Nederland rekent blindelings op de beschikbaarheid van bepaalde systemen, maar houdt geen rekening met de gevolgen van grootschalige uitval. De samenleving is inmiddels echter zo gedigitaliseerd dat het slechts een kwestie van tijd is voor het fout gaat.
Niemand weet alleen hoe het fout gaat. Dit stelt Eric Luiijf, onderzoeker informatiebeveiliging bij TNO, vandaag in Trouw. Vooral het blind vertrouwen in de systemen is een gevaarlijke paradox, meent Luiijf.
Volgens de onderzoeker is er tot op heden nog niets serieus gebeurd, maar komt er een dag dat de ballon die de technische samenleving in de lucht houdt, leegloopt.
Als voorbeeld noemt Luiijf het Kournikova-virus, dat de computers bij ministerie van Landbouw anderhalve dag lang platlegde. Niet veel later brak de mond- en klauwzeerepidemie uit. "Moet je je voorstellen dat die twee dingen tegelijk waren gebeurd."
Een ander probleem is de angst om worstcase scenario's te testen. Luiijf oppert: "Je zou een soort 'netwerkkracht' moeten hebben die dat doet. Heb je alles voor elkaar? Zullen we dan nu de stekker eruit trekken?"
"Het probleem is dat bedrijven vaak niet weten hoe dingen lopen. Bij onderhoud wordt er van alles veranderd, als het maar werkt. Bedrijven durven zulke proeven niet aan. In de millenniumnacht hebben ze op Schiphol schakelaars overgehaald waar niemand meer aan durfde te komen. Pas toen kon het, de enige nacht zonder vliegverkeer", aldus de onderzoeker in Trouw.
Reageer
Preview