
Nu is het moment om met IoT te starten
Het verdient zich razendsnel terug
Digitalisering biedt organisaties ongekende kansen en IoT blijkt er negen van de tien keer onderdeel van te zijn. Begin je voorzichtig met een POC, of duik je meteen in het diepe met IoT? Om het optimaal in te zetten kun je het beste voor een businessinsteek kiezen.

Nu is het moment om met IoT te starten
Digitalisering biedt organisaties ongekende kansen en IoT blijkt er negen van de tien keer onderdeel van te zijn. Begin je voorzichtig met een POC, of duik je meteen in het diepe met IoT? Om het optimaal in te zetten kun je het beste voor een businessinsteek kiezen.
Als sprekend voorbeeld uit eigen praktijk van wat de inzet van IoT voor zowel leverancier als klanten kan betekenen, geeft Business Developer IoT Peter Krommenhoek het product Nimble Storage van HPE. "Dit opslagsysteem heeft een geïntegreerd IoT-systeem en wordt dus continu gemonitord met behulp van sensoren," vertelt hij. "Dankzij de enorme hoeveelheid data die deze sensoren naar ons versturen, halen wij een gemeten beschikbaarheid van maar liefst zes negens, oftewel 99,9999%. Dat is ongekend hoog." Het gaat daarbij echt om de gemeten beschikbaarheid, verzekert Krommenhoek, niet om steekproeven en extrapolatie. "Dat kunnen wij alleen door continu de opslagsystemen van onze klanten op een IoT-manier te monitoren."
Onbetaalbaar, tenzij IoT
IoT heeft daarmee een aantal voordelen voor de business van zowel leverancier als klant. "In 86% van de gevallen worden problemen met de storage automatisch voorspeld én opgelost," aldus Krommenhoek. "Lang voordat een klant in de gaten heeft dat er iets aan de hand is. Daardoor hebben wij voor eenvoudige problemen geen personeel meer nodig en krijgt een klant die om ondersteuning vraagt nu meteen een level drie engineer aan de lijn."
Dit is dan ook een schoolvoorbeeld van wat IoT voor jouw business en die van je klant kan betekenen. "Als leverancier kun je aanmerkelijk goedkoper een service aanbieden die uniek is in de markt, terwijl je klanten extra tevreden zijn omdat de apparatuur betrouwbaarder is en ze ook nog eens meteen een specialist aan de lijn krijgen. Zo'n service is volledig onbetaalbaar, tenzij je IoT implementeert."
Formuleer je business-ambitie
Het is vooral een uitdaging hoe je de mogelijkheden van IoT het beste in je bedrijf inzet. "Het begint altijd met het formuleren van je business-ambitie. Bijvoorbeeld hoe kunnen we IoT gebruiken om een product te bouwen dat gerepareerd wordt nog voordat het stuk gaat, of hoe mooi is het als we op basis van sensoren de totale productieketen kunnen monitoren. Vanuit die gedacht besluit je om bepaalde elementen uit de keten uit te rusten met sensoren en deze aan te sluiten op een machine learning platform zodat je ziet wat er gebeurt." Vervolgens is het een kwestie van data verzamelen.
Zoek een businesspartner
Alleen speelt voor een IT'er business-ambitie zich vooral verderop in het bedrijf af. Maar dat is een uitdaging die je volgens Krommenhoek kunt omzeilen. "Zoek, zodra je kansen ziet en ideeën hebt, allereerst een partner binnen je bedrijf. Liefst iemand uit de business, bijvoorbeeld iemand die zich met productieprocessen bezighoudt. Kies vervolgens voor het meest succesvolle en kansrijke idee. Eentje dat jouw bedrijf zo snel mogelijk geld oplevert. Dit betekent dat je onderzoek moet doen. Wat kost het om een idee te implementeren en wat levert het op."
Krommenhoek ziet geen toegevoegde waarde voor een Proof of Concept "Doe dat liever niet. Want dan moet je eerst je baas overtuigen om veel geld uit te geven voor een PoC, terwijl je daarmee alleen laat zien dat een stuk technologie werkt. Het levert het bedrijf verder niets op." Volgens Krommenhoek wordt je idee beter ontvangen als je met een overzichtelijke investering komt waarmee je direct geld verdient of bespaart. "Begin wel altijd met een behapbaar deel. Maak een business case voor je plan en zoek een sponsor binnen jouw bedrijf die hierin wil investeren." Kies daarbij gerust voor een platgetreden pad zoals predictive maintenance. "Het moet mogelijk zijn om hier op een specifiek deel mee aan de slag te gaan en snel resultaat te boeken."
Waarde uit IoT-data halen
Er wordt wel beweerd dat je gewoon zoveel mogelijk data moet verzamelen, waarna je daar altijd wel iets van waard in vindt. Maar Krommenhoek benadrukt dat het beter is om eerst concreet vast te stellen wat je wilt bouwen en vervolgens te kijken welke data je daarvoor nodig hebt? "De beste benadering is via een business case," stelt hij. "Bepaal dus eerst wat je wilt bereiken en zoek daar de data bij die je nodig hebt. Dan is het verhaal concreter en is het makkelijker om een investeerder te vinden." Maar zodra je eenmaal data aan het verzamelen bent, kan het als vervolgstap zeker interessant zijn om een data scientist op de data los te laten. "Die kan nog veel meer waarde uit de data naar boven halen."
Bij HPE Nimble Storage bleek bijvoorbeeld dat 54% van de gedetecteerde problemen buiten het opslagsysteem lagen. Zoals in het netwerk, in applicaties en in andere resources. "Dat is kenmerkend voor IoT. Zodra je een bepaald productieonderdeel met sensoren uitrust, krijg je ook een beeld van wat er zich in de aanpalende delen van de productie¬keten afspeelt. Dit verschijnsel zie je bij alle IoT-trajecten."
Korte terugverdientijd
"Bij een staalfabrikant bleek dat de sensoren van een productielijn maar liefst éénentwintig petabyte per jaar aan data zouden genereren," vertelt Krommenhoek. Dat was nogal kostbaar. Vandaar dat eerst naar kansrijke gebieden gekeken werd en daar werd vervolgens een business case op gemaakt. Pas later werd gekeken welke data nog meer nuttig was om op te slaan. "Bijzonder is dat deze fabrikant de volledige investering van het IoT-project al meteen in het begin had terugverdiend. Dat hoor je vaak, dat de terugverdientijden spectaculair kort zijn en organisaties meer verdienen dan ze vooraf hebben berekend." Vandaar dat het heel aantrekkelijk is om met IoT aan de slag te gaan.
Door Agile te werken en in korte sprints steeds wat moois op te leveren, ontstaat vanzelf een sneeuwbaleffect in je organisatie. "Wat ook helpt is IoT consumption based op te zetten en te betalen op basis van verbruik," voegt Krommenhoek daar nog aan toe. "Denk aan een afrekenmodel gebaseerd op het aantal sensoren of de hoeveelheid data. Dat helpt om de initiële investering uit te smeren over de voordelen die je verwacht."
Nu is het moment
IoT succesvol inzetten in je bedrijf kun je dus zien als een iteratief proces Je begint klein en zodra je het eerste geld verdiend hebt, ga je opnieuw met de business aan de slag en herhaal je het proces. "Dan helpt het als het IoT-platform dat je hebt gekozen het mogelijk maakt om een volgende use case toe te voegen. Dit vraagt om een zekere balans. Kies niet voor een waanzinnig duur platform waardoor de initiële business case moeilijk te maken is, maar houd er ook rekening mee dat je use cases moet kunnen combineren om succesvol gebruik te maken van IoT."
Krommenhoek geeft aan dat het belangrijk is om zo snel mogelijk met IoT aan de slag te gaan, zelfs als je het risico loopt met een eerste beperkte case niet meteen alles uit IoT te halen. "Je moet niet bang zijn voor mislukkingen. Je moet eerder bang zijn als je er nu nog niets mee doet. Gelukkig bestaan er veel bewezen use cases. Zoals voor het eerder genoemde predictive maintenance. Je hoeft dus niet als een Willie Wortel naar een leeg blad te kijken. Dus niet bang zijn om te beginnen, zet die eerste stap. Niets doen is geen optie."
Hieronder een voorbeeld hoe een raffinaderij Industrieel Internet of Things inzet
Onderstaande video gaat over het upgraden van een vliegveld met IoT
Onderstaande video gaat over het inzetten van Edge Computing bij IoT
Reageer
Preview