
Negen techblunders en hoe ze te voorkomen
Dankzij het gemak, de snelheid en het bereik van de moderne technologie hebben we nu de mogelijkheid onszelf nog erger voor aap te laten staan tegenover meer mensen dan ooit eerder mogelijk was. Lees hier hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen.

Negen techblunders en hoe ze te voorkomen
Dankzij het gemak, de snelheid en het bereik van de moderne technologie hebben we nu de mogelijkheid onszelf nog erger voor aap te laten staan tegenover meer mensen dan ooit eerder mogelijk was. Lees hier hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen.
Dankzij het gemak, de snelheid en het bereik van de moderne technologie hebben we nu de mogelijkheid onszelf nog erger voor aap te laten staan tegenover meer mensen dan ooit eerder mogelijk was. We hebben een aantal tips waarmee je kunt voorkomen dat je net als Google-oprichter Sergei Brin in een jurk op de gevoelige plaat wordt vastgelegd.
Noem het maar de “Oh-nee seconde”. Dit is de korte periode tussen het moment dat je op de ‘send’ knop hebt gedrukt van een privémailtje en het moment dat je beseft dat de mail naar iedereen in je contactlijst is verstuurd.
Maar het is niet alleen het mailtje. Dankzij het gemak, de snelheid en het bereik van de technologie hebben we tegenwoordig de mogelijkheid onszelf nog erger voor aap te laten staan tegenover meer mensen dan ooit eerder mogelijk was
Er is bijvoorbeeld niets dat je professionaliteit meer benadrukt dan intieme berichtjes van geliefden die op het scherm verschijnen tijdens een presentatie voor het managementteam. Dan zijn er ook nog de kostbare tech-gadgets die altijd in het zwembad terechtkomen, de wasmachine of erger. En vergeet de talloze sociale netwerken niet die je in staat stellen in aanraking te komen met de intieme gegevens van complete vreemden. En als je een draadloze microfoon draagt terwijl je dit leest, kun je deze maar beter uitschakelen. Daar zul je ons later nog dankbaar voor zijn.
We hebben een geruststellende gedachte voor je: Hoe erg het ook is wat je gedaan hebt, er is altijd wel iemand die het nog veel bonter heeft gemaakt. Sterker nog: we hebben een aantal voorbeelden van mensen die zichzelf met behulp van technologie finaal voor gek hebben gezet. We geven ook wat tips over hoe je dit soort beschamende situaties kunt vermijden, al was het maar om te voorkomen dat je in een soortgelijk artikel als dit terechtkomt.
Het is erg beschamend ongepaste sexuele opmerkingen over iemand te maken in een email en deze per ongeluk naar die persoon te versturen. Het is nog veel erger zo’n opmerking te maken over de collega’s van je vrouw - en deze per ongeluk te versturen naar haar werkgever. Dit is een garantie voor ontslag...en misschien zelfs een echtscheiding.
Mike, een schrijver uit New York, kwam hier op een vervelende manier achter.
"Ik schreef over een kerstborrel die was georganiseerd door de werkgever van mijn vrouw", zegt hij. “Ze geeft les aan verpleegsters en ze organiseerden hun jaarlijkse “Verpleegstersbal” voor de faculteit en studentverplegers. Ik stuurde één van mijn frequente “waar zijn we nu mee bezig” mailtjes naar een aantal vrienden en ik voegde per ongeluk het hoofd van de school aan het lijstje met geadresseerden toe. Als grapje omschreef ik het jaarlijkse verpleegstersbal als ‘balling of the nurses’, wat vertaald zou kunnen worden als ‘het naaien van de verpleegsters’.
Mike voert als verdediging aan dat hij op het moment van het versturen van de mail aan de medicijnen zat. Het schoolhoofd was minder gecharmeerd van zijn grapje, met als gevolg dat zijn vrouw niet meer werkzaam is bij de verpleegstersopleiding.
Hoe kun je voorkomen dat jou dit overkomt: Voordat je je farmaceutisch opgevoerde email verstuurt, probeer eens door de Google Mail Goggles te kijken, waarbij je een aantal simpele sommetjes moet oplossen alvorens je een mailtje kunt versturen. Dit voorkomt dat je midden in de nacht een mailtje verstuurt waar je later spijt van krijgt.
Er zijn waarschijnlijk een hoop dingen die je liever niet op de muur van je klaslokaal ziet, maar er is één ding wat je echt absoluut nooit geprojecteerd wil zien, tien keer zo groot als in het echt.
Karen, een technologie instructrive uit Texas, liet een een kamer vol leraren zien hoe makkelijk het was om in te loggen op de Apple Learning Interchange. Ze schrijft:
“Mijn desktop werd geprojecteerd op een scherm van twee bij twee meter. Ik tikte het webadres van Apple in mijn browser. Helaas maakte ik een tikfout en plotseling verschenen er een hoop plaatjes van homosexuele porno op het scherm. Hoe sneller ik de schermen afsloot, des te sneller verschenen ze weer. Mijn medepresentator schoot heel hard in de lach en was niet meer in staat me te helpen.”
Na een paar seconden (die voor haar eerder op jaren leken) slaagde Karen erin de projector uit te schakelen. Gelukkig voor haar kon haar publiek de grap van de situatie wel inzien. Misschien hadden ze er wel iets van opgestoken.
Hoe kun je voorkomen dat jou dit overkomt: Maak bladwijzers van de URLs die je tijdens een presentatie wil gaan gebruiken. En mocht het toch misgaan: zorg dat je wat snedige opmerkingen voorhanden hebt.
Reageer
Preview