5 open-source alternatieven voor Facebook

door

Facebook met rood kruis

door

Achtergrond - Nu de vuurwerkdampen van Facebooks tienjarige bestaan zijn opgetrokken, is het tijd om deze sociale netwerkreus de rug toe te keren. Tijd om je online sociale leven in eigen handen te nemen.

Toegenomen reclames, onduidelijke gebruikers- en privacyvoorwaarden, de verhalen over het afluisteren van de NSA en natuurlijk het feit dat je schoonmoeder sinds kort op Facebook zit, zijn allemaal voldoende redenen om het blauwe gevaarte de rug toe te keren.

Natuurlijk zijn er voldoende commerciële alternatieven, maar de meeste hebben gelijksoortige problemen. Uitzonderingen zijn de open source-alternatieven, die niet alleen privacy hoog in hun vaandel hebben staan, maar met behulp van encryptie ook veiligheid en eigendom van jouw gegevens garanderen.

We lichten er vijf veelbelovende uit:

  1. Diaspora
  2. Friendica
  3. Red Matrix
  4. Libertree
  5. Lorea

Alle hier beschreven sociale netwerken zijn decentraal van opzet: zo'n netwerk is niet op één locatie gesitueerd, maar bestaat uit een groep kleinere sociale netwerken die samen één geheel vormen. Iedereen die daar behoefte aan heeft, kan de software op zijn webserver zetten en zo zichzelf of meerdere mensen toegang geven.

Het aantal gebruikers op zulke servers verschilt naargelang het type sociale netwerk of de capaciteit van de server. Communicatie tussen de servers vind overal vrijwel onmiddellijk plaats, zodat het niet zal moeten uitmaken waar iemand zich bevindt. Net als bij e-mail.

Door de decentrale natuur van de hier beschreven sociale netwerken is de populariteit lastig tot helemaal niet te meten. Sommige netwerken proberen het wel te tellen, maar die statistieken zijn niet betrouwbaar. Om ons toch een algemene indruk van de populariteit te geven, hebben we gekeken naar de hoeveelheid openbare berichten en discussies. De daadwerkelijke populariteit kan anders zijn naarmate er meer verborgen activiteiten zijn.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.