Wat als Linux nooit had bestaan?

door

linux, tux, verbod

door

Column - Waar zouden Apache, Microsoft en zelfs Apple zijn als Linux nooit had bestaan? Als het open-source OS de wereld niet had veroverd, draaiden we nu allemaal FreeBSD - misschien zelfs op onze computers.

Nadenken over een alternatieve wereldgeschiedenis is altijd een beetje koffiedik kijken. Door een heleboel factoren en gebeurtenissen te verbinden en die te verwerken tot een formule die de toekomst voorspelt, is een ondoenlijke taak omdat je altijd wel een variabele over het hoofd ziet.

Ondanks dat kan het leerzaam zijn om de recente geschiedenis met een andere blik te bekijken om te zien wat anders had kunnen lopen. En het is een leuke bezigheid vol met verrassingen. Een voorbeeldje: Hoe zou de wereld eruit zien als Linus Torvalds in 1991 zijn kernel Linux niet op een FTP-server had gegooid? Wat als de wereld nooit kennis had gemaakt met Linux?

Eerst maar eens terug naar hoe de computerwereld eruit zag in 1991. Grote bedrijven hadden zich ingegraven in een softwareloopgravenoorlog en rekenden astronomische bedragen voor hun producten. Je had een kostbaar besturingssysteem op dure hardware draaien, of je nu een mainframe van IBM, AS/400s, SunOS, HP-UX, AIX of zelfs VMS had.

Alle data bestonden uit Big Data en er was totaal geen ruimte voor low-end servers of zelfs een middenklasse. Een bedrijf had een hoop pc’s die DOS-applicaties draaiden – meestal zonder netwerk erachter – of er was een servermonoliet die kapitalen kostte. Computergebruik was vastgeroest in een uniform model.

Maar toen Linux verscheen veranderde de instelling van velen, vooral in de informatica-afdelingen van hogescholen en universiteiten. Academici wilden gewoon kunnen werken op een systeem dat geen tonnen kostte om te licenseren. Dit idee leidde tot de ontwikkeling van Minix, een educatief besturingssysteem voor gebruik in universiteiten.

Minix inspireerde Torvalds om de Linux-kernel te ontwerpen. Verwijder dus Torvalds en Linux uit onze geschiedenisformule, terwijl de overige variabelen hetzelfde blijven – en dat is al onwaarschijnlijk – en Minix wordt een educatieve tool en niets meer. De computermonoliet blijft het landschap beheersen.

Maar wacht. Een paar jaar later kwam FreeBSD uit. De populariteit van dit systeem groeide flink, omdat mensen die al bekend waren met BSD ermee gingen prutsen om het te verbeteren. Een rechtszaak leidde ertoe dat de BSD-licentie toestond dat de code vrij kon worden gebruikt. FreeBSD werd aangepast om de nieuwe open source-code erin te verwerken en werd het echte open OS FreeBSD 2.0 in januari 1995.

Ik denk dat je veilig kunt stellen dat zonder Linux wereldwijd duizenden en duizenden softwaremakers FreeBSD zouden ontdekken, net als ze Linux vonden. Het licentiemodel van FreeBSD zorgde ervoor dat het erg makkelijk was om in te stappen in software-ontwikkeling. In plaats van al die communities die Linux vooruit hebben gedreven, zou deze aandacht op FreeBSD zijn gevestigd. Hierdoor zou het besturingssysteem sneller zijn ontwikkeld en zouden er overal forks van het OS opduiken.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.