KPN Telecom mag dan verwoede pogingen doen om de schade te beperken, beleggers kiezen eieren voor hun geld. Het gevolg is dat het aandeel KPN voor de derde achtereenvolgende dag dramatisch daalt.
Berichtgeving over een op handen zijnde claim-emissie en de verkoop van KPN's belang in het Tsjechische Cesky Telekom, stemt de beursvloer niet optimistischer. Vorige week maakte het bedrijf bekend dat het in het eerste kwartaal een verlies van 539 miljoen euro heeft geleden.
Het aandeel KPN zakte gisteren met nog eens acht procent, nadat het vrijdag al 19 procent van zijn waarde moest inleveren. Het opstappen van de directeur van KPN Mobile, W. van den Berg, wekt evenmin vertrouwen bij beleggers. Van den Berg is de derde man die in korte tijd weg gaat, eerder vertrokken Joop Drechsler en Patrick Morley al.
KPN wordt inmiddels al vergeleken met DAF en Fokker, waarvan aanvankelijk ook gedacht werd dat ze niet failliet konden gaan. De rentelast die de schuld van ruim 23 miljard euro echter met zich meebrengt, heeft er voor gezorgd dat KPN in financiële problemen zit. Getwijfeld wordt aan het voortbestaan van KPN.
KPN weigert vooralsnog te speculeren over de toekomst van het bedrijf. "We zijn druk bezig de balans te verbeteren", zegt Bram Oudshoorn namens KPN. Volgens Oudshoorn bekijkt KPN momenteel de mogelijkheden om het bedrijf uit de problemen te helpen, een claim-emissie wordt ook onder de huidige omstandigheden niet uitgesloten. Volgens Oudshoorn voelt KPN met de huidige koersval evengoed geen druk om anders tegen oplossingen aan te kijken.
De kans op een emissie van KPN lijkt echter klein met de huidige koers van het aandeel. Indien KPN door een claim-emissie de beoogde vijf miljard euro wil binnen halen, zal het extra aandelen in omloop moeten brengen. De kans op een neerwaartse spiraal is dan groot, waardoor het aandeel nog verder omlaag kan schieten.
"KPN heeft dit gewoon ontzettend stom aangepakt", zegt telecomanalist Alexander Sassen van Elsloo van de Amsterdamse effectenbank Amstgeld. "Als bij een emissie straks niemand de aandelen wil hebben, kampt KPN met een groot probleem." KPN staat volgens Sassen van Elsloo dan voor de keus om verder aan te modderen en alsnog failliet te gaan of te kiezen voor ontmanteling.
Reageer
Preview