Wie de planningsmogelijkheden van zijn boekhoudpakket is ontgroeid maar nog te klein is voor SAP, zou zijn blik eens op Abas moeten werpen. Dit erp-pakket is specifiek bedoeld voor gebruik in het midden en kleinbedrijf (mkb). Recent is de software met aanpalende dienstverlening via VTA International op de Nederlandse markt beschikbaar gekomen.
De Duitse leverancier Abas Software AG richt zich met zijn erp-pakket specifiek op bedrijven en bedrijfjes van één tot enkele honderden werknemers. Licenties variëren typisch tussen de vier en de driehonderd gelijktijdige gebruikers. De grootste klant telt 1400 werknemers.
Hoewel deze software ook in de handel en dienstverlening wordt ingezet, zit tachtig procent van de Abas-klanten in de productie. Gebruikers houden zich bijvoorbeeld bezig met de verwerking van metaal, hout en plastics, werken in bouw- en constructiebedrijven, en bij leveranciers van elektronica, auto-onderdelen en huisraad.
Volgens Peter Forscht, de coo van Abas Software, blijkt er juist in het mkb grote behoefte te zijn aan dit soort software. "Een gevolg van Basel II is dat de rente die bedrijven aan hun bank betalen afhankelijk is van de risico's die ze nemen. Juist kleine en middelgrote bedrijven blijken erg slecht te zijn in de planning, die mede bepalend is voor hun risicoprofiel. De meeste kleine ondernemers schrijven hun jaarplanning ergens tussen Kerst en Oud & Nieuw, waarna deze onderin een la verdwijnt. Door planningsinformatie en actuele cijfers tegen elkaar af te zetten en te volgen, krijg je overzichten waarmee je bijvoorbeeld een lagere rente kunt bedingen."
Evolutie
Hoewel Abas beschikbaar is voor Windows, Unix en Linux, werd het pakket het afgelopen decennium in 95 procent van de gevallen op een Linux-systeem verkocht. Volgens Forscht zijn mkb-klanten niet zo geïnteresseerd in de keuze voor een specifiek platform. Vandaar dat op hun aanraden bijna altijd een Linux server wordt toegepast. "De installed base draait nu voor 80 procent op Linux, voor 19 procent op Unix en maar in één procent van de gevallen (overeenkomend met ongeveer twintig installaties) op Windows. Aan clientzijde draait 99 procent van de klanten wel op Windows. We hebben echter ook een Bulgaarse gebruiker die geen enkel Windows systeem wil gebruiken, zelfs niet illegaal. Daar draait alles op Linux."
Ondanks dat Abas Software elk jaar op de Cebit beurs in Hannover een nieuwe versie introduceert, levert dat volgens Forscht geen problemen op voor de gebruikers. Alle aanpassingen die met de meegeleverde tools zijn gemaakt, worden automatisch meegenomen naar de nieuwe versie.
"We passen elk jaar ongeveer een derde van onze code aan. Dat betekent dat we elke drie tot vijf jaar ons systeem compleet vernieuwd hebben. Klanten kunnen de kern en de tools vervangen zonder dat wat ze erop gebouwd hebben verloren gaat. Hoewel ERP systemen een levensduur van acht tot tien jaar hebben, waarna ze compleet worden vervangen, gebruikt tachtig procent van onze klanten de laatste versie van de software. Wij zijn met dit product begonnen in 1983 en sindsdien continu aan het updaten geweest, echter zonder grote breekpunten daarin."
Eerste klanten
De eerste Nederlandse gebruiker van Abas wordt Avenda, een Almeers bedrijfje in relatiegeschenken. Met vier werkplekken bevindt deze onderneming zich aan de onderkant van het Abas klantenbereik. Directeur Pepijn Konings vertelt tot nog toe alleen een klein boekhoudprogramma en een pakket voor de facturen te hebben gebruikt. De inkoop gebeurde echter handmatig. Naast betere overzichten en betere interne communicatie verwacht hij dan ook vooral daar veel tijd en geld te kunnen besparen.
"Ik wilde één pakket waarin we alles zouden kunnen doen. Binnen het ERP segment was er geen ander betaalbaar pakket. En hoewel Abas in eerste instantie voor ons te groot leek, bleek dat niet zo te zijn. Bovendien wilden wij geen Microsoft server draaien; Linux was dus een pre."
Een andere nieuwe klant is het twintig man sterke Economos, een Belgische fabrikant van kunststof dichtingen. Na twee zusterbedrijven in Oostenrijk en Duitsland is dit het derde onderdeel van de Economos groep dat op Abas overstapt. Directeur Hans Coppens vergelijkt de andere, grotere erp-pakketten met een blokkendoos zonder handleiding.
"Je bent een jaar bezig om iets in elkaar te zetten, en eindigt dan vaak met iets wat nergens op lijkt. Abas is voor ons niet goedkoop maar wel betaalbaar. Voor negen werkplekken hebben wij ongeveer 65.000 euro betaald, inclusief de consultancy voor een aantal belangrijke aanpassingen. Wij wilden Abas bijvoorbeeld koppelen met onze eigen calculatiesoftware. Daarnaast willen we nog een planningstool integreren, zodat we de leverdata voor onze klanten kunnen berekenen."
Distributeur
VTA International, dat een achtergrond heeft in mainframes en SAP, is nog maar net begonnen met Abas. Directeur Leen van Toor hoopt volgend jaar een stuk of tien implementaties te kunnen doen. Omdat andere erp-systemen daar volgens hem minder sterk in zijn, wil hij zich in eerste vooral op productieomgevingen concentreren. Daarna hoopt hij in een joint venture met Abas Software als distributeur te kunnen gaan fungeren.
Reageer
Preview