Blijf niet langer uitstellen

door

work, uitstellen, tired

door

Achtergrond - Iedereen weet de achterliggende reden achter het steeds uitstellen van vervelende klussen: we ontberen zelfdiscipline. We willen simpelweg niet het werk doen wat we zouden moeten doen. We aarzelen en blijven het zo lang mogelijk uitstellen. We lopen even naar de snoepautomaat, kijken nog eens naar de e-mail en bedenken of er niets iets anders is waar we ons mee bezig kunnen houden.

We weten dat uitstellen alleen maar stress verhogend werkt, toch blijven we eraan toegeven. Waarom is het zo moeilijk om die motivatie op te brengen?

Rory Vaden, medeoprichter van Soutwestern Consulting (een bedrijf wat zich onder andere bezighoudt met trainingen), onderzoekt de psychologie achter dit uitstellen en bekijkt ook op welke manier professionals succesvol zijn en zelfdiscipline kunnen opbrengen. Hij gelooft dat als mensen echt de werkelijke reden van het uitstellen zouden weten en de psychologische achtergrond kennen, dan zouden ze deze contraproductieve verleiding weten te weerstaan.

Vaden vergelijkt het uitstellen met het kopen op afbetaling. Leningen en creditcards laten mensen meer kopen dan ze zich eigenlijk kunnen veroorloven. Door die kostbare gadget, die luxe auto of dat dure huis te kopen op krediet, voelen we ons even goed op de korte termijn, maar op de langere termijn worden we door die schuld gegijzeld.

Het deksel op de neus krijgen

Volgens Vaden werkt het uitstellen op dezelfde manier. Door iets voor je uit te schuiven, voel je jezelf op dat moment weer even goed, maar betaal je daar op een later moment de prijs voor met een schuldgevoel. "De neiging tot uitstel is hetzelfde als lenen tegen een hoge rente", zegt hij. "Gemakkelijke keuzes die voor de korte termijn gelden leiden tot pijnlijke consequenties op de lange termijn."

Toen Vaden onderzoek deed voor zijn nieuwe boek 'Take the Stairs: 7 Steps to Achieving True Success', deed hij een beroep op een onderzoek waarin 10.000 Amerikaanse professionals werd gevraagd hoeveel tijd zij kwijt waren met activiteiten die niet aan het werk gerelateerd waren. Het antwoord was: meer gemiddeld dan twee uur per dag. Dat is een kwart van de totale werkdag.

Vader schat dat deze improductiviteit een doorsnee Amerikaans bedrijf 10.000 dollar per jaar kost. "Uitstellen is een van de grootste onzichtbare kosten waar organisaties mee kampen", zegt hij. "Deze kosten komen niet in de boeken te staan en werknemers zijn zich er zelf ook niet bewust van. Maar men moet zich realiseren dat alles wat tijd verspillend werkt, geld kost." Het punt van Vaden is echter vooral bedoeld als wake-up call voor bestuurders en ZZP'ers.

De arbeidsspecialist zegt dat vooral veel wordt uitgesteld omdat werknemers de impact ervan niet onderkennen. Ook speelt angst een grote rol, denkt men het zich te kunnen veroorloven of wordt teveel gestreefd naar perfectionisme.

Weet waar je het uiteindelijk voor doet

Om de verleiding van het uitstellen te weerstaan, adviseert Vaden werknemers na te denken over hoe ze meer overzicht op werk kunnen creëren en na te gaan wat het werk gemakkelijker zou kunnen maken. "Als ik een heldere visie heb over hoe ik ga doen waar ik geen zin heb om het te doen, dan zal dat me uiteindelijk wel brengen waar ik wil zijn. Die visie spoort me aan om iets te gaan ondernemen wat me uit de modder trekt", zegt hij. "Zonder een goede, inspirerende reden, is het voor ieder individu nagenoeg onmogelijk om actie te ondernemen."

Het werken met een heldere visie is vooral een uitkomst voor mensen die werk uitstellen omdat ze zich er te goed voor voelen en denken zich dat gedrag te kunnen veroorloven. Als deze werknemers inzien hoe deze klussen toch bijdragen aan het bereiken van hun doelstellingen, dan kunnen ze over die drempel heen stappen, zegt Vaden. Managers die werken met medewerkers die zo'n attitude hebben, kunnen met dit advies aan de slag.

Voor werknemers die uit blijven stellen omdat ze bang zijn, adviseert Vaden dat het prima is om je weleens angstig te voelen. Het is daarom ook geen schande om dat werk met enige angst uit te voeren. Soms is juist het beginnen met iets het zetje in de rug dat je nodig hebt om je angst voor iets te overwinnen.

Weet wanneer je kunt pieken

Perfectionisten lukt het soms niet om ergens mee te beginnen omdat ze een perfect plan willen hebben over hoe het aan te pakken. "Ze realiseren zich niet dat het wachten op een perfect plan maakt dat ze daardoor gaandeweg interesse ervoor verliezen", zegt Vaden. "De motivatie is op het hoogtepunt wanneer het idee ontstaat en daarna wordt het alleen maar minder." Als anti-uitstelstrategie adviseert Vaden perfectionisten zich meer te richten op de progressie dan op het eindresultaat.

Tot slot hoopt Vaden dat mensen de juiste keuzes blijven maken. "De kortste route naar succes is beginnen in plaats van uitstellen. Doe de dingen waarvan je weet dat je zou moeten doen en doe niet de dingen die je eigenlijk niet wilt doen."

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.