Over weinig zaken zijn de kopstukken uit de Nederlandse ict-sector het eens. Behalve dat er te veel gepraat wordt en te weinig gebeurt.
Minster Brinkhorst van Economische Zaken gaf woensdag in Den Haag het startsein voor het tweede Nationaal ICT Debat, dat georganiseerd is door belangenclub Nederland-ICT en vaktijdschrift Computable. In zijn speech gaf Brinkhorst aan dat er nog genoeg werk aan de winkel is wat ict betreft.
Dit speelt volgens de minister overigens niet alleen in Nederland. Als voorzitter van de Telecomraad zal Brinkhorst in december aan zijn ict-collega's uit de andere lidstaten voorstellen een resolutie aan te nemen die onder meer tot doel heeft om ict 'in het hart van de Lissabon-doelstellingen te plaatsen'. Op deze manier moet de ict-sector een impuls geven aan de Europese economie, zo denkt Brinkhorst.
Het standpunt van Brinkhorst is inmiddels bekend: de overheid moet impulsen geven, zoals het formuleren van de randvoorwaarden. Het is echter aan de ondernemers 'om het werk te doen'. Hij vraagt zich openlijk af hoe het bedrijfsleven nieuwe diensten (zoals zorg op afstand) op gang denkt te kunnen blijven.
Geen antwoord
Deze vraag wordt niet knip en klaar beantwoord, zo blijkt uit de discussie die zich ontspint nadat Brinkhorst het pand heeft verlaten: "Het land moet geregeerd worden."
Uitgenodigd zijn onder meer de topmannen van Microsoft Nederland, Cap Gemini, Getronics, Oracle Nederland en HP Nederland. Zij gaan in discussie met de directeuren van kleinere bedrijven als Siennax en Kahuna. Ook PvdA-kamerlid Martijn van Dam en VNO-NCW-voorzitter Jacques Schraven discussiëren mee.
Alle deelnemers aan de discussie komen na wat verbale schermutselingen (zo krijgt Siennax-directeur Herbert Prooij het aan de stok met Henk Broeders van Cap Gemini over het volgens Prooij onwenselijke inzetten van dure consultants door de overheid) tot de conclusie dat er te weinig gebeurt. Er wordt te veel gepraat, zo concluderen de ict-topmannen na een uur lang discussiëren onder leiding van Fons de Poel.
Bonus voor burger
Wat er vervolgens gedaan moet worden om uiteindelijk wél te komen tot praktische en innovatieve toepassingen, is een heel ander verhaal. Zo stelt Michel van der Bel van Microsoft Nederland een 'Wassenaar-akkoord' voor, een club van invloedrijke ict-bedrijven die de schouders eronder moeten zetten: niet praten, maar doen.
Martijn van Dam vindt ondertussen dat de overheid veel te weinig doet. Hij wil de overheid prikkelen om nu eens echt met oplossingen te komen door desnoods boetes uit te delen. "De burger zou van de overheid een bonus moeten krijgen als hij twee keer elektronisch dezelfde gegevens moet invullen."
Tot concrete oplossingen komt het verder echter niet. Erik van der Meijden van HP Nederland stelt somber vast dat het in Nederland nog steeds ontbreekt aan leiderschap op het gebied van ict om echte veranderingen te bewerkstelligen.
Voor een groot deel van de toehoorders van het debat komt dit niet als een verrassing, ondanks de herhaaldelijke oproepen van Fons de Poel om de dag positief af te sluiten. Een bezoeker van het Nationaal ICT Debat zegt echter onomwonden: "Ik ga vanavond niet met een trots gevoel naar huis dat ik ict'er ben in Nederland."
Reageer
Preview