
Waarom Google Inbox het einde van Gmail inluidt
Google Now penetreert de inbox, en dat is onomkeerbaar.
Ik voorspel dat Google binnen vijf jaar de stekker uit Gmail trekt. Of we dat leuk vinden of niet, en of Google het zelf al weet of niet, Gmail is gedoemd.

Waarom Google Inbox het einde van Gmail inluidt
Ik voorspel dat Google binnen vijf jaar de stekker uit Gmail trekt. Of we dat leuk vinden of niet, en of Google het zelf al weet of niet, Gmail is gedoemd.
E-mail is uitgevonden om te dienen als 'domme pijp'. In netwerkjargon betekent een domme pijp het simpelweg doorgeven van bits of informatie, zonder de mogelijkheid hier extra diensten of applicaties aan toe te voegen of als uitsmijter te fungeren.
Domme pijp
Providers willen koste wat kost geen domme pijp zijn, terwijl gebruikers dit juist wel willen: biedt mij een scherp geprijsd, betrouwbare breedbandverbinding, we halen de extra diensten wel over-the-top van het internet.
E-mail is de domme pijp van communicatietechnologie, en daarom is het nog steeds populair. Er wordt niet mee geklooid. Je stuurt een mailtje aan iemand. Je mailtje komt aan. Als jij mailtjes krijgt, verzamelen die zich in je inbox.
Vergelijk dit eens met Facebook. Als je daar een status update post kan slechts een fractie van je vrienden dit zien. Of een bericht aan iemand wordt door Facebook weggestopt in de 'Other'-map, waar geen hond ooit kijkt.
Natuurlijk is mail niet helemaal zonder tussenkomst. Daar hebben de spammers jammer genoeg voor gezorgd. We vertrouwen op mailproviders zoals Google om een onderscheid te maken in spam en niet-spam. Maar de kern van e-mail is communicatie zonder tussenkomst en mensen waarderen dat.
Google Wave
Nu heeft Google al diverse pogingen gedaan om e-mail uit de domme pijp te halen en te vervangen door iets 'slimmers'. Een poging was Google Wave. Dat was een mislukking. Ze hoopten dat Google+ e-mail zou kunnen vervangen, maar dat ging ook niet door.
Ze kwamen met prioriteitsmail. Ze kwamen met verschillende tabbladen waarin mails werden 'gesorteerd' naar soort en urgentie. Sommige mensen gebruiken dat, maar de meesten negeerden het. Bovendien is de tussenkomst tot nog toe beperkt tot het sorteren van wat binnenkomt, maar geen fundamentele verandering van het concept e-mail.
Google Now voor Gmail
En nu is daar ineens Inbox, een nieuwe mailtool (tot nog toe op uitnodiging) bedoeld als alternatief voor de Gmail-interface. Ook hier wordt gesorteerd en gecategoriseerd met labels en kleurtjes. Maar de belangrijkste feature is het verzamelen van informatie van andere diensten en die combineren tot een Google Now-achtige omgeving met suggesties, afspraken, contactgegevens en transacties. Als gebruiker kun je berichten in slaapstand voor later zetten of juist vastpinnen zodat ze zichtbaar blijven.
De kerngedachte achter Inbox: het is een radicale tussenkomst van Google in de communicatie die je hebt met andere mensen en bedrijven. De positieve boodschap is dat het 'intelligentie' toevoegt aan je inbox. De negatieve boodschap is dat het iets wat lineair, voorspelbaar, duidelijk en door de gebruiker gecontroleerd is tot iets maakt dat onvoorspelbaar, onduidelijk en non-lineair is. Een black box.
E-mail gaat RSS achterna
Of gebruikers dergelijke initiatieven op prijs stellen of niet, die kant gaan we op. Want als Google iets haat dan is het voor domme pijp spelen. Google drijft op algoritmes, het analyseren en personaliseren van 'signalen' van gebruikersactiviteit, niet in de laatste plaats om 'relevante' advertenties te tonen. Google bestaat simpelweg bij de gratie van zijn rol van bemiddelaar. Zo werkt ook zijn zoekmachine: die bemiddelt onze relatie met het internet.
In dit perspectief past ook de doodstraf van Google Reader. RSS is typisch lineair en voorspelbaar: je voegt een RSS-feed toe en krijgt vervolgens 100 procent van datgene waarop je je geabonneerd hebt, zonder verdere tussenkomst. Daar zit geen business in voor Google.
En daarom zal Google de stekker uit Gmail trekken op het moment dat het een Google Now-achtig alternatief heeft dat ook massaal wordt gebruikt. Natuurlijk met de obligate fase waar de 'ouderwetse' Gmail interface nog een optie is, steeds verder weggestopt van de default modus, waar Google-bemiddeling centraal staat.
Interessante gedachte waar ik het wel eens mee ben, alhoewel ik het zo nooit gezien heb. Ik was van mening dat gebruikers van gmail zich allen zouden laten welgevallen wat Google doet om het mailsysteem ervaring voor de gebruikers te "verbeteren".
Maar het zou zomaar kunnen dat de gebruikers het zelf in de hand willen houden en een aversie krijgen tegen dat soort inmenging.
Of dat Google juist een "bad name" krijgt en zich terugtrekt omdat ze niet kunnen doen wat ze eindelijk willen.
Ik vind Mike Elgan een ijdeltuit. Hij deed altijd al interessant over G+ and nu dat niet meer boeit verlegt hij zijn terrein naar email en trekt en passant een vergelijking met RSS
De pijp is zo dom als de applicaties die je er aan weerszijde aan vast knoopt.
De vraag is of wij willen dat naast het heldere water dat er door de pijp loopt ook nog halverwege allerlei van te voren niet bekende smaakjes aan worden toegevoegd.
Gelukkig is de wereld buiten Google nog erg groot. Email zal RSS niet achterna gaan, maar Gmail zal Reader achterna gaan.
Reageer
Preview