
Nieuwe iPhone luidt begin van einde smartphone in
Het schrappen van 3,5mm geeft een interessante aanstormende evolutie weer.
De smartphone gaat verdwijnen en wordt vervangen door directere digitale informatie. Het verdwijnen van de 3,5mm-aansluiting is een logische stap. We zien al slimme oortjes komen die je straks de hele dag door draagt.

Nieuwe iPhone luidt begin van einde smartphone in
De smartphone gaat verdwijnen en wordt vervangen door directere digitale informatie. Het verdwijnen van de 3,5mm-aansluiting is een logische stap. We zien al slimme oortjes komen die je straks de hele dag door draagt.
Als we de geruchten mogen geloven heeft de volgende iPhone geen 3,5mm-aansluiting meer. Sommige mensen vinden dat een goede zaak, omdat het letterlijk een overblijfsel is van het Victoriaanse tijdperk: de hoofdtelefoonaansluiting is een kleinere versie van de audioaansluiting die in 1878 werd uitgevonden voor telefonisten in telefooncentrales, die met de pin handmatig verbindingen legden. Bovendien maakt het verwijderen van de aansluiting de toestellen dunner, simpeler en waterdichter.
Trend begint al
Anderen zeggen dat het een slechte zaak is. Het verdwijnen van de aansluiting is slecht voor gebruikers omdat decennialang uitgegeven oortjes, hoofdtelefoons en andere apparaten alleen nog maar werken met een dongel. Bovendien zorgt de overstap van een analoge hoofdtelefoonaansluiting naar digitale audio voor striktere DRM en geeft Apple theoretisch de macht om niet-goedgekeurde hoofdtelefoons te blokkeren.
Bij gebrek aan 3,5mm-uitgang worden iPhones waarschijnlijk uitgebracht met draadloze Bluetooth-oortjes (Apple heeft een trademark op de naam 'Airpods') of met oortjes die de Lightning-poort gebruiken. Of misschien allebei. Apple is niet eens de eerste die deze stap zet. Motorola's vlaggenschip Moto Z heeft geen hoofdtelefoonaansluiting. Enkele Chinese bedrijven zijn er ook mee gestopt en Intel voorziet het einde. Maar als Apple deze stap zet, kun je er de donder op zeggen dat alle smartphoneproducenten volgen.
Intelligente randapparatuur
Terwijl wij techjournalisten klagen of jubelen dat hoofdtelefoonaansluitingen mogelijk verdwijnen, gebeurt er iets écht belangrijks wat ermee te maken heeft: onze smartphone-interfaces verdwijnen steeds meer naar de achtergrond en er ontvouwt zich langzaam een andere gebruikerinterface. Deze trend maakt de smartphone uiteindelijk overbodig. Kijk eens naar de komst van intelligente randapparatuur.
Een bedrijf genaamd Doppler Labs kondigde vorige week een nieuw product aan met de naam Here One. Dat noemt de maken "'s werelds eerste in ear-computerplatform", technisch gezien dichterbij de iPhone dan bij de iPhone-koptelefoon. Net als bestaande koptelefoontjes, speelt de Here One muziek van je smartphone en kun je er via telefoneren.
Geluiden filteren
Maar in tegenstelling tot 'gewone' oortjes bevat deze meerdere multicore-processoren en microfoons om audio te verwerken. Deze technologie bedien je vanaf een smartphone-app. De doorsnee hoofdtelefoon heeft geen intelligentie, maar deze koptelefoon alleen al is geavanceerder dan je pc van tien jaar geleden.
Je kunt de geluidsinvoer fijnmazig bepalen: je kunt bijvoorbeeld een bepaald geluid uitsluiten. Druk de huilende baby weg uit de omgeving, waarna je alle geluidssignalen binnenkrijgt behalve die stoorzender. Of als je in een restaurant bent kun je het rumoer op de achtergrond wegdrukken. Je kunt naar muziek luisteren zonder de omgeving te blokkeren of zelfs naar muziek en de omgeving tegelijk luisteren als je dat wil.
Geavanceerde apparaten
Deze geavanceerde trucs vereisen high-performance verwerking, wat allemaal in het koptelefoontje zelf wordt uitgevoerd. Omgevingsgeluid wordt als het ware opgenomen, verwerkt en doorgestuurd met of zonder de gewenste aanpassingen en dat gebeurt zo snel dat je als luisteraar geen vertraging merkt.
Volgens Doppler zou deze filtertechniek niet simpelweg bepaalde frequenties dempen, maar identificeert het geluiden en maakt het filters op basis van wat de software 'hoort'. Een van de implicaties daarvan is dat als je bijvoorbeeld die baby hoort huilen en je ervoor kiest dat geluid te filteren, het geluid anders wordt gefilterd in het rechteroor dan het linker om de 'ruisonderdrukking' te optimaliseren.
Hierna: met diverse wearables wordt de gebruikerinterface vrijwel onzichtbaar en intens persoonlijk. De tijd dat we allemaal op smartphones tikken ligt daarna achter ons.
Dus dan kun je geen muziek meer luisteren zonder aansluiting.
Ja hoor. Je kunt dan alleen geen muziek luisteren met een analoge 35mm jack-aansluiting. Prijs van de vooruitgang.
Het einde van de Wereld is duidelijk heel nabij...! ;-)
[Link]
Absoluut, als Apple als belangrijkste innovatie op de nieuwe generatie iphones de afschaffing van de jackplug ziet, dan is het einde nabij ;)
Na de tegenvallende innovaties van de 5 en 6 serie een noodsprong in het ondiepe. Daar breken de meesten hun nek ;)
Alleen ziet Apple dat totaal zo niet, de analisten die Apple totaal niet genegen zijn zien het echter wel zo ;-)
Die zogezegde tegenvallende innovaties - ik zeg maar wat: touch-id, force-touch, etc... - worden duidelijk wel heel druk geimiteerd door de concurrentie met een paar jaartjes vertraging...
Feiten en propaganda zijn nu 1x totaal verschillende dingen... ;-)
Zonder audio jack werkt mijn crediet kaart lezer niet, voorlopig dus geen nieuwe telefoon.....
Ach eigenlijk verandert er dus niet zoveel....
Tenminste als ik op het station of in de rij bij de kassa van de supermarkt om me heen kijk zijn veel mensen al gedegradeerd tot input-device voor een smartphone.
Als ze nu eens een smartphone ontwikkelen die zichzelf bedient, dan wordt:
- het touchscreen overbodig (=minder energie verbruik, dus telefoon kan kleiner gemaakt worden omdat deze toe kan met een kleinere accu);
- hardware knoppen overbodig;
- usb-aansluiting overbodig;
- gebruiker wordt overbodig.
Ik ben wel eens benieuwd welk beeld de tech bedrijven voor ogen hebben over de toekomst van de mens.
Volgens mij moeten wij apatisch, consumerende, trouw de trends volgende idioten worden die iedere vorm van direct menselijk contact vermijden.
In dat geval "flikker de bom dan maar".
Reageer
Preview