Vraag je je wel eens af of je niet wat meer zou moeten bijdragen aan de wereld? Vrijwilligerswerk of zoiets? Maar je hebt het zo al druk genoeg, nietwaar? Goed nieuws: er bestaat zoiets als vrijwillige grid computing, onder meer via
Climateprediction.net is een initiatief van Oxford University en de Open University in Groot-Brittannië, en wordt omschreven als “’s werelds grootste klimaatvoorspellende experiment voor de 21e eeuw”. Dit distributed computing project is ontworpen om voorspellingen te doen over de ontwikkeling van het aardse klimaat tot het jaar 2080, en om de nauwkeurigheid van klimaatmodellen te testen. Denk aan inschattingen van de mogelijke effecten van klimaatmaatregelen en een onderzoek naar de mogelijke invloed van menselijke activiteit op extreme weersomstandigheden.
De missie van de World Community Grid is “het creëren van ‘s werelds grootste publieke computing grid om projecten aan te pakken die de mensheid ten goede komen”. Daarbij kun je denken aan onderzoek naar genezing van spierdystrofie, griep, AIDS en kinderkanker. In augustus 2009 hadden bijna een half miljoen mensen zich bij dit project aangesloten.
Er zijn nog een aantal andere projecten die zich richten op de genezing van ziekten, voornamelijk via onderzoek naar proteïnen. Het
Het doel van MilkyWay@home is een zo exact mogelijk driedimensionaal model te creëren van ons melkwegstelsel, met behulp van data die verzameld is door de
LHC@home is bedoeld om natuurkundigen te helpen bij de ontwikkeling en exploitatie van deeltjesversnellers, zoals de Large Hadron Collider (LHC) van CERN. CERN zet vrijwillige computing in als ze behoefte hebben aan veel rekenkracht, en dat is lang niet altijd (op het moment van schrijven had LHC@home bijvoorbeeld geen werk voor hun leger vrijwilligers).
Het Quake-Catcher Network is een beetje een vreemde eend in deze bijt, omdat het niet zozeer gebruikmaakt van rekenkracht, als wel van de ingebouwde versnellingsmeters in laptops als een soort gedistribueerde seismograaf. Het idee is dat zo een beter begrip van aardbevingen ontstaat en dat eerder alarm kan worden geslagen als er een beving op komst lijkt. Hoewel desktopsystemen geen versnellingsmeters hebben, kunnen ze desgewenst via USB met zo’n sensor worden uitgerust om toch aan het netwerk te kunnen deelnemen. De kleinste aardbeving die het netwerk tot nu toe heeft kunnen meten was er een van 3,1 op de Richter-schaal in het zuiden van Californië, en de grootste was er een van 6,4 in Japan. Inmiddels bestaat het netwerk uit zo’n 1000 sensoren.
Enigma@home is een gedistribueerd computernetwerk dat voortkomt uit het
NQueens@home borduurt voort op het oorspronkelijke schaakprobleem waarin je probeert uit te vogelen hoe je acht dames op een schaakbord kunt plaatsen zonder dat een van hen de anderen kan aanvallen. Dit project probeert het aantal mogelijke oplossingen te vinden voor gevallen waarbij het aantal velden en het aantal dames wordt uitgebreid tot een waarde N. Op dit moment rekent het project met 26 dames, en de kans is groot dat het aantal mogelijke oplossingen binnenkort in de triljoenen gaat lopen – niet echt iets om thuis op een bord uit te proberen.
Overigens is dit niet het enige project dat zich toelegt op schaakproblemen.
BURP staat voor Big and Ugly Rendering Project, en dat is precies wat het is: het werd opgezet om 3D-animaties te renderen.
Volgens Albert Einstein leven we in een universum dat bestaat uit zwaartekrachtgolven. Het Einstein@home-project zoekt naar draaiende neutronensterren (pulsars) met behulp van de LIGO en GEO zwaartekrachtgolf-detectoren. En zo nog het een en ander dat je alleen begrijpt als je ervoor gestudeerd hebt.
De moeder aller gedistribueerde vrijwillige computernetwerken. SETI staat voor Search for Extraterrestrial Intelligence: Zoektocht naar Buitenaardse Intelligentie, en dat is het dan ook. Het project, dat is ondergebracht bij UC Berkeley, viert dit jaar zijn 10e verjaardag. Inmiddels heeft het SETI@home-team de zoektocht uitgebreid door nu ook naar smalbandsignalen te zoeken via de radiotelescoop van het Arecibo Observatory in Puerto Rico. De laatste keer dat wij keken kon SETI@home beschikken over 180.000 vrijwilligers en zo’n 290.000 computers. Aantal aliens tot nu toe: nul (maar we hebben enkele
Het GPUGrid.net wijkt af van de meeste andere oudere vrijwillige computing projecten omdat het geheel draait op de grafische processors van NVIDIA-kaarten en PlayStation 3 systemen. Het project gebruikt die rekenkracht om simulaties uit te voeren die gericht zijn op een beter begrip van (opnieuw) proteïnen en andere belangwekkende gebeurtenissen op moleculair niveau.
AQUA@home is in 2008 opgericht door
Reageer
Preview