Nvidia loopt warm voor meer cores

door

nvidia, cores, multicore

door

Achtergrond - Chipfabrikant Nvidia meent dat dualcore volgend jaar standaard zal zijn in mobiele apparaten. Ook mobiele quadcore chips zullen snel volgen.

Nvidia ziet in toekomst in multicore smartphones en tablets. Het zou volgens het Amerikaanse bedrijf dé oplossing zijn om de toename van prestaties zo min mogelijk ten koste te laten gaan van batterijduur.

De meeste mobiele apparaten bevatten momenteel nog singlecore processors. Die bieden veel te weinig kracht voor applicaties als 3D gaming en video, liet Nvidia vorige week in een whitepaper (pdf) optekenen.

“Dualcore processors zullen in 2011 standaard zijn. Het duurt daarna niet lang voordat we quadcores zullen zien”, schrijft de chipfabrikant.

Singlecore wordt te heet en zuigt de batterij leeg

Door meerdere cores in processors voor tablets en smartphones te plaatsen, kunnen meer taken worden uitgevoerd zonder dat de accu hier zwaar onder te lijden zal hebben. Een dualcore is een alternatief voor het verhogen van prestaties door de kloksnelheid van een singlecore processor verder op te krikken: een methode die erom bekend staat veel extra hitte te produceren en het aantal watt drastisch doet toenemen.

Als smartphones en tablets met dualcore processors worden uitgerust, betekent dit dat de mobiele markt dezelfde weg volgt als eerder servers, desktops en laptops deden. Fabrikanten als Intel en AMD voegen de laatste jaren in elke nieuwe generatie cpu’s extra cores toe om op een energie-efficiënte manier de prestaties op te schroeven. Hedendaagse pc’s draaien meestal op dual-, quad-, of six-core processors.

Tegra 2 binnenkort op smartphones te vinden

Nvdia produceert momenteel de dualcore Tegra 2-chip voor tablets, die een tweetal ARM-processor cores bevat en een GeForce grafische core. Het bedrijf kondigde aan deze chip in het vierde kwartaal van dit jaar ook voor smartphones beschikbaar te stellen.

Ook concurrent Qualcomm is begonnen met het uitleveren van zijn eerste dualcore processor. De MSM8660 is momenteel al beschikbaar en de snellere QSD8672 volgt op korte termijn. Deze chips zien we volgend jaar terug in mobiele apparaten.

Het Californische Marvell probeert een voorsprong te nemen op de concurrentie door een triplecore chip aan te kondigen. De chip, die september volgend jaar verschijnt, bevat twee cores op 1,5 Ghz en een derde core op 624Mhz. Alle chips zijn ontworpen door ARM.

Nog geen fabrikant heeft zich uitgelaten over een mogelijke mobiele quadcore chip. Nvidia wilde hierover nog geen uitspraken doen en ook andere fabrikanten hebben hiervoor nog geen concrete plannen gepresenteerd.

Virtualisatie wordt mobiel

Volgens ingewijden kan binnenkort naast multicore ook virtualisatie worden toegepast om de prestaties van mobiele apparaten te verbeteren met behoud van batterijcapaciteit. Virtualisatie helpt bijvoorbeeld om applicaties actief te houden, zonder dat hiervoor extra systeembronnen benodigd zijn.

Diezelfde experts zien ook nieuwe uitdagingen voor ontwikkelaars opdoemen zodra zij aan de slag moeten met programmatuur voor meerdere cpu’s, co-processors en hardwareversnellers. Veel applicaties maken geen gebruik van deze versnellers omdat ze zijn geschreven voor singecore chips. Veel oude code zal in de toekomst herschreven moeten worden voor de nieuwe generatie mobiele chips.

Nvidia kondigde vorige week ook aan mobiele chips op het CUDA-framework toe te laten. Dit is een set aan tools die gebruikmaakt van de parallelle verwerkingsmogelijkheden van grafische processors (gpu’s) om de algehele prestaties van een systeem te verbeteren. Deze technologie zou een revolutie kunnen ontketenen voor 3D-gaming en videomontage op smartphones en tablets.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.