
Drones redden de natuur
Want sociale media maken de neushoorn kapot.
Drones zijn niet alleen eng en privacyschendend, maar kunnen ook de wildernis en onze natuur beschermen.

Drones redden de natuur
Drones zijn niet alleen eng en privacyschendend, maar kunnen ook de wildernis en onze natuur beschermen.
Drones beginnen langzamerhand de nieuwe revelatie te worden voor de natuur. De (autonome) toestellen houden een oogje in het zeil voor beschermde diersoorten en geven ondersteuning bij het restaureren van natuurgebieden. Nieuwe software biedt steeds meer kansen voor de flora en fauna op de wereld.
Dutch UAS
Het aantal wilde neushoorns neemt de laatste jaren schrikbarend af. De dieren worden opgejaagd omdat mensen (vooral in Azië) geloven dat de hoorn medicinale krachten bezit. Op de zwarte markt wordt meer dan 50.000 euro betaald voor één kilo van de hoorn.
In reactie op deze ontwikkeling hebben Nederlandse studenten, speciaal voor de Zuid-Afrikaanse neushoorns in het Krugerpark, het project Dutch UAS op poten gezet. Ze hebben een drone gebouwd met een thermische camera aan boord. De software van het onbemande vliegtuig kan neushoorns en mensen van elkaar onderscheiden en geeft bij gevaar een seintje door naar de gekoppelde computer of laptop, waardoor de ranger weet waar het gevaar zich plaatsvindt.
Het systeem staat nog in de kinderschoenen, maar in november gaat de groep studenten naar het bijna 20.000 vierkante kilometer grootte park, om daar de drones uit te testen op dieren in het wild.
Minder dode neushoorns
Waar in Zuid-Afrika (nog) voornamelijk militairen ingezet worden tegen stropers heeft Kenia grootschalig de technologie in de armen gesloten. Na een geslaagd pilot-project waarin te zien was dat drones de stroperij met 94 procent kan verminderen, is besloten dat in alle 52 wildparken van het land drones worden gebruikt.
Volgens Paul Udoto, woordvoerder van Kenya Wildlife Service gebruikt de drone radiofrequenties om bewegingen op de grond waar te nemen. "De drones vliegen geprogrammeerd over een bepaald gebied en kunnen stropers blootleggen voordat ze de wilde dieren hebben gevonden." De innovatie is een groot succes in Kenia en voorbeeld voor andere landen. Het aantal gedode dieren neemt af, waar het aantal opgepakte stropers juist toeneemt.
Geotagging
In het verleden zijn ook andere technologieën gebruikt om de wilde dieren te beschermen. De beesten werden geïnjecteerd met GPS-trackers, waardoor drones en computers een oogje in het zeil konden houden. Maar juist de stropers profiteerden van de technologie. Ze wisten de software te hacken en konden de dieren nog sneller vinden.
Eeh, hoe lang is ook alweer de vlieg tijd met een volle accu ?
Wordt tijd dat opslag van electrische energie doorontwikkeld wordt (meer AmpereHour t.o.v. gewicht & afmeting)
Zet er dan geen foto bij van een quad-copter, maar van een vliegtuig-drone.
Met een drone zoals op de bijgaande foto is dit gewoon onmogelijk omdat de vliegtijden van die dingen nog steeds in minuten worden geteld, en bepaald niet in uren. Daarvoor heb je toch echt vleugels nodig die een veel groter draagvermogen hebben en veel minder energie gebruiken om in de lucht te blijven.
Reageer
Preview