiger zijn om sites weer te geven die expliciet naar de site linken, zoals bijvoorbeeld de Consumentenbond of Kassa. Dit kan door related: voor de zoekterm in Google te zetten.
5. Gerichter zoeken via de gids
Niet altijd kun je tevreden terugkijken op het gevonden resultaat. Soms zou je willen weten welke informatie überhaupt over een thema te vinden is. Een ingang om veel gerichter te zoeken is de Google Gids, bereikbaar via de url http://www.google.nl/dirhp.
Doorklikken naar Computers -> Software -> Verkopers levert een lijst van softwareleveranciers in Nederland op. Hierin kan nog verder gezocht kan worden, bijvoorbeeld op ‘CRM’. Je zult merken dat de resultaten een stuk specifieker zijn dan wanneer je zoekt met behulp van de algemene zoekfunctie van Google op ‘softwareleverancier Nederland CRM’.
Reageer
Preview