Heeft VMware nog een toekomst?

door

VMware on ice

door

Column - VMware is de koning van de virtualisatie - maar hoe lang nog? De poten onder de troon lijken uitermate fragiel.

Technologieën komen en gaan - dat weten we allemaal. Voor IT-bedrijven geldt soms hetzelfde. Ik heb al langere tijd het idee dat de dagen van VMware geteld zijn, en dat heeft niets te maken met hun technologie.

Lees ook:
IBM geeft VMware het nakijken
Microsoft begint nieuw offensief tegen VMware
Microsoft en Citrix op gelijke voet met VMware

VMware domineert de virtualisatiemarkt vanaf het prille begin. Dat hebben ze op ouderwets degelijke manier aangepakt: door goede software en goede ondersteuning aan te bieden. Wat kan daar nou fout gaan?

Nou, de prijs kan zomaar een gevoelig punt worden als iedereen in de markt, inclusief VMware zelf, een gratis virtualisatieprogramma aanbiedt of er eentje meelevert met een besturingssysteem. Concurreren met gratis is erg lastig.

VMware biedt weliswaar zijn eenvoudigste producten gratis aan, maar daar gaan ze het natuurlijk niet mee redden; hun geld verdienen ze volledig met de verkoop van high-end virtualisatie- en virtualisatiemanagement-software. In tegenstelling tot de concurrentie heeft VMware nauwelijks aanvullende inkomsten uit besturingssystemen of andere producten. En toen ze daar wat aan probeerden te doen, lieten ze zich verrassen. Maar daar kom ik zo op.

Het grootste probleem van VMware is er een dat al heel wat andere bedrijven heeft opgebroken: Microsoft. Langzaam maar zeker begint Microsofts Hyper-V in te lopen op VMware's ESX. Gartner voorspelt dat Hyper-V in 2012 27% van de markt in handen krijgt, waar het twee jaar geleden nog op 11% zat. Met die 27% zegt Gartner dat Microsoft dan zo'n 85% pakt van alle kleine ondernemingen die virtuele servers gebruiken.

Daar komt nog bij dat Windows 8 Server een sterk verbeterde versie van Hyper-V bevat. Grootzakelijke gebruikers die geloven dat ze met Microsoft altijd goed zitten, zullen zich gaan afvragen waarom ze VMware nog nodig hebben, als ze toch overstappen naar Windows 8 Server.

Maar Microsoft is niet het hele verhaal, zelfs niet als je hun vriendje Citrix met z'n XenServer ook meetelt. Een aantal grote IT-leveranciers, waaronder IBM, Hewlett-Packard, BMC Software, Intel en Red Hat, hebben de handen ineen geslagen in de Open Virtualization Alliance, waarin ze gezamenlijk een open source virtualisatieplatform (Kernel-based Virtual Machine (KVM)) naar voren schuiven als alternatief voor VMware.

KVM is snel volwassen aan het worden. De derde versie van Red Hats Enterprise Virtualization programma is sterk verbeterd. Sommige experts, zoals IDC-analist Gary Chen, denken dat het inmiddels sterk genoeg is om de concurrentie aan te gaan. En laten we daarbij niet vergeten dat Red Hat de Microsoft van de Linux-markt is.

VMware is natuurlijk niet blind voor al die ontwikkelingen. Het heeft, heel verstandig, geprobeerd ook aan te schuiven in de markt voor besturingssystemen door Novell en hun SUSE Linux distributie te kopen - maar helaas kwam op het laatste moment uit het niets Attachmate opdraven dat er met Novell vandoor ging.

Hoe is het dat schattige kleine Attachmate gelukt die deal te sluiten? Nou, met een heleboel hulp van Microsoft natuurlijk. Voor mij bewijst dit incident dat Microsoft nog steeds weet hoe ze het spelletje keihard moeten spelen. Het is net schaken: Microsoft keek gewoon al een aantal zetten vooruit. Het wilde voorkomen dat VMware zijn sterke virtualisatie-portfolio aan een sterke zakelijke Linux-server zou koppelen.

En dus staat VMware op dit moment in de kou, ondanks dat ze nog steeds een enorm aandeel hebben in de virtualisatiemarkt. Ze hebben een kwetsbare positie, want ze zijn niet in staat hun klanten een compleet pakket van virtualisatie en besturingssysteem te bieden.

Natuurlijk zal VMware nu aanvoeren dat de standaard virtualisatie hypervisors van de concurrentie lang niet zo goed zijn als hun eigen gladgepolijste programma's. Dat mag dan waar zijn, maar het doet er niet zo gek veel toe als de concurrentie iets gratis kan aanbieden dat gewoon goed genoeg is. Tegen zo'n aanbod is het heel moeilijk concurreren


Update: Een reactie van Michel N'Guettia, Business Group Lead Server & Tools, Microsoft Nederland, op deze blogbijdrage:

"Je kunt je terecht afvragen of er een markt voor virtualisatie over blijft. De innovatie waarmee de technologie zijn waarde heeft bewezen aan menig IT organisatie is inmiddels vrijwel commodity geworden. Het aanbieden van een commodity technologie tegen een premium prijs is geen duurzaam business model.

Onze interpretatie van commodity is dat de belangrijkste functies gratis 'los' te verkrijgen zijn en virtualisatie als kernfunctie aan het Server OS is toegevoegd. Windows Server "8" (codenaam) bevat de rijkste set aan virtualisatie features in een Microsoft Operating Systeem ooit. Neem Hyper-V in Windows Server "8" Beta eens grondig onder handen en geef ons feedback wat je mist."

We wachten nog op een reactie van VMware...

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

markt, vmware, esx, hypervisor, hyper-v, xenserver

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.