“Hoe zorg ik ervoor dat mijn mensen zich verantwoordelijker gedragen?” Als management consultant krijg ik die vraag voortdurend. In feite is de vraag om meer verantwoordelijkheidsgevoel volgens mij een van de hoogste prioriteiten van alle technische managers. Dus zal ik mijn best doen die vraag hier zo simpel mogelijk te beantwoorden.
Daar komt ‘ie: je kunt er niet voor zorgen dat mensen zich verantwoordelijker gedragen. Laat het los. Zo simpel is het.
Dit is wat je kunt doen:
● Je kunt dreigen
● Je kunt dwingen
● Je kunt micromanagen
● Je kunt smeken
● Je kunt stimuleren
● Je kunt prijzen
Maar geen van die dingen leidt tot verantwoordelijkheidsgevoel.
Het probleem is niet dat wij managers niet over de creativiteit en de energie beschikken die nodig is om mensen verantwoordelijkheid bij te brengen. Het probleem is dat verantwoordelijkeheidsgevoel niet iets is dat managers kunnen afdwingen. Het is een gevoel. Het is een geestelijke en emotionele staat, niet een of andere conditie die je kunt voorschrijven. Er is geen magische formule die ervoor zorgt dat iemand zich verantwoordelijk gaat voelen.
Maar hoe ontstaat dat gevoel dan? Echte verantwoordelijkheid ontstaat als werknemers de volgende dingen geloven:
● Dat hun werk ertoe doet
● Dat ze substantiële controle hebben over hun succes of falen
● Dat de kwaliteit van hun werk en hun punctualiteit van belang is
● Dat de beloning en consequenties van hun werk redelijk zijn
● Dat ze redelijke invloed hebben op de evaluatie van hun werk
Een manager heeft maar beperkte mogelijkheden om mensen deze zaken te laten voelen. Maar de wetenschap dat bepaalde emoties te beïnvloeden zijn, leidt ertoe dat sommige managers het toch proberen. Wat zijn manieren om als manager bepaalde gevoelens bij je ondergeschikten te cultiveren? Probeer dit eens:
● Maak ze bang
● Zorg dat ze zich geïntimideerd voelen
● Zorg dat ze je vaardigheden of motieven wantrouwen
● Zorg dat ze zich machtiger voelen dan jij
● Moedig hebzucht aan
● Geef ze liefde en respect
Maar geen van die dingen leidt tot echt verantwoordelijkheidsgevoel, en de meeste zijn bepaald niet productief.
Werknemers moeten zelf verantwoordelijkheid op zich nemen. Je kunt het aanbieden, maar ze moeten zelf bepalen of ze het aannemen. Je kunt ze daar niet toe dwingen. Het beste wat je kunt doen is proberen een omgeving te creëren waarin ze worden aangemoedigd die keuze te maken. En dat doe je zo:
● Wees duidelijk over het belang van hun werk
● Biedt een structuur die mensen controle geeft over hun eigen succes
● Herken, erken en beloon goed werk
● Zorg dat beloningen en consequenties consequent en eerlijk worden uitgedeeld, en dat ze in verhouding staan tot het succes (of het falen)
● Neem verzachtende omstandigheden altijd in redelijkheid mee in je oordeel
● Zorg dat het werk zo gestructureerd is dat mensen bij elkaar in de schuld komen te staan, en niet bij de manager
Maar ik herhaal: je kunt ze alleen aanmoedigen hun verantwoordelijkheid te nemen – je kunt die keuze niet afdwingen.
En dan nog hoor ik je nu al protesteren: “Als mensen er een potje van maken, kan ik toch discliplinaire maatregelen nemen?” Jazeker, maar zelfs als je het goed doet, is discipline maar één manier om verantwoordelijkheidsgevoel op te wekken. Het heeft maar beperkt resultaat. Belangrijker nog: een werknemer die zich écht verantwoordelijk voelt, straft zichzelf meer voor eventueel falen dan jij zou kunnen. Zorgen dat een geek dingen voelt is meestal contraproductief. We houden er niet van gemanipuleerd te worden.
Dus laat die droom waarin je mensen verantwoordelikheidsgevoel bijbrengt gerust varen, en vraag je af wat je kunt doen om van verantwoordelijkheid een verleidelijk aanbod te maken. Veel verder dan een uitnodiging kom je niet. Zorg dus dat het aantrekkelijk is.
Reageer
Preview