
3 simpele en bruikbare alternatieven voor Google
Er zijn een heleboel zoekmachines, maar ze nemen het meestal niet zo nauw met de privacy of werken niet fijn. Deze 3 wel.
Er zijn een heleboel zoekmachines, maar ze nemen het meestal niet zo nauw met de privacy of werken niet fijn. Deze 3 wel.

3 simpele en bruikbare alternatieven voor Google
Er zijn een heleboel zoekmachines, maar ze nemen het meestal niet zo nauw met de privacy of werken niet fijn. Deze 3 wel.
Vind je dat Google te veel op Big Brother begint te lijken en wil je een zoekmachine die je privacy beschermt én goede resultaten levert? Dan heb je geluk: hier zijn drie alternatieven waarmee je toch goed kan zoeken en je identiteit en zoekopdrachten privé blijven.
1. DuckDuckGo
Deze zoekmachine, bekend omdat hij geen informatie opslaat van bezoekers, is onlangs sterk verbeterd en doet nu niet meer onder voor een bekendere commerciële zoekpartij. DuckDuckGo presteert op bepaalde gebieden zelfs beter dan een Google. Het nieuwe design oogt veel minder rommelig, is simpeler geworden en bevat speciale features om sneller de soort content te vinden die je zoekt.
Je kunt zoeken op afbeeldingen en video's en er zijn categorieën als 'recipes' en 'weather'. Deze zijn nog niet vertaald, maar geven wel Nederlandse resultaten weer. Hetzelfde geldt voor de nieuwe Smart Answers-feature die gespecialiseerde antwoorden probeert op te duikelen op de vragen die je stelt. Als deze elementen straks ook in de Nederlandstalige interface zijn opgenomen, is het een ideale zoekmachine. Help hier mee.
2. Google Sharing
Als je helemaal verknocht bent aan Google: geen probleem. Met de Firefox add-on Google Sharing bescherm je je privacy. De proxyserver van Google Sharing verbergt je IP-adres voor Google. Elke keer dat je een zoekopdracht uitvoert, wordt identificerende informatie eruit gesloopt en krijg je resulaten van Google naar je terug gestuurd. Google weet dan niet wie er zocht. Geen filter bubbel, dus.
3. ixquick
Een soortgelijk systeem is een stukje Hollands Glorie: ixquick is een Nederlandse zoekmachine die geen data doorgeeft van bezoekers. Het gaat zelfs een paar stappen verder: via een proxy frame weten ook de sites achter de resultaten die je via ixquick bereikt niets van jou. Ook wordt je zoekopdracht versleuteld om het eventuele gluurders moeilijker te maken. En als Nederlands bedrijf met Nederlandse servers geen rare Patriot Act-toestanden - zelfs al hadden ze wel gebruikersdata.
"Google Sharing" is een proxyserver. Mijn vraag is wat doet Google met die informatie.
Installeer ixquick maar liever niet - dat is hetzelfde als Startpage.com - je komt er (bijna) niet meer van af. Er is nergens een Uninstall knopje, komt ook niet in het lijstje van geïnstalleerde programma's voor, is heel hardnekkig als je het uit het lijstje van zoekmachines verwijderd want dan staat het er een dag later weer! Op het web zijn talloze aanwijzingen te vinden dat dit een PUP - een Potential Unwanted Programm - is. Wat mij betreft dus een duidelijke Afrader!
Reageer
Preview