
Wifi-scanner kan privacyvriendelijk mensen tracken
Bewegende lichamen verstoren signaal, en dat is te meten.
Mensenmenigtes meten kan ook zonder camera's of het tracken van hun devices. Met een wifi-radar en slimme algoritmes.

Wifi-scanner kan privacyvriendelijk mensen tracken
Mensenmenigtes meten kan ook zonder camera's of het tracken van hun devices. Met een wifi-radar en slimme algoritmes.
De slimme stad vraagt om slimme oplossingen. Maar ook privacy by design. Winkelcentra willen weten hoeveel mensen er rondlopen, evenementen willen al te drukke 'hot spots' signaleren en waar mogelijk voorkomen, gebouwbeheerders willen weten hoeveel mensen er in een ruimte zijn om de verwarming of airco erop aan te kunnen passen.
Verstoringen meten
Onderzoekers van de University of California ontwikkelden hiervoor een inventief systeem, een soort Wifi-radar. Als mensen tussen twee antennes doorlopen verstoren zij het signaal op een specifieke en meetbare wijze. Met slimme algoritmes is zelfs vast te stellen of ze in de 'line of sight' staan tussen de wifi-antennes, of meer uit de buurt, waardoor het signaal op een bepaalde manier weerkaatst. Op deze manier deduceert het systeem redelijk accuraat hoeveel mensen er in de buurt zijn of langs lopen.
Hiervoor hoeft dus geen gebruik gemaakt et worden van devices van de mensen zelf, hun bewegende lichamen zijn genoeg om publiekstromen in kaart te brengen. Het is nog niet helemaal duidelijk of deze oplossing ook schaalt naar honderden of duizenden mensen, dat is de volgende uitdaging.
Privacyriskant
Er zijn talloze andere methoden om mensen en mensenmenigtes te meten en te volgen, maar die zijn vaak privacyriskant te noemen. Sinds jaar en dag wordt dit gedaan met Bluetooth en Wifi, door het volgen van individuele devices die die aan hebben staan. Hiervoor wordt wel het MAC-adres opgeslagen en dat is in de regel eenvoudig te herleiden tot personen. Wat leidde tot het advies van de minister Kamp van EZ: zet je mobiel uit.
Een andere methode is met een mobiele app die gebruik maakt van geolocatie door GPS of triangulatie door mobiele masten. We kennen natuurlijk FourSquare en dergelijke, maar er zijn ook apps voor speciale gelegenheden, zoals de Koninginnedag-app van de politie.
Door muren kijken
De bestaande methoden kunnen weliswaar feilloos elk beschikbaar device meten, maar voor inzicht in publiekstromen moet worden geëxtrapoleerd en dat is nattevingerwerk. De wifi-scanner is niet foutloos, maar kan wel praktisch de gehele bewegende populatie in kaart brengen, aldus professor Yasamin Mostofi.
Dezelfde onderzoeksgroep presenteerde vorig jaar al een ander gebruik van de wifi-radar om door muren heen te kijken en zo onbekende of moeilijk te bereiken ruimten in kaart te brengen, bijvoorbeeld voor hulpdiensten bij een ingestort gebouw.
Mensen tellen met de Wifi-scanner:
Dat principe is al iets van een eeuw bekend.
[Link]
Reageer
Preview