Het leek een heel goed plan: SCO/Caldera, SuSE, Turbolinux en Conectiva besloten toen een gezamenlijke vuist te maken tegen Red Hat. De leveranciers ontwikkelden een gedeelde Linux-distributie die ze vervolgens alle vier zouden gebruiken als basis onder hun eigen platforms. Nu, twee jaar later, is UnitedLinux op sterven na dood.
Omdat elk van de partners zijn eigen specifieke markt bediende - SCO in de VS, SuSE in Europa, Turbolinux in Azië en Conectiva in Zuid-Amerika - zaten ze elkaar niet in de weg.
Sterk wapen in deze samenwerking was het gebruik van de Linux Standard Base (LSB). Deze wordt onderhouden door de Free Standards Group (FSG), waaraan naast de bekende leveranciers van Linux distributies ook HP, IBM, Sun, Dell, Intel en AMD deelnemen. Hoewel ook Red Hat lid is van de FSG en aan de LSB standaard voldoet, heeft de UnitedLinux club zich hier destijds heel expliciet aan gecommitteerd.
Levensduur
UnitedLinux versie 1.0 is inderdaad uitgekomen in november 2002. Daarna keerde SCO zich eerst tegen IBM, later ook tegen andere Linux leveranciers, hun eigen klanten en de open source gemeenschap.
Op de site laten de overgebleven drie partners weten hun Linux producten gebaseerd op UnitedLinux versie 1.0 te blijven ondersteunen gedurende de geplande levensduur. Hoewel zij zelf spreken van een geslaagde missie, moeten deze drie toch ook toegeven dat die samenwerking inmiddels tot een einde is gekomen. Er wordt verder niet meer gewerkt aan een volgende versie van UnitedLinux.
Elbert Vlastuin, de Managing Director van SCO Benelux beaamt dit. "SCO is geen actief lid meer van UnitedLinux. Voor zover bekend bij SCO worden er geen activiteiten ondernomen door de partners gezamenlijk. Ieder van hen is zelfstandig bezig met de invulling van Linux."
Hoewel de eigen klanten niet hoeven te betalen voor de gewraakte Linux-licentie, geldt dat niet voor de klanten van de partners. "SCO houdt klanten die UnitedLinux of Open Linux hebben gekocht van SCO vrij van deze IP licenties. Zij moeten hiervoor hun licenties registreren via de sco.com web site. Klanten van anderen die deze extra zekerheid denken nodig te hebben, moeten wel een aparte licentie kopen."
Bij Novell kon niemand vertellen wat de gevolgen van het uiteenvallen van UnitedLinux nu eigenlijk precies voor de SuSE-klanten betekent.
Doodlopende steeg
Met het beginnen van de rechtszaak tegen IBM heeft SCO de verkoop van zijn eigen Open Linux direct stopgezet. Bestaande Open Linux klanten van SCO kunnen zelfs geen licenties meer bijkopen. Zij hebben alleen nog de updates gekregen die SCO hen contractueel verplicht was te leveren. "SCO zorgt voor uitvoering van contracten die afgesloten zijn voordat zij stopte met het leveren van Linux. Dit geldt voor zowel licenties als support. Voor iedereen die losse licenties heeft afgenomen is SCO de onderhoudafspraken nagekomen maar is het leveren van verdere updates gestopt. Zij die UnitedLinux van SCO hebben gekocht kunnen een beroep doen op de support van SCO. Dit zal support zijn op basis van de bestaande producten. Er wordt geen ontwikkeling gedaan."
Het moge duidelijk zijn dat SCO zijn eigen klanten met deze manier van handelen absoluut geen dienst heeft bewezen. Wie op basis van de roadmaps van Open Linux en UnitedLinux een Linux strategie heeft ingezet, is daarmee acuut in een doodlopende steeg beland.
SCO Benelux, sinds begin dit jaar een zelfstandige onderneming, vaart echter een eigen koers. Niet alleen voor de bestaande Linux installaties maar ook voor hele andere distributies kan men, indirect, nog steeds bij SCO Benelux terecht. "Voor de SCO Group stopt de relatie met deze klanten. SCO Benelux heeft hier, als zelfstandig kantoor van SCO, een meer genuanceerde visie op. Vanuit SCO Benelux worden, vanuit een samenwerking met ITF, services geboden voor Unix en Linux (op pc-server) omgevingen. Bestaande klanten met implementaties van SCO Linux worden geholpen om alle mogelijkheden te bekijken en een keuze voor toekomstige implementaties te maken. Het kantoor in de Benelux heeft in de afgelopen jaren veel kennis opgedaan van Unix en Linux en zal zijn partners, indien gevraagd, hierover informeren. Indien mogelijk streven wij er natuurlijk naar om SCO Unix als platform in te zetten."
Het is maar de vraag of dat laatste een goede strategie zou zijn. Er zijn voldoende andere leveranciers die hun klanten aanzienlijk meer garanties over de continuïteit van hun onderneming en hun producten kunnen geven. Vlastuin maakt zich daar echter veel minder zorgen over. "Met het verdwijnen van SCO als zelfstandig leverancier zouden de producten niet verdwijnen. Er zijn zo veel installaties dat de assets door andere partijen zouden worden overgenomen."
Reageer
Preview