Google Drive bindt strijd aan met Apple en MS

door

google, drive, logo

door

Achtergrond - De nieuwe dienst van Google voor cloudopslag verandert de manier waarop we het internet gebruiken, zeggen analisten. (UPDATE: Gratis tool maakt ook versleuteling mogelijk.)

Met de lancering van Google Drive, de nieuwe cloudopslagdienst die dinsdag door Google onthuld werd, biedt het cloudopslag en bestandssynchronisatie aan een grote groep gebruikers. Google Drive is voor een flink aantal platforms beschikbaar, waardoor het eenvoudig wordt dezelfde map zowel op je laptop, desktop, tablet als smartphone te gebruiken. Dit gegeven maakt dat de manier waarop we internet gaan gebruiken verandert, zeggen analisten.

"Persoonlijke cloud gaat veel verder dan alleen opslag; het is synchronisatie, streaming, het delen van bestanden. Deze zaken worden voor de eindgebruiker belangrijker dan de personal computer", zegt onderzoeksdirecteur Michael Gartenberg van Gartner. "Het tijdperk van de personal cloud wordt nog veel belangrijker dan dat van de pc."

Het duurde wel even...

Na jaren van geruchten en speculatie, heeft Google officieel zijn antwoord op SkyDrive en Dropbox aangekondigd. Google Drive biedt 5 GB gratis opslagruimte, maar belangrijker nog: Google Drive is in alle andere diensten van Google geïntegreerd.

De nieuwe dienst laat gebruikers bijvoorbeeld eenvoudig documenten, spreadsheets en presentaties delen, aangezien de bestaande Google Docs-dienst in Google Drive aanwezig is.

Zodra je besluit tot het delen van content, kun je commentaren aan bestanden toevoegen en op de hoogte gebracht worden wanneer anderen op je gedeelde items reageren.

Het gratis aanbod van de Google Drive is 5 GB voor gewone bestanden, 10 GB voor Gmail en 1 GB voor foto's. Voor 2,50 per maand is dat op te hogen naar 25 GB voor Drive plus Picasa. Als bonus verhoogt Google hierbij de Gmail-capaciteit naar 25 GB.

Tot 16.000(!) GB

Voor 5 dollar per maand krijgt de klant 100 GB voor bestanden plus foto's. Ook hierbij geeft Google als extraatje 25 GB ruimte voor e-mails. Die bonus geldt voor alle betaalde Drive-accounts. Vervolgstappen voor meer opslagruimte zijn ook te koop. De uiteindelijke limiet ligt op 16 terabyte (TB). Dat kost dan wel 800 dollar per maand.

"Met deze prijslijst, kun je voor de prijs van een kop koffie maandelijks 100 GB extra opslag krijgen en deze dienst zowel op je Mac, pc, iPhone als Android-apparaat installeren", zegt Gartenberg. "Op dit gebied zijn hanteren ze een agressieve prijsstrategie vergeleken met concurrenten." (Ter vergelijking, Microsoft biedt 7 GB gratis capaciteit voor SkyDrive, Apple biedt gratis 5 GB, en DropBox 'slechts' 2 GB.)

Analist Frank Gillett, werkzaam bij Forrester Research, is het met Gartenberg eens. "De koppeling aan een van de grootste e-maildiensten ter wereld is erg interessant", zegt hij. "Microsoft SkyDrive is al een tijdje beschikbaar en gelinkt aan Hotmail, maar dit gaat veel verder dan dat."

OCR en intelligente fotoscans

Uniek aan Google Drive is de mogelijkheid om e-mail te doorzoeken, toegang te hebben tot Google Docs, OCR te gebruiken voor documenten en fotoherkenning via Google Goggles mogelijk te maken. Via laatstgenoemde dienst kunnen gebruikers niet alleen personen, maar ook locaties aan afbeeldingen koppelen.


Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.