
Olympische Spelen duiken voorzichtig de cloud in
Maar hoe veilig is dat eigenlijk?
De kritieke systemen van de Olympische Spelen worden volgend jaar in Rio de Janeiro voor het eerst in de cloud beheerd. Gaat dat goed komen? Een inkijkje achter de zwaar beveiligde muren van het Olympisch dorp.

Olympische Spelen duiken voorzichtig de cloud in
De kritieke systemen van de Olympische Spelen worden volgend jaar in Rio de Janeiro voor het eerst in de cloud beheerd. Gaat dat goed komen? Een inkijkje achter de zwaar beveiligde muren van het Olympisch dorp.
Denk eens in, je runt de IT voor een bedrijf met 200.000 werknemers voor 4 miljard klanten dat elke 2 jaar op een nieuwe grondgebied 24 uur per dag moet opereren. Niet voor niets vergt ook de digitale voorbereiding van elke Olympische Spelen vier jaar. De opkomst van big data, cybersecurity en de cloud maken veel impact.
Met name die laatste ontwikkeling verandert de werkwijze van het mondiaal opererende Olympische circus. Waar in het verleden voor elke Spelen een nieuwe systeem is gebouwd, moet vanaf komende zomer de Enterprise Private Cloud van Canopy en EMC het tot 2024 volhouden.
3500 IT'ers ter plekke
Want tot die tijd blijft Atos de IT-partner van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het IT-team van 3500 mensen in Rio wordt geleidt door de Fransman Yan Noblot, die de digitale transformatie uiteenzet op EMC World in Las Vegas. Verwacht hij geen problemen bij zo'n rigoureuze operatie?
Noblot: "Ik ga niet tegen je liegen. Bij een grote transformatie in een IT-omgeving zit altijd risico. De transitie zal risico's meebrengen, daarvan zijn we ons bewust. We nemen de stappen om ze te mitigeren. De drie fases zijn ons controle. Een geleidelijke weg."
Met die drie fases bedoelt hij het voorzichtige, bedachtzame stappenplan van zijn IT-team. In Sotji zijn als eerste stap de sportresultaten op kleine schaal geleverd over de cloud. In Rio gaat het al om flink grotere volumes met alle applicaties die vooraf aan de Spelen (oa. accreditatie, planning en organisatie voor 70.000 vrijwilligers en 14.700 atleten) nodig zijn. Bij Pyeongchang 2018 moet de transitie klaar zijn.
Leerproces
Een leerproces, noemt Noblot het. "Volgende maand beginnen we met het testevent voor Rio. Als dat niet perfect verloopt hebben we nog bijna een jaar om het op te lossen. We leren van de test", vertelt hij in gesprek met Computerworld. "Vroeger was de infrastructuur altijd in beweging. De backend, dus onze netwerk-, systeem- en applicatiespecialisten moesten mee. Nu met de cloud blijft die achter in onze operatiecentra in Madrid en Barcelona."
Qua eindgebruik is er genoeg veranderd. Lees verder op pagina 2.
Is er echt niemand die het artikel voor publiceren even controleert op spelfouten? En het voelt enorm vertaald aan.
Speerwerpen in de cloud lijkt mij behoorlijk gevaarlijk...
Reageer
Preview