
IBM, Intel en Microsoft vestigen database record
Wie dacht dat de pc nooit het prestatieniveau zou halen van de grote clusters en mainframes, heeft het bij het verkeerde eind gehad. Onlangs toonde de drie musketiers uit de pc-wereld: IBM, Intel en Microsoft hun kunnen en braken het prestigieuze TPC-C database-record, de prestaties ten opzichte van de nummer twee bijna verdriedubbeld. <br />

IBM, Intel en Microsoft vestigen database record
Wie dacht dat de pc nooit het prestatieniveau zou halen van de grote clusters en mainframes, heeft het bij het verkeerde eind gehad. Onlangs toonde de drie musketiers uit de pc-wereld: IBM, Intel en Microsoft hun kunnen en braken het prestigieuze TPC-C database-record, de prestaties ten opzichte van de nummer twee bijna verdriedubbeld. <br />
Wie dacht dat de pc nooit het prestatieniveau zou halen van de grote clusters en mainframes, heeft het bij het verkeerde eind gehad. Onlangs toonde de drie musketiers uit de pc-wereld: IBM, Intel en Microsoft hun kunnen en braken het prestigieuze TPC-C database-record, de prestaties ten opzichte van de nummer twee bijna verdriedubbeld.
Het record wekte verbazing, niet alleen omdat het ging om een cluster van 32 vierweg Pentium III Xeon IBM Netfinity-machines met Windows 2000 en DB2 versie 7.1. Het product van de drie fabrikanten haalde een totaal van 440.879,95 transacties per minuut. Om dat aantal in perspectief te stellen: tijdens de kerstdagen van vorig jaar werden volgens IBM 235 miljoen transacties per dag uitgevoerd (163.194,44 per minuut).
De TPC-C benchmark is de eredivisie voor hardware en softwarefabrikanten om hun kunnen te laten zien. De drie fabrikanten hebben op basis van standaard hardware en software een resultaat gehaald dat voorheen alleen mogelijk leek voor grote mainframe-computers.
Volgens Don Roy worldwide marketing product manager voor Netfinity bij IBM is het een belangrijke slag geslagen: "Met behulp van standaard hardware en software is het gelukt om ieder andere systeem voorbij te streven, waaronder een cluster van Sun-computers. Waarbij wij drie maal de prestaties leveren tegen een derde van de prijs".
Dit cluster is een voorbeeld van scale-out schaalbaarheid, het verhogen van de prestaties door het plaatsen van vele gelijkwaardige dozen. Een andere mogelijkheid is het maken van grotere en zwaardere computers zoals mainframes of de hierop gelijkende Intel-gebaseerde computers met 16 of zelfs 32 processors, de zogenaamde scale-up strategie.
Welke strategie hangt IBM aan? Roy: "Onze klanten zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden om NT in een enterprise-omgeving toe te passen, zoals in de back-end of bijvoorbeeld cache-farms. We willen onze klanten laten zien dat onze technologie uitermate schaalbaar is. Het geeft ons de mogelijkheid om een oplossing aan te bieden voor zowel de kleine, midden en grote ondernemingen. Overigens is veel van de sleutelcomponenten van de Netfinity-serie (X-architectuur) is gemigreerde technologie uit onze mainframes".
Complete oplossingen met Itanium
Opvallend is dat deze aankondiging komt op de vooravond van de introductie van de Intel Itanium: de 64 bit processor van Intel, die de strijd aan moet met de mainframes. Alan Priestley strategie manager bij Intel ziet vooral de toepassing in de markt van de applicaties die zich in het midden bevinden zoals crm en applicatie servers. Om deze markt zo goed mogelijk te bedienen zal Intel samen met zijn partners bijvoorbeeld complete IA64 crm-systemen aanbieden.
De markt voor terminal servers, oftewel computers waarbij de client weinig of geen intelligentie bevat en de server het werkt doet, ziet Priestley niet zitten: "Je moet de rekenkracht in de servers brengen, het is nog steeds een non-issue. Zelfs Oracle is van het idee weggelopen. Alles op de server doen is het duurste wat denkbaar is. Over een Gigahertz-processor in een client hoeft niet moeilijk meer gedaan te worden en de kracht is nodig om alles te visualiseren, doe dat maar eens op een server" aldus de strategie verantwoordelijke.
Reageer
Preview